Is Drupal het beste open source CMS? Alle voordelen op een rij

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 13 juni 2024
24

Drupal is misschien wel het beste opensource-CMS ter wereld. Maar wat zijn nu echt de voordelen? En wat voor websites kun je ermee maken?

Drupal werkt modulair als een soort technisch lego

Een plug-in voor Drupal, of module zoals deze genoemd binnen de Drupal, is meestal geen opzichzelfstaand onderdeel, maar is in veel gevallen afhankelijk van andere modules of werkt hiermee samen.

Dit lijkt in eerste instantie een nadeel, want als je één module installeert krijg je vaak de melding dat je er nog drie nodig hebt. Maar deze afhankelijkheid is technisch gezien de beste keuze. Binnen Drupal kan de code die al aanwezig is in andere modules op die manier gedeeld en verbeterd worden. Niet alleen maakt dit slimme hergebruik van code je CMS sneller, maar reduceert het ook het risico op onveilige code!

Nog een belangrijk voordeel van deze afhankelijkheid is dat ontwikkelaars van modules verder kijken dan hun eigen code. Werkt de module niet goed? Dan krijg je niet alleen feedback van gebruikers, maar ook van ontwikkelaars die meekijken in jouw code.

Drupal is super veilig

Doordat de modules binnen Drupal weinig overhead aan code bevatten werkt het CMS niet alleen beter maar is het makkelijker om een lek te dichten. Een functie die niet goed werkt bevindt zich niet in tal van plugins maar in één module die hierdoor sneller verbeterd kan worden.

De modules binnen Drupal zijn niet van iemand. Ze zijn van de community, van iedereen. Degene die de module op drupal.org plaatst is een 'caretaker' en het kan voorkomen dat een andere gebruiker op drupal.org wordt aangesteld als 'caretaker' omdat er niet snel genoeg gereageerd wordt op problemen met een module.

Dat lijkt streng maar dit zorgt voor een open karakter binnen de Drupal community. In tegenstelling tot systemen als Joomla en Wordpress waarbij plugin bouwers vrijwel nooit contact met elkaar hebben of elkaars code bekijken moeten module makers voor Drupal op elkaars code kunnen vertrouwen en werken ze samen aan een beter platform.

Zie ook: Wordpress vs Drupal vs Joomla

Drupal kent eindeloze mogelijkheden

Mede dankzij het modulaire karakter van Drupal is er meer mogelijk dan in andere CMS-en. Vandaar dat Drupal ook vaak wordt gezien als een framework. Doordat de combinatie van modules een bepaalde functionaliteit oplevert en er tienduizenden modules zijn, zijn de combinaties nagenoeg eindeloos.

Hierdoor voelt de website of applicatie die je gebruikt binnen Drupal vaak als een systeem dat op maat gemaakt is. Deze onbeperkte mogelijkheden zijn voor veel organisaties een verademing. Toch de voordelen van open source met de flexibiliteit van maatwerk.

En mocht de functionaliteit die je nodig hebt echt niet bestaan? Dan kun je een eigen module laten ontwikkelen. Het is ons advies om hier wel heel goed over na te denken, want meestal is het ontwikkelen van een eigen module relatief kostbaar in vergelijking met het gebruik van open source modules.

Drupal Starshot

In de toekomst wordt Drupal nog gebruiksvriendelijker, direct na installatie. Tot op heden kenmerkt Drupal zich als een Enterprise level CMS dat vrij kaal is na de installatie en waarbij vrijwel alle functies nog ingericht moeten worden met behulp van Drupal modules. Het voordeel van deze keuze is je het CMS compleet naar je eigen smaak kunt inrichten. Het nadeel is dat een Drupal developer enige tijd bezig is met het opzetten van functies waarvan je misschien zou verwachten dat deze direct na installatie in Drupal aanwezig zijn. Met de komst van Drupal Starshot ( verwacht begin 2025 ) zal er een kale Drupal installatie beschikbaar komen en een Drupal CMS versie die voorzien wordt van allerlei functies zodat je als redacteur of beheerder direct aan de slag kan. Developers kunnen zich hierdoor gaan richten om het opzetten van complexere functionaliteiten.

Meer lezen over Drupal Starshot?

Rollen & rechten binnen Drupal

Het rechtensysteem is ongekend. We kennen geen open source CMS dat qua rechten zoveel mogelijkheden biedt. Voor complexe websites waarbij verschillende rollen toegang moeten krijgen tot verschillende contenttypes, en waar specifieke rechten ontleend moeten worden aan bijvoorbeeld een afdeling of groep waartoe een gebruiker behoort, is Drupal ideaal.

In bovenstaande video kun je goed zien wat er standaard mogelijk is in Drupal. Je kunt een rol aanmaken en direct ontzettend veel opties aan of uitzetten voor deze rol. Voeg je mee functionaliteit toe dan ontstaan er automatisch meer opties voor een rol om aan of uit te zetten.

Daarnaast kent Drupal verschillende access systemen die naast een rol extra permissies kunnen geven. Denk aan een twee gebruikers die dezelfde rol bezitten, bijvoorbeeld 'medewerker, maar de ene gebruikers is werkzaam bij HR en mag andere documenten inzien dan de gebruiker die bij boekhouding werkt.

Nog een bekend voorbeeld is permissies geven op basis van een domein. Drupal kent een uitgebreid multi-site systeem, genaamd Domain Access, waarmee verschillende websites gepubliceerd kunnen worden vanuit één CMS. De verschillende domeinen kunnen gebruikers verschillende rechten geven. Zo kan een gebruiker op de corporate website artikelen plaatsen omdat diegene bij marketing werkt maar bij het Intranet ( dat gepubliceerd wordt vanuit hetzelfde CMS ) heeft deze gebruiker dezelfde permissies als alle andere medewerkers.

Wanneer grotere organisaties voor open source kiezen dan gaan ze het liefste voor Drupal. In Nederland gebruiken organisaties als het UWV en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Drupal voor hun websites. Internationaal gebruiken organisaties zoals de BBC, Nasa, het Witte Huin en Greenpeace Drupal.

Vooroordelen over Drupal

Drupal wordt soms gezien als een "te ingewikkeld" systeem. En dat is deels ook zo... Er kan veel met Drupal, dus is het voor degene die de website bouwt meestal complexer dan wanneer je een simpele website moet bouwen. Met name het modulaire karakter van Drupal vereist dat je ervaring opbouwt met de tienduizenden modules die er voor Drupal zijn ontwikkeld.

De steile leercurve heeft echter geen invloed op het plaatsen of beheren van de content. Dit wordt in veel gevallen zelfs een stuk makkelijker omdat je met Drupal het CMS op meer kunt plekken kunt aanpassen en processen kunt stroomlijnen. In principe kun je met Drupal de backend van een popluair CMS zoals Wordpress tot in elk detail nabouwen, als je dat wilt.

Zo kun je afbeeldingsstijlen maken, dit zijn sets van voorgeprogrammeerde handelingen (zoals afsnijden, bijschalen, roteren) die automatisch gebeuren nadat een afbeelding wordt geupload door een redacteur. Of je kunt regels aanmaken waardoor een actie start zodra een gebruikers van het CMS een artikel plaatst. Het is niet voor niets dat veel redacties zoals telegraaf.nl of rtlnieuws.nl voor Drupal kiezen.

RTL nieuws, misschien wel de grootste Drupal website van Nederland.

De look&feel van een website wordt bepaald door de HTML- en CSS-code. Dit staat los van het CMS. In principe kun je dezelfde HTML- en CSS-code gebruiken voor een Wordpress-, Drupal- of Joomlawebsite. Je moet deze HTML- en CSS-code wel in een templatevorm gebruiken, maar dit heeft geen invloed op de vormgeving van de website.

Drupal is door zijn flexibiliteit en door de grote mate van controle die het biedt aan ontwikkelaars beter in te zetten voor websites die aan strenge toegankelijkheidseisen, zoals de WCAG 2.2, moeten voldoen.

Er zijn nog meer vooroordelen over Drupal. Lees ze allemaal in dit artikel: 4 leugens over Drupal.

Wat voor websites maak je met Drupal?

Drupal is in de basis al erg uitgebreid; direct na installatie biedt het functionaliteiten om contenttypes met taxonomyvelden aan te maken, overzichten met filters en de mogelijkheid om gebruikers rechten en rollen te geven. Combineer dit met duizenden modules en je hebt een CMS dat ingezet kan worden voor elke denkbare website.

Toch zijn er een aantal soorten websites die logischer zijn om met Drupal op te bouwen. Dit komt met name door het uitgebreide rechtensysteem. Eigenlijk krijgt Drupal altijd de voorkeur boven andere CMS-en wanneer je werkt met gebruikers. Bijvoorbeeld als je klanten toelaat op een klantenportal, redacteuren op een magazine website, studenten op een kennisnetwerk of leden een community website. Met Drupal kun je tot in detail bepalen welke rollen er zijn en welke rechten deze rollen krijgen.

Corporate websites

Drupal biedt je niet alleen een stabiele en veilige website, maar bespaart je ook tijd doordat het invoeren van content makkelijker gaat en je hier meer controle over hebt. Je kunt collega's laten inloggen met hun eigen rol en rechten, zodat ze zelf hun eigen informatie bijhouden. Dit scheelt tijd en creëert meer betrokkenheid.

Community websites

Met Drupal kun je een community website opzetten die gebruikers met elkaar verbindt en kennis met elkaar laat delen. Dit komt door het sterke gebruikersbeheer van Drupal. Het zorgt ervoor dat je zelf rollen kunt bedenken en rechten kunt toekennen. Op die manier behoud je altijd de controle, terwijl je de gebruikers toch genoeg vrijheid kunt geven.

Intranet websites

Geef je medewerkers toegang tot handige functionaliteiten zoals een smoelenboek, agenda, fotoalbum, documentenbeheer, etc. terwijl je zelf de complete controle behoudt over de rechten. Je krijgt automatisch melding van nieuwe medewerkers die zich aanmelden en het revisiesysteem van Drupal zorgt ervoor dat content nooit verloren gaat.

Werkenbij websites

Met Drupal leent zich ideaal voor websites met rijke content. Content met veel velden en waarbij je weer filters kunt gebruiken om tot een kleinere selectie te komen. Denk bijvoorbeeld aan vacatures. Nog een plus punt is de sterke meertaligheid van Drupal die meer opties biedt dan die van Wordpress en als je daar de mogelijkheden aan toevoegt om HR systemen te koppelen aan Drupal en aparte gebruikersrollen te maken voor sollicitanten, HR en marketing medewerkers en je hebt een perfect systeem om een werkenbijwebsite te maken. Nog een stap verder gaat de multi-site oplossing van Drupal waarmee je vanuit één CMS meerdere websites kunt publiceren. Bij Emble maken we hier geregeld gebruik van door bij de corporate website van onze klant deze techniek te gebruiken van Drupal en daarmee een aparte werkenbijwebsite te creëren die zijn eigen content bevat, een eigen of afgeleide look&feel kan bezitten maar wel werkt vanuit één en hetzelfde CMS. Dat bespaart onderhoud en hosting kosten maar ook kunnen doorontwikkelingen gebruikt worden voor beide websites.

Conclusie

Drupal biedt als CMS ontzettend veel mogelijkheden voor organisaties die behoefte hebben aan digitale communicatie en tools waarmee ze informatie kunnen delen, vindbaar kunnen maken of gebruikers met elkaar kunnen verbinden.

Maar dat kan tegelijkertijd een valkuil zijn voor kleinere organisaties die wel graag gebruik van de mogelijkheden van Drupal gebruik willen maken maar hier niet de kennis of het budget voor hebben. 

Heb je vragen over Drupal of opmerkingen? Onderaan kun je deze plaatsen in het reactie gedeelte. Ik lees en beantwoord ze graag.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal