3 manieren om Drupal te leren

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 3 mei 2024 2 Reacties

Als je Drupal wilt leren zijn er verschillende manieren om dat te doen. Of je nu een beginner bent, een redacteur die met Drupal werkt om content te publiceren of een webdesigner die Drupal-websites wilt bouwen: voor iedereen zijn er mogelijkheden om Drupal te leren en om vaardigheden te verbeteren. Welke aanpak je kiest hangt af van je tijd, budget, kennis en doel. In dit artikel leg ik uit welke verschillende manieren er zijn en hoe jij je het Drupal-CMS eigen kunt maken. 

De steile leercurve van Drupal

Misschien had je het al gehoord of ergens gelezen, maar Drupal is relatief gezien een complex CMS voor beheerders en websitebouwers. Voor redacteuren werkt Drupal juist vaak makkelijker omdat je het compleet naar wens kunt inrichten. Je kunt dus als websitebouwer de website extra makkelijk maken voor een redacteur door alleen die opties aan te bieden die nodig zijn voor de taak van een redacteur.  

De reden waarom Drupal zo goed naar je eigen behoeften is in te stellen ligt onder andere in de manier waarop het omgaat met uitbreidingen van het CMS. 

De meeste Content Management Systemen werken met plug-ins waarmee je met een paar klikken een functionaliteit toevoegt aan een website. Denk bijvoorbeeld aan een fotoalbum. Makkelijk, want je hebt snel je website uitgebreid. Een nadeel is dat je niet kunt bepalen hoe je fotoalbum precies werkt. Vergelijk het met Duplo en technisch lego: Duplo bouwt lekker snel, maar wanneer je iets naar je eigen hand wilt zetten kun je beter voor technisch lego kiezen. 

Drupal werkt met modules die bestaan uit kleinere onderdelen. Door modules te combineren met andere modules of met de core van Drupal zelf, ontstaan onderdelen en functionaliteiten die precies werken zoals jij dat voor je ziet. 

Zo kun je een fotoalbum maken en zelf bepalen of bezoekers een stem kunnen uitbrengen voor de beste foto, ze de foto’s kunnen bekijken in een slideshow of dat jijzelf als beheerder meerdere foto’s tegelijk kunt uploaden via een .zipbestand. Je doet dat door verschillende modules te combineren, een soort technisch lego.

De Drupalcore bezit vanuit zichzelf al ontzettend veel opties. Tel daar de duizenden modules bij op én het feit dat je ze kunt combineren, en er ontstaan haast ontelbaar veel mogelijkheden. Zoveel dat het je als beginnende webbouwer soms doet duizelen. Maar het biedt ook veel opties. Bijvoorbeeld om in detail te bepalen wat gebruikers met een bepaalde rol wel of niet kunnen nadat ze zijn ingelogd, of de optie om meerdere websites vanuit één CMS te publiceren, in verschillende talen. Genoeg over wat Drupal allemaal kan. Hoe kun je nu het beste Drupal leren?

1# Officiële Drupal-documentatie en online bronnen

De officiële Drupal-website (drupal.org) is een ideaal startpunt voor het leren van Drupal. De site biedt uitgebreide documentatie over Drupal voor verschillende gebruikersrollen zoals beginners, redacteuren en ontwikkelaars. Deze documentatie omvat handleidingen, video's, en andere bronnen die nuttig zijn voor het leren van Drupal. 

Daarnaast zijn er talloze blogs, forums en discussiegroepen waar je terecht kunt voor hulp en advies. Enkele populaire Drupal-forums en online community’s zijn: 

Er zijn veel online cursussen en tutorials beschikbaar die specifiek gericht zijn op het leren van Drupal. Sommige van deze cursussen zijn gratis, andere tegen betaling. Populaire online leermiddelen die Drupal-cursussen aanbieden zijn: 

Deze cursussen zijn geschikt voor verschillende doelgroepen zoals beginners, redacteuren en ontwikkelaars, en ze variëren in moeilijkheidsgraad zodat je een cursus kunt kiezen die het beste bij jouw behoeften past.  

2# Boeken 

Er zijn verschillende boeken en e-books beschikbaar over Drupal die je kunt gebruiken om je kennis te vergroten. Met name als naslagwerk kunnen ze erg prettig werken in combinatie met een online cursus. Boeken richten zich meestal meer op de developmentkant van Drupal en variëren daarbinnen van beginner tot gevorderd niveau. Enkele populaire Drupal-boeken zijn: 

3# Persoonlijke begeleiding en coaching 

Als je de voorkeur geeft aan een meer persoonlijke benadering kun je overwegen om een Drupalexpert in te huren voor een-op-een begeleiding of coaching. Dit kan je helpen om je vaardigheden in korte tijd te verbeteren omdat de lessen specifiek op jouw behoeften en leerstijl zijn afgestemd.  

Bij Emble geven we drie verschillende Drupal-trainingen: 

Een korte dagdeeltraining voor redacteuren. Deze training is bedoeld voor mensen die op Drupal-websites content moeten plaatsen, dat kunnen bewerken en ook op zaken moeten letten als toegankelijkheid of search engine optimization (SEO). 

We bieden ook een training aan voor Drupal applicatiebeheerders. Hierbij kijken we verder dan alleen de content en richten we ons op het beheren van gebruikers, rechten toebedelen van rollen en kijken we hoe je zelf kleine structurele aanpassingen kunt doen zoals velden toevoegen aan een contenttype of uitgebreide webformulieren opzetten. Afhankelijk van je niveau en wensen richten we deze training op maat in en verdelen we deze training over meerdere dagdelen. 

Als laatste bieden we trainingen aan voor developers die met Drupal aan de slag willen gaan. Dit zijn zeer op maat ingerichte sessies waarin we echt de diepte induiken en je alle ins en outs van Drupal leert kennen. 

Meer over onze Drupal training

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om Drupal te leren, ongeacht je ervaringsniveau, rol of leerstijl. Door gebruik te maken van een combinatie van online bronnen, cursussen, boeken, workshops en persoonlijke begeleiding kun je je Drupal-vaardigheden verbeteren en met vertrouwen aan je Drupal-projecten werken.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Ik lees en beantwoord ze graag in het reactiegedeelte onderaan deze pagina.

Meer inzichten over Drupal