Drupal is net technisch LEGO, Joomla en Wordpress zijn net Duplo
Drupal, Joomla en Wordpress kunnen stuk voor stuk uitgebreid worden met talloze functies die door mensen uit de community zelf zijn gebouwd. De manier waarop deze plugins zijn opgebouwd is één van grote de verschillen tussen Drupal en andere CMS systemen. Om dit verschil te verduidelijken gebruik ik vaak een analogie waarbij ik Drupal vergelijk met Technisch lego en Joomla of Wordpress met Duplo.
N.B. In de wereld van Joomla noem je de genoemde uitbreidingen extensions, bij Wordpress praat je over plugins en in het geval van Drupal spreek je over modules (voor het gemak gooi ik in het verloop van dit artikel al deze termen onder de noemer plugins)
Plugins
Plugins gemaakt door derden bieden de mogelijkheid om extra functionaliteiten toe te voegen aan een CMS. Denk hierbij aan een formulier, fotoalbum of social bookmarking plugins.
Drupal, Joomla en Wordpress hebben allen ongeveer 10.000 plugins. Het grote verschil zit in de aard van de plugins en de uitwerking hiervan. Bij Joomla en Wordpress zijn de plugins op zich zelf staande applicaties, terwijl bij Drupal de plugins bestaan uit kleine onderdelen die naast Drupal zelf vaak ook samenwerken met andere plugins.
In die zin werkt Drupal net als technisch Lego waarbij je met verschillende een aantal kleine stukjes een onderdeel kan maken. Het kost je meer tijd om de juiste stukjes te vinden maar uiteindelijk doet dt extra onderdeel precies wat je wilt. Als je de vergelijking doortrekt, dan zijn de plugins van Joomla en Wordpress meer als kant en klare Duplo stenen. Je hebt geen invloed op hoe dit extra onderdeel precies werkt maar het zit er wel met één handeling in.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
En je ontvangt net als 3.202 anderen onze nieuwste artikelen.
Een Fotoalbum maken
Als we als voorbeeld een fotoalbum nemen dan zie je direct de verschillen. Wanneer je een fotoalbum tussen de plugins van Drupal zoekt, dan vind je deze niet. Terwijl er bij Joomla en Wordpress plugins zo’n 50 zijn. Allemaal met verschillende opties, interfaces en instellingen. Wil je een fotoalbum in Drupal dan zul je op zoek moeten gaan naar de missende stukjes om Drupal meer opties te geven. Wil je meerdere plaatjes tegelijk uploaden? Dan moet je op zoek naar een multi-upload module. De foto’s weergeven in een lightbox? Daar heb je een lightbox module voor. Of wanneer je de foto’s in een slideshow wilt laten zien? Dan heb je... je raadt het al... hier een module voor nodig.
Ingewikkeld?
Hobbyisten kunnen door deze losse module structuur van Drupal niet in één keer een fotoalbum toevoegen, en roepen snel dat Drupal te ingewikkeld is. Hierdoor kan het idee ontstaan dat Drupal ook ingewikkeld is in het beheren en plaatsen van content. Maar omdat Drupal zo aanpasbaar is, is het CMS gedeelte extra simpel te maken. Denk aan een hijskraan gemaakt van Technisch Lego, het maken ervan was misschien ingewikkeld maar de hijskraan bedienen is een kwestie van het drukken op een pompje.
Conclusie
Ben je veeleisend en perfectionistisch? Dan is Drupal de beste keuze. Net als Technisch lego biedt het je oneindig meer opties dan Duplo. Is een kort ontwikkeltraject belangrijker en ben je snel tevreden met de functionaliteit die een 3rd party plugin biedt? Dan zijn Joomla en Wordpress de betere opties. Heb je vragen over Wordpress, Joomla of Drupal? Stel ze gerust in het reactie gedeelte onderaan deze pagina, ik beantwoord je vragen graag.
Meer lezen over CMS vergelijkingen?
Laat hieronder je e-mailadres achter en download onze gratis whitepaper over CMS vergelijkingen. In deze whitepaper nemen we je mee in het landschap van de grootste en meest gebruikte CMS’en. We delen onze uitgebreide ervaring en geven inzicht in de voor- en nadelen van verschillende systemen, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.