Cultureel Erfgoed - Doorzoekbare database van Rijksmonumenten
Het Nationaal Monumentenregister bevat gegevens van alle rijksmonumenten in Nederland, die een grote nationale betekenis hebben. Op dit moment omvat het register 63.000 architectonische en archeologische nationale monumenten.
- Projectnaam
- Rebuild en migratie Rijksmonumentenregister
- Klantnaam
- Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Het Nationaal Monumentenregister bevat gegevens van alle rijksmonumenten in Nederland, die een grote nationale betekenis hebben. Op dit moment omvat het register 63.000 architectonische en archeologische nationale monumenten.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vroeg Emble om een WCAG 2.1 AA conforme Drupal-website te ontwikkelen op basis van een ontwerp van Dictu. Het doel was om een platform te creëren dat naadloos zoeken van up-to-date informatie mogelijk maakt voor alle nationale monumenten in Nederland.
De database bevat 63.000 items waarbij elke dag de database vergeleken wordt met wijzigingen in een externe dataset. De wijzigingen worden verwerkt zodat de data op de website altijd actueel is.
Doelen en resultaten
Als overheidswebsite was naleving van de WCAG 2.1 AA-richtlijnen van cruciaal belang. De website onderging rigoureuze tests door Accessibility. De inzichten uit deze analyse werden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de website toegankelijk is voor alle bezoekers, inclusief mensen met een handicap.
Een belangrijke eis was om bezoekers in staat te stellen inhoud moeiteloos om te zetten naar een PDF-bestand. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we een PDF-generator ontwikkeld die informatie over een nationaal monument omzet in een PDF-bestand in de huisstijl van de Nederlandse overheid.
Uitdagingen
De belangrijkste technische uitdaging draaide om het verwerken van de grote hoeveelheid gegevens die dagelijks moesten worden geïmporteerd en vergeleken.
We maakten voor dit doel gebruik van de migratiemodule van Drupal. Elke dag wordt een ZIP-bestand met zeven JSON-bestanden, die alle gegevens omvatten, op de server geplaatst. In eerste instantie verwerkten de migratiescripts deze rechtstreeks, wat resulteerde in migraties die meer dan 8 uur per dag in beslag namen - een onpraktische oplossing.
Om dit op te lossen hebben we een systeem ontwikkeld om de JSON-bestanden van de huidige dag te vergelijken met die van de vorige dag. Nieuwe JSON-bestanden werden vervolgens gegenereerd, met alleen de verschillen tussen de twee dagen. Deze optimalisatie verminderde de dagelijkse migratietijd tot enkele minuten. Vervolgens ontvangt een geselecteerde groep beheerders een gedetailleerd rapport via e-mail, waarin alle wijzigingen worden samengevat, zodat de traceerbaarheid van database-aanpassingen gewaarborgd wordt.
Een andere uitdaging was het verbeteren van de doorzoekbaarheid van gegevens. Om superieure zoekresultaten aan te bieden hebben we de gegevens tijdens de import aangepast, zodat deze correct uitgelijnd zijn binnen de Drupal-database en naadloos integreren met de zoekmogelijkheden van Apache Solr. Het eindresultaat is een snelle zoekfunctie met een uitgebreide dataset.
Bijdragen aan de Drupal-gemeenschap
We hebben een bijdrage geleverd aan de Drupal-gemeenschap door de instellingen van het Bootstrap Barrio-thema te verbeteren, waardoor de specificatie van een standaardstijl voor Call-to-Action (CTA)-knoppen mogelijk is. Deze toevoeging is opgenomen in het thema, waardoor de algehele functionaliteit en bruikbaarheid ervan zijn verbeterd. Bekijk hier onze bijrage op drupal.org.