Waarmee kun je het beste een intranet bouwen?
Wordpress
Wordpress is een Open Source Content Management Systeem. Open Source wil zeggen dat iedereen de broncode kan bekijken en bijdragen aan deze code. Een Content Management Systeem (CMS) geeft je de flexibiliteit om de inhoud, zoals pagina’s of menu items, zelf aan te passen via een gebruiksvriendelijke interface.
Van oorsprong is Wordpress ontwikkeld als systeem waarmee je kan bloggen. Het is echter uitgegroeid tot een volwaardige applicatie waar je ook websites mee kan bouwen. Het is ook mogelijk om een intranet te ontwikkelen met Wordpress.
Dit zijn de voordelen als je Wordpress gebruikt om je intranet mee te (laten) bouwen:
- Wordpress is gemakkelijk in gebruik. Het toevoegen van inhoud is gebruiksvriendelijk en Wordpress wordt alom geprezen om de intuïtieve interface.
- Daarnaast is Wordpress erg populair. Dit betekent dat er veel ontwikkelaars beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij het ontwerpen en bouwen van een intranet met Wordpress. De populariteit zorgt er ook voor dat er veel plugins beschikbaar zijn. Waaronder plugins die gebruikt kunnen worden om een intranet in te richten.
- Omdat Wordpress ook gebruikt kan worden om een website mee te maken kun je twee vliegen in één klap slaan. Je kan namelijk zowel een website als een intranet in hetzelfde Content Management Systeem ontwikkelen. Dit betekent dat als de website een update krijgt, het intranet ook meteen van de laatste versie wordt voorzien.
Wordpress gebruiken voor je intranet heeft echter ook nadelen, namelijk:
- Het is oorspronkelijk een blogsysteem. Dit merk je aan de manier waarop het CMS is ingericht. Het is mogelijk om hier een intranet in te bouwen, maar gemakkelijk is het niet. Ondanks dat er plugins beschikbaar zijn die je kunnen helpen, ontkom je er niet aan dat er iets functionaliteit geprogrammeerd moet worden.
- Zoals gezegd zijn er plugins beschikbaar om de functionaliteit van een intranet te realiseren. Maar naast dat je moet betalen voor deze plugins betekent het ook dat je aan een externe partij vastzit die deze plugin heeft ontwikkeld. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als deze partij failliet gaat of besluit te stoppen met de ontwikkeling van de plugin? Hoe makkelijk is het dan om het intranet door een andere partij door te laten ontwikkelen?
- De populariteit van Wordpress zorgt er ook voor dat het een doelwit is geworden van hackers. Als je dus bedrijfsgevoelige informatie op het intranet hebt staan kan dit een risico vormen.
Sharepoint
Dit platform van Microsoft is specifiek gemaakt om informatie te delen binnen een bedrijf zodat iedereen online beter kan samenwerken. Precies wat je van een intranet verwacht.
Als je Sharepoint gebruikt voor je intranet dan heb je de volgende voordelen:
- Alles binnen Sharepoint is gericht op de functionaliteit van een intranet. Je komt geen onderdelen tegen (zoals specifieke blog functies) die niks met een intranet te maken hebben.
- Het biedt een optimale integratie met andere producten van Microsoft zoals Teams en Office. Als je dus al helemaal in het ecosysteem van Microsoft zit kan dit de doorslaggevende factor zijn waarom je voor Sharepoint kiest.
Het kiezen voor Sharepoint geeft je echter ook beperkingen, zoals:
- Je moet licentiekosten afdragen. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van jouw specifieke situatie.
- Je zit vast aan één partij, namelijk Microsoft, omdat de code ‘Closed Source’ is. Dat wil zeggen dat je afhankelijk bent van Microsoft voor het maken van updates of nieuwe functionaliteit.
- Qua look en feel wordt je beperkt door het stramien van Sharepoint. Het is mogelijk om hier en daar een kleur of layout aan te passen, maar de mogelijkheden zijn minimaal.
Drupal
Drupal is net als Wordpress een Open Source Content Management Systeem. Met het grote verschil dat Drupal gepositioneerd wordt als een flexibel systeem om websites en applicaties mee te bouwen. Waar bij Wordpress vooral de focus ligt op het bloggen en de standaard website functionaliteiten onderscheidt Drupal zich met een modulaire aanpak.
Zo is bij Drupal niet alleen de basisfunctionaliteit (ook wel core genoemd) Open Source, maar ook alle plugins (die in Drupal modules worden genoemd). Dat wil zeggen dat er een centrale plek is waar alle modules gratis te downloaden zijn. Ook is dit de plek waar ontwikkelaars samenwerken aan de code van deze modules om die met de core, en onderling, goed te laten werken.
Wanneer je een intranet met Drupal laat ontwerpen en bouwen geniet je van de volgende voordelen:
- Er zijn veel modules aanwezig waarmee je de functionaliteit van een intranet kan realiseren.
- Omdat alles Open Source is kun je gemakkelijk schakelen van de ene naar de andere Drupal partij. Of je kan meerdere partijen tegelijk laten werken aan het intranet.
- De flexibiliteit van Drupal zorgt ervoor dat je ook de look en feel helemaal naar eigen smaak kan maken.
- Naast een intranet kun je ook een website maken met Drupal. Dit houdt in dat je hetzelfde systeem gebruikt voor zowel de website als het intranet. Je kan daarbij ook de look en feel (het thema) delen wat weer ontwerp en ontwikkel kosten bespaart.
Daarnaast kent Drupal ook nadelen:
- Omdat alles Open Source is, is het belangrijk dat je Drupal up to date houdt. Als je meerdere versies achterloopt kan het zijn dat de zwakheden van het CMS misbruikt worden.
- Het kan zijn dat een module 90% doet van de functionaliteit die jij voor ogen hebt. Die laatste 10% kan dan missen of net even anders zijn. Je hebt dan de keuze om het voor lief te nemen of om er een stukje bij te laten programmeren.
Het artikel gaat verder na dit blok.
Drupal is voor de meeste organisaties de beste keuze als het gaat om het laten ontwikkelen van een intranet
Wil je meer weten over Drupal als CMS voor je intranet? Laat dan hier je e-mailadres achter. We mailen je terug zodat we je digitale uitdaging kunnen bespreken.
Conclusie
Wanneer je een keuze maakt voor welke software je gaat gebruiken om een intranet te laten ontwerpen en ontwikkelen hou dan rekening met het volgende:
- Wordpress is door zijn populariteit een aantrekkelijke keuze. Je bent echter wel beperkt in de functionaliteit die niet gericht is op het maken van een intranet.
- Sharepoint is specifiek gemaakt om een intranet mee te bouwen. De voor de hand liggende keuze wanneer een volledige integratie met andere Microsoft producten een vereiste is en flexibiliteit in functionaliteit en look en feel minder belangrijk zijn.
- All round is Drupal voor de meeste organisaties de beste keuze. Het is Open Source, flexibel en uitermate geschikt om een intranet mee te bouwen. Daarnaast kan er binnen hetzelfde systeem een website gerealiseerd worden wat een besparing is van tijd en geld.
Nog meer redenen waarom Drupal de beste keus is
Heb je vragen over deze vergelijking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.