Waarmee kun je het beste een intranet bouwen?

Door Robert RooseBijgewerkt op 3 januari 2024 0 Reacties

Wordpress

Wordpress is een Open Source Content Management Systeem. Open Source wil zeggen dat iedereen de broncode kan bekijken en bijdragen aan deze code. Een Content Management Systeem (CMS) geeft je de flexibiliteit om de inhoud, zoals pagina’s of menu items, zelf aan te passen via een gebruiksvriendelijke interface. 

Van oorsprong is Wordpress ontwikkeld als systeem waarmee je kan bloggen. Het is echter uitgegroeid tot een volwaardige applicatie waar je ook websites mee kan bouwen. Het is ook mogelijk om een intranet te ontwikkelen met Wordpress.

De gebruiksvriendelijke interface van Wordpress

Dit zijn de voordelen als je Wordpress gebruikt om je intranet mee te (laten) bouwen:

Wordpress gebruiken voor je intranet heeft echter ook nadelen, namelijk:

Sharepoint

Dit platform van Microsoft is specifiek gemaakt om informatie te delen binnen een bedrijf zodat iedereen online beter kan samenwerken. Precies wat je van een intranet verwacht. 

Als je Sharepoint gebruikt voor je intranet dan heb je de volgende voordelen:

Voorbeeld van een intranet gemaakt met Sharepoint

Het kiezen voor Sharepoint geeft je echter ook beperkingen, zoals:

Drupal

Drupal is net als Wordpress een Open Source Content Management Systeem. Met het grote verschil dat Drupal gepositioneerd wordt als een flexibel systeem om websites en applicaties mee te bouwen. Waar bij Wordpress vooral de focus ligt op het bloggen en de standaard website functionaliteiten onderscheidt Drupal zich met een modulaire aanpak. 

Zo is bij Drupal niet alleen de basisfunctionaliteit (ook wel core genoemd) Open Source, maar ook alle plugins (die in Drupal modules worden genoemd). Dat wil zeggen dat er een centrale plek is waar alle modules gratis te downloaden zijn. Ook is dit de plek waar ontwikkelaars samenwerken aan de code van deze modules om die met de core, en onderling, goed te laten werken.

Screenshot van het Drupal Intranet van Planbureau voor de Leefomgeving

Wanneer je een intranet met Drupal laat ontwerpen en bouwen geniet je van de volgende voordelen:

Daarnaast kent Drupal ook nadelen:

"Drupal is voor de meeste organisaties de beste keuze als het gaat om het laten ontwikkelen van een intranet. Wil je meer weten over Drupal als CMS voor je intranet? Bel direct 030 2270 417 of neem contact met ons op."

Robert Roose

Drupal specialist

Conclusie

Wanneer je een keuze maakt voor welke software je gaat gebruiken om een intranet te laten ontwerpen en ontwikkelen hou dan rekening met het volgende:

Nog meer redenen waarom Drupal de beste keus is

Heb je vragen over deze vergelijking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer inzichten over Intranet