Wat zijn wireframes en welke rol spelen ze in het ontwerpproces?

Door Jurrien Meyrahn
Bijgewerkt op 15 oktober 2024
0

Als je bezig bent met het ontwerpproces van je website of webapp, zul je vast het woord ‘wireframes’ of ‘draadmodellen’ tegenkomen. Misschien weet je al wat dit is, of helemaal niet. In dit artikel leg ik uit wat wireframes (in het Nederlands ‘draadmodellen’) zijn, wat je eraan hebt en waar je op moet letten bij het laten maken van wireframes. Het tekenen van wireframes (‘wireframen’) kan namelijk een essentieel onderdeel vormen van het webdesignproces van je website of webapplicatie.

Wat zijn wireframes?

Een ontwerper kan niet zomaar een compleet visueel ontwerp maken op basis van een briefing. Hier gaat een proces aan vooraf. Voordat pen op papier wordt gezet (of pixels op een leeg Figma-vlak), bereiden de stakeholders en de ontwerper het ontwerpproces voor. Er wordt bepaald welke functionaliteiten de website moet bevatten, welke content (inhoud) geplaatst wordt, wat het verhaal wordt en welke (bedrijfs)doelen gehaald moeten worden. Zodra er een algemeen idee is gecreëerd en de doelgroep is bepaald en onderzocht, kunnen er wireframes gemaakt worden.

Wireframes zijn schetsen van de structuur van een website of digitale applicatie. Hierbij ligt de focus op de indeling van elementen en functionaliteiten op pagina’s, in plaats van op de uiteindelijke visuele uitwerking. Een wireframe kan snel gemaakt worden, met pen en papier of digitaal door iets snel te schetsen. Het hoeft niet gedetailleerd te zijn: alle details worden pas toegevoegd in het visuele ontwerp. De wireframes moeten snel gemaakt kunnen worden, zodat ze ook snel gewijzigd of verwijderd kunnen worden. Het is belangrijk om tijdens het wireframen iteratief te werken.

Een voorbeeld van de Emble-homepagina als wireframe

Hoe zien wireframes er uit?

Een wireframe bestaat uit een aantal elementen:

Wat zet je niet in een wireframe?

Een voorbeeld waarin tekst wordt gebruikt in wireframes om meer context toe te voegen. Deze wireframe is van de diensten-pagina van Emble.nl

Op welk moment in het ontwikkelfase zet je wireframes in?

Eigenlijk kun je wireframes in elke fase van het ontwikkeltraject goed toepassen, maar de meeste voordelen ervaar je aan het begin van een project. Wireframes zijn namelijk algemeen en ongedetailleerd, waardoor je je ontwerp op een hoger niveau kunt structureren. Je kunt wireframes ook goed gebruiken om op een later moment in het ontwikkelproces nieuwe functionaliteiten te testen en te valideren.

Hoe worden wireframes gemaakt?

Er zijn twee manieren waarop wireframes gemaakt kunnen worden:

Op papier

Zoals Kelly Gordon op nngroup.com zegt, kan iedereen dit na een beetje te oefenen:

"Even people with limited drawing abilities can learn to sketch a wireframe if they learn a few common conventions used to represent various design elements."

Kelley Gordon

Norman Nielsen group

Om te beginnen kun je oefenen door eerst de basiselementen los te tekenen. Ik raad je aan om met een dikke stift op grote A3-vellen te tekenen. De dikke stift zorgt ervoor dat je ontwerp goed contrasteert en dat je niet gaat rommelen met kleur of het weggummen van lijnen. Het grote vel papier biedt je veel ruimte om langere pagina’s te ontwerpen.

Een voorbeeld van een wireframe die getekend is op papier

Zodra je comfortabel bent met het tekenen van de losse elementen, kun je de wireframes van jouw website of applicatie tekenen. Het hoeft niet netjes of perfect te zijn: het gaat om het structureren van elementen. Het is ook geen probleem om mislukte ontwerpen weg te gooien; je hebt nu de kans om snel grote wijzigingen door te voeren.

Je kunt ook gebruik maken van een lineaal of speciale sjablonen om wirefarmes te tekenen, zodat ze er netter uitzien.

Er zijn echter een aantal nadelen verbonden aan het tekenen van wireframes op papier:

Digitaal

De genoemde nadelen van papieren wireframes kun je oplossen door je wireframes digitaal te tekenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Figma of Adobe XD, maar andere tekenprogramma’s werken hier ook prima voor.

Het digitaal tekenen van wireframes heeft echter ook nadelen:

Waar moet je op letten tijdens het (laten) maken van wireframes?

Tijdens het wireframen kun je over een aantal essentiële zaken voor jouw website of applicatie nadenken:

Waar zijn wireframes niet geschikt voor?

Misschien denk je nu dat wireframes altijd voor elk project gemaakt moeten worden, maar dat is niet helemaal waar. Bij Emble maken wij vaak gebruik van wireframes voor grotere projecten, waarbij meer budget en tijd beschikbaar zijn om een ontwerp waterdicht te maken. Je kunt meer lezen op deze pagina hoe we dat doen. Wireframes zijn niet geschikt voor:

Prototypes

Je kunt zowel wireframes als het visuele ontwerp gebruiken om een prototype te maken van je website of applicatie. Met een programma als Figma, Adobe XD of InVision kun je klikgebieden toekennen aan je schermen, zodat je door je ontwerp kunt navigeren alsof het een echte website is. Dit kan heel handig zijn om je design te testen en te valideren. Door interactief door een ontwerp te navigeren, krijg je een veel beter idee van hoe je website uiteindelijk zal werken en aanvoelen.

Tips van onze designers

De designers van Emble willen je nog een paar tips meegeven voordat je je website gaat (laten) wireframen::

Heb je een vraag over het ontwerpen met wireframes? Stel het in het reactie-gedeelte hieronder, we helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Meer inzichten over UX / webdesign