Podcast - Design Voorbereiden

Door Jurrien Meyrahn
Bijgewerkt op 1 mei 2024
0

Hi, welkom bij de Emble Podcast! Een nieuw webdesign laten maken is een langdurig, spannend maar ook leuk proces. Maar hoe bereid je dit voor? Wat lever je aan de designers aan? En hoe kun je er voor zorgen dat zij een zo goed als mogelijk ontwerp kunnen aanleveren?

Samenvatting:

Een nieuw webdesign laten maken is een opwindend proces, maar hoe bereid je je hierop voor? Wat deel je met de designers en hoe zorg je ervoor dat zij een ontwerp leveren dat voldoet aan je verwachtingen? In deze aflevering van de Emble Podcast bespreken we de essentiële stappen om een webdesigntraject optimaal voor te bereiden.

Stap 1: Bepaal je Zakelijke Doelen

Voordat je in het ontwerpproces duikt, is het cruciaal om duidelijk te definiëren wat je met je website wilt bereiken. Een website is immers een middel om zakelijke doelen te realiseren. Maak een beknopte lijst van de belangrijkste doelen, zoals productverkoop, informatieverstrekking, community-opbouw, enzovoort. Focus op maximaal vijf doelen om de helderheid te behouden.

Stap 2: Identificeer je Doelgroep

Ken je doelgroep. Het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van je doelgroep is van onschatbare waarde bij het ontwerpen van een website. Gebruik tools zoals een empathy map om diepgaand inzicht te krijgen in de belevingswereld van je gebruikers. Dit gaat verder dan aannames; voer indien mogelijk interviews uit om concrete data te verzamelen.

Stap 3: Vertel je Merkverhaal

Het merkverhaal is de boodschap die je als bedrijf wilt uitdragen. Het omvat niet alleen visuele elementen maar ook de toon van je teksten en de volgorde van informatie. Neem je merkverhaal mee in het ontwerpproces om consistentie te waarborgen en een diepere connectie met je doelgroep op te bouwen.

Stap 4: Analyseer je Huidige Website en Marketing

Bekijk kritisch hoe je huidige website en marketinginspanningen aansluiten bij je zakelijke doelen. Identificeer sterke punten die je wilt behouden en gebieden die verbetering nodig hebben. Dit zorgt voor een helder uitgangspunt en vermijdt het behouden van ineffectieve elementen.

Stap 5: Analyseer de Concurrentie

Bestudeer vergelijkbare bedrijven en organisaties om te zien hoe zij zich visueel uiten. Ontdek manieren om je te onderscheiden terwijl je binnen de sector herkenbaar blijft. Leer van hun successen en fouten om een unieke positie in te nemen.

Stap 6: Ontwikkel een Inhoudsstrategie

Denk na over waar je inhoud zal plaatsen en in welke structuur. Deze strategie zal je helpen bepalen welke informatie belangrijk is, waar deze wordt weergegeven en hoe deze wordt gepresenteerd. Het is de fundering voor een gestructureerde en doelgerichte website.

Stap 7: Identificeer Belangrijke Acties

Bepaal de belangrijkste acties die je bezoekers moeten uitvoeren, zoals het plaatsen van een bestelling of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Zorg ervoor dat deze acties goed geplaatst zijn en in lijn zijn met je zakelijke doelen en merkverhaal.

Stap 8: Kies Visuele Elementen

Nu is het tijd om de visuele elementen te selecteren die je merk en boodschap ondersteunen. Denk aan kleuren, typografie, beelden en andere ontwerpelementen. Houd rekening met je merkverhaal en doelgroep om een consistente visuele identiteit te creëren.

Stap 9: Verzamel Inspiratie

Laat je inspireren door diverse bronnen buiten het web, zoals kunst, natuur, series en tijdschriften. Deze brede inspiratie kan verrassende en unieke ideeën opleveren die je kunt toepassen in je ontwerp.

Conclusie

Een goed voorbereid webdesigntraject begint met het helder definiëren van je zakelijke doelen en het begrijpen van je doelgroep. Door deze stappen te volgen, leg je een sterke basis voor een succesvol ontwerp dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook bijdraagt aan het behalen van je bedrijfsdoelen.

Deel dit artikel

Meer inzichten over UX / webdesign