Van kampvuur tot klant: verhalen vertellen op je website
Sinds de oertijd vertellen mensen al verhalen aan elkaar. Het is een manier om complexe ideeën op een efficiente manier te communiceren. Rond het kampvuur vertelde ze over de gevaren, heldendaden, plaatsen en mysteries van de wereld. Het vertellen van en luisteren naar verhalen zit diep in het oerbrein van de mens. Op jouw website wil je ook wat vertellen, en misschien wel het gedrag van je bezoekers veranderen, zoals het aannemen van een dienst of product dat het probleem van jouw bezoeker oplost. In dit artikel vertel ik je hoe je verhalen kunt gebruiken in je website om informatie over te brengen aan je bezoeker en ze misschien wel te overtuigen.
Waarover kun je verhalen vertellen?
Elke organisatie heeft een oorsprongsverhaal
De oprichter van jouw organisatie is niet zonder reden begonnen. Vaak heeft zij hard gewerkt om het bedrijf op te zetten, en heeft ze dit voor elkaar gekregen door een mooie missie en visie na te streven. Ook als de oorsprong van een organisatie niet opmerkelijk is valt er altijd een verhaal te vertellen. Zodra je dit verteld geef je inzicht in je intenties en proces waardoor je bezoeker je beter zal vertrouwen.
Een bekend oorsprongsverhaal is de oprichting van Facebook. Mark Zuckerberg, de oprichter, is tijdens zijn studie begonnen met het opzetten van een smoelenboek voor zijn universiteit. Dat groeide al snel uit, door hard werken en slimme keuzes. Er is zelfs een film over gemaakt (the Social Network). Dit verhaal wordt verteld om je het idee te geven dat Facebook met goede intenties is opgezet.
Omschrijf hoe jouw product wordt gemaakt
Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een reden dat ze een bepaald product aanbiedt: misschien verbeterd het de wereld, of brengt het gemak, of heeft de oprichter van de organisatie passie voor het type product. Waarschijnlijk wordt het product vervaardigd volgens speciale processen of met specifieke ingredieënten. Als je bezoeker begrijpt waarom je jouw producten aanbiedt en hoe die producten van kwaliteit zijn kan het helpen je bezoeker te overtuigen dat jij de beste oplossing hebt voor zijn probleem.
Zie Tony Chocolonely als een voorbeeld: dit bedrijf maakt chocolade. Maar ze vertellen uitgebreid waarom deze chocolade goed is: de chocolade wordt sociaal bewust vervaardigd (zonder slaafarbeid). Dit staat heel duidelijk op de verpakking, en bij de marketing van dit product staat dit verhaal centraal. Deze chocoladerepen zijn uiterst populair, omdat mensen die chocolade willen op zoek zijn naar een positief gevoel: niet alleen door de smaak, maar ook door sociaal bewust te kunnen genieten.
Neem je bezoeker mee door het proces van jouw dienst
Als je een dienst aanbiedt is het voor de potentiële klant van belang dat ze weten wat de dienst inhoudt. Je kunt het proces en de relatie die je aangaat met je klant in veel detail omschrijven, en de beste manier om dit te doen is aan de hand van een verhaal. Je kunt met een begin, een midden en een voordelige conclusie goed uitleggen wat de klant krijgt met deze dienst. Dit zorgt er voor dat je duidelijk communiceert wat je dienst wel en niet inhoudt, en zo kan de bezoeker een betere keuze maken of de dienst geschikt voor haar is.
Referenties en cases als verhalen
Hoe een klant bij jouw product terecht komt, het afneemt en hoe het wordt gebruikt is in principe een verhaal. Deze successen zijn goed om te delen omdat dit je bezoeker kan overtuigen dat jouw product of dienst geschikt voor haar is. In cases kun je vertellen welk probleem werd opgelost, wat het proces was en welke resultaten zijn behaald. Denk ook aan reviews en klantenervaringen. Dergelijke referenties en citaten zorgen dat je verhaal aanemelijker wordt.
Hoe vertel je een verhaal?
1. Bedenk aan wie je je verhaal gaat vertellen
Voor je een verhaal verteld is het altijd belangrijk om na te gaan wie je publiek is. Je kunt je verhaal daarop aanpassen. Een verhaal wordt altijd verteld door een verteller, maar de luisteraars nemen net zo deel mee aan het verhaal. Verander bijvoorbeeld je taalgebruik, de voorbeelden die je gebruikt of de presentatie van je verhaal. Bedenk in welke context je publiek je verhaal gaat lezen of bekijken. Als je verwacht dat je verhaal wordt gelezen op een telefoon en als de aandacht beperkt is zul je je verhaal beknopter en visueler moeten maken. En als je lezer de tijd neemt om een diepgaand artikel te lezen zul je je verhaal daarop aan moeten passen.
2. Zet de sfeer neer
Een goed verhaal begint met de juiste sfeer. Op een website heb je alle kansen om de sfeer te zetten voor je verhaal: met kleur, lettervormen, foto’s en illustraties. Vertel je een vrolijk en luchtig verhaal? Je zou cartoons en vrolijke kleuren kunnen gebruiken. Is je verhaal serieus? Gebruik dan minder kleur en impactvolle fotografie. Gaat je verhaal over een specifiek persoon of plaats? Laat het zien, dit helpt bij het voorstellen van het verhaal bij je luisteraars! Bij het gebruik van video is muziek en geluid een belangrijke sfeermaker.
3. Vertel je verhaal met overtuiging en gravitas
Zodra je je verhaal verteld moet je dit met overtuiging en gravitas (met zwaarte) doen. Wees eerlijk en vertel het zoals het is, maar benadruk waar nodig, zonder dat het oneerlijk wordt. Vertel over de hoofdkarakters (de oprichter, de klant, etc.) en de onderwerpen van je verhaal (het product, de dienst, de organisatie, etc.). Blijf authentiek en bereikbaar, zo zal je publiek je serieus nemen. Start met een duidelijk begin, leidt naar het midden en eindig met een bevredigende conclusie.
4. Houd het beknopt, maar verwijs naar verhalen die diepgang geven
Maak je verhaal niet te lang - houd rekening met de aandachtsboog van je luisteraar. Je kunt mogelijkheden aanbieden om de diepte in te gaan bij een detail van je verhaal door een link te plaatsen naar een ander verwant verhaal. De kans dat je lezer meer informatie wilt achterhalen op je site is afhankelijk van hoe boeiend je verhaal is en hoe goed het aansluit bij het doel van de gebruiker.
5. Laat je bezoeker toevoegen aan het verhaal
De beste verhalen zijn verhalen waar de luisteraars bij betrokken zijn. We vertellen ze door, we maken ze eigen en analyseren ze. Je kunt je bezoekers van je site laten betrekken bij het verhaal door reacties toe te staan op je site en het mogelijk maken te delen. Zo wordt je verhaal beter vindbaar. Je kunt ook soortgelijke bezoekers laten toevoegen aan je verhaal. Veelgestelde vragen kunnen verweven worden in je verhaal, en citaten van personen uit de doelgroep laten de lezer gehoord voelen.
De structuur van een goed verhaal
Veel verhalen hebben een drie-actstructuur. Deze structuur zorgt er voor dat je een boeiend en compleet verhaal kunt vertellen. De bekende scriptschrijver Syd Field heeft deze structuur ontwikkeld om boeiende en succesvolle filmscenario’s te kunnen schrijven. Zo zien de acten er uit:
- Begin - Je zet de scene neer, introduceert het conflict of de uitdaging en verteld over de hoofdrolspelers. Als je verteld over de oorsprong van je organisatie kun je bijvoorbeeld vertellen in welke tijd de organisatie is gesticht, en door wie, en waarom.
- Midden - Hierin confronteren de hoofdrolspelers de uitdaging. Bij een verhaal over een product kun je bijvoorbeeld vertellen hoe jou klanten met je product hun problemen kunnen oplossen en hoe dat in zijn werk gaat. Soms is er een grote confrontatie die mislukt - en wordt dit overwonnen. Denk bijvoorbeeld aan een verandering binnen de markt waar je organisatie goed mee om is gegaan of een (economische) crisis die succesvol doorstaan is.
- Einde - De conclusie van je verhaal. Hierin komt het verhaal samen en wordt het bevredigend afgesloten. Soms neemt het verhaal nog een onverwachte, bijzondere wending. Als je een case schrijft kun je bijvoorbeeld vertellen hoe het project succesvol is afgerond en wat de resultaten waren.
Meer tips
Video als theater
In het oude Griekenland gingen mensen naar het theater om boeiende verhalen te beleven, zoals Agamemnon , Antigone en Oedipus de Koning. Waarschijnlijk is jouw verhaal niet zo tragisch als deze, maar kun je wel met een goed geschreven en geproduceerde video een soortgelijke betrokkenheid bij je publiek opwekken. Theater (en dus film) is de meest toegangkelijke manier van een verhaal beleven, en dit kun je inzetten om je belangrijkste verhaal te kunnen vertellen. Zo vertellen de meest succesvolle bedrijfsfilms een boeiend verhaal met mooie beelden en inspirerende hoofdrolspelers.
Houd er rekening mee dat videoproductie een complex proces is waar veel uitdagingen bij komen kijken. Als je twijfelt of je de video succesvol kan produceren kun je het beste professionals er bij betrekken.
Houd er rekening mee dat videoproductie een complex proces is waar veel uitdagingen bij komen kijken. Als je twijfelt of je de video succesvol kan produceren kun je het beste professionals er bij betrekken.
Podcasts
Je kunt een soortgelijke context creeëren zoals het kampvuur door je verhaal niet te laten lezen maar zelf te vertellen. Een mooi medium hiervoor is de podcast. Het voordeel van een podcast is dat de luisteraar niet actief hoeft te lezen of te kijken maar makkelijk het verhaal in zich op kan nemen door naar jou (en misschien je co-host) te luisteren. Denk bij het opnemen van een podcast goed na waarom je luisteraar naar jouw podcast zou luisteren en hoeveel aandacht je luisteraar voor je heeft. De beste podcasts zijn persoonlijk, informatief en continue boeiend.
Bekijk als voorbeeld de Emble podcast
Foto’s en illustraties
Je kent het oude gezegde vast wel: ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Het is een veelgebruikt gezegde omdat het gewoon waar is. Elk beeld verteld een verhaal, maar de beste hebben een omgeving, een hoodfrolspeler en een uitdaging of actie. Gebruik beelden om je verhalen te ondersteunen, maar bedenk dat je beeld ook opzichzelf ook informatie overbrengt. Bedenk dat mensen in je beeldmateriaal het blik van je bezoeker trekken, omdat mensen zijn ingesteld om de gezichtsuitdrukkingen en handelingen van andere mensen nauw te interpreteren.
Citaten toevoegen
Citaten van tevreden klanten, experts of zelfs bekende personen kunnen je verhaal versterken en geloofwaardigheid toevoegen. Gebruik deze citaten strategisch op je website om je belangrijkste punten te benadrukken en om je bezoekers te laten zien dat anderen je product of dienst waarderen en vertrouwen. Een foto, de naam en de functie van de spreker maakt je citaat nog beter - zo laat je zien dat het citaat authentiek is.
Laat je inspireren
De beste manier om te beginnen met het schrijven van je verhaal is door je te laten inspireren door verhalen die jou en je bezoeker aanspreken. Ga op zoek naar soortgelijke verhalen van die je wilt vertellen, en analyseer wat ze boeiend maken. Kijk bijvoorbeeld films die aansluiten bij de kernwaarden van je organisatie. Boeken zijn ook prachtige inspiratiebronnen - zowel fictie als non fictie. En kijk eens wat je concurrentie verteld aan hun bezoekers, en hoe ze dat doen. Je kunt ook bedenken welke ideeën, uitdagingen en overwinningen er bij je collega’s spelen.
Tijd om te beginnen!
Nu je een goed idee hebt van hoe verhalen vertellen je website en marketingstrategie kan verbeteren, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Begin met het identificeren van de kernverhalen die jouw organisatie uniek maken. Denk aan je oorsprongsverhaal, de manier waarop je producten of diensten worden ontwikkeld, en de successen die je klanten hebben behaald met jouw hulp. Schrijf deze verhalen op en pas de technieken toe die je hebt geleerd, zoals het instellen van de juiste sfeer en het gebruiken van een drie-actstructuur.
Vergeet niet dat verhaalvertellen een dynamisch proces is. Blijf je verhalen verfijnen, testen welke het meeste resoneren bij je publiek, en wees niet bang om aanpassingen te maken. Gebruik diverse media zoals video’s, podcasts, foto’s en illustraties om je verhalen tot leven te brengen en een diepere verbinding met je bezoekers te creëren.
Door je bezoekers te betrekken bij je verhalen en hen zelfs deel te laten nemen, bouw je een gemeenschap op rond jouw merk. Dit leidt tot loyaliteit en uiteindelijk tot meer conversies. Het is tijd om rond het digitale kampvuur te gaan zitten en je verhalen te delen. Veel succes met het toepassen van deze krachtige contentmarketingstrategie op je website!
Hulp nodig met een website ontwerpen waarmee je jouw verhaal kunt vertellen?
Onze design-experts denken graag met je mee om een website te ontwerpen en/of maken waarmee jij je verhaal kunt vertellen!