Website laten maken of zelf maken?

Door Robert Roose
Bijgewerkt op 12 september 2024
6

Wanneer je zelf een website gaat bouwen kost dit minder geld maar meer tijd. Het is daarom belangrijk voor het juiste systeem kiezen waarmee je de website gaat bouwen. Met het juiste systeem kun je namelijk veel tijd besparen.

Wanneer je een website laat maken kost dat je minder tijd, maar meer geld. Ook ben je afhankelijk van een externe partij als je (grote) wijzigingen wil laten maken. Daarom is het verstandig een weloverwogen keuze te maken voor de juiste webdesigner.

Zelf een website bouwen

De voordelen van het zelf bouwen van een website

  1. Je leert nieuwe vaardigheden.
  2. Het kost minder geld. Je bent alleen geld kwijt aan externe diensten of producten die je gebruikt om de website mee te maken maar betaalt niet voor de manuren.
  3. Je hebt meer vrijheid. Je kan de website aanpassen hoe en wanneer jij het wil en je hebt direct toegang tot alle bestanden en de database.

De nadelen van het zelf bouwen van een website

Het enigste nadeel is dat het heel veel tijd kost. Ik ben nu al meer dan tien jaar webdesigner en leer nog elke dag nieuwe dingen. Het bijhouden van alle trends en ontwikkelingen is dan ook echt een dagtaak en erg lastig te behappen als het niet je fulltime job is.

Waar moet je op letten als je zelf een website gaat maken?

Ten eerste moet je heel veel vrije tijd hebben maar er zijn wel wat manieren om de weg naar een goede website te verkorten. Zo kan de keuze van het juiste Content Management Systeem (CMS) voor jouw website je een hoop tijd besparen. In de volgende scenario's geef ik aan welk CMS je het beste kan gaan gebruiken:

Je wilt een simpele website maken met een paar pagina’s voor een restaurant

In dit geval zal ik altijd adviseren om voor Squarespace te kiezen. Squarespace is makkelijk in het gebruik en je hebt er binnen een paar uur een volledige website mee opgezet. Alles is direct geregeld voor een vast bedrag per maand. Het nadeel is wel dat je ontwerp erg generiek is, maar je kan daardoor wel meer tijd besteden aan het schrijven van goede content.

Je wilt een website maken waar gebruikers restaurants een cijfer geven en voorzien van een referentie

Omdat het hier gaat om een wat complexere website waarbij gebruikers zelf handelingen moet verrichten in plaats van het alleen lezen van informatie raad ik je aan voor Drupal te kiezen. Met Drupal kun je zonder kennis van programmeren modules bij elkaar klikken die een functionaliteit zoals deze kunnen bewerkstelligen. Let echter wel op dat Drupal helemaal niet eenvoudig is en dat het heel veel tijd kost om uit te zoeken hoe je al deze modules moet configureren. Ook laat de documentatie van Drupal vaak te wensen over waardoor je voornamelijk aan jezelf overgelaten bent.

Een eigen website maken kan erg gemakkelijk zijn maar zodra de functionaliteit verder gaat dan het plaatsen van een paar pagina’s is het uiteindelijk toch verstandiger op zoek te gaan naar een bedrijf of specialist die je kan helpen.

Het artikel gaat verder na dit blok.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 3.202 anderen onze nieuwste artikelen.

Een website laten maken

De voordelen van het laten maken van een website

  1. Het kost je minder tijd waardoor je je meer kan focussen op de content van je website, wat uiteindelijk toch het allerbelangrijkste is.
  2. Je hebt meer controle over de functionaliteit en het uiterlijk van je website omdat je dit niet zelf hoeft uit te vogelen maar kan overlaten aan een expert.

De nadelen van het laten maken van een website

Het laten maken van een website is kostbaar. Ook ben je in eerste instantie afhankelijk van de partij waarmee je in zee gaat. Als je gebruik maakt van een open source project (zoals Drupal, Wordpress of Joomla) kun je, mits je dat goed afgesproken hebt met je webdesigner, altijd het hele boeltje oppakken en ergens anders verder laten ontwikkelen.

Waar moet je op letten als je een website laat maken

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten als je een website laat maken is de keuze van de webdesigner. Voordat je een webdesigner kiest moet je kijken naar de volgende dingen:

Hoe goed wordt de webdesigner gevonden in Google?

Zoek eens op een paar termen zoals ‘webdesigner’ in combinatie met het systeem dat je wil gebruiken zoals ‘Drupal’. Staat de webdesigner die je op het oog hebt wel op de eerste pagina van de zoekresultaten? Hou daarbij geen rekening met de betaalde advertenties, het is namelijk niet echt een kunst om daar goed mee te scoren (het kost de webdesigner alleen veel geld). Als de webdesigner goed gevonden wordt betekent het dat deze partij zijn zaakjes rondom zoekmachineoptimalisatie goed voor elkaar heeft en jou daarom ook op een juiste manier kan adviseren bij het ontwerpen en bouwen van jouw website.

Hoe ziet de website van de webdesigner eruit?

De eigen website is het allerbelangrijkst omdat de webdesigner de volledige controle heeft en alles kan perfectioneren. Er zijn geen klanten waar de webdesigner rekening mee hoeft te houden. Als je bijvoorbeeld uitgaat van het portfolio kan het heel goed zijn dat er ontwerpen bijstaan waar de webdesigner het niet volledig mee eens is. Je kan als webdesigner nog zo’n mooie website ontwerpen als de klant daar spuuglelijke foto’s in plaatst zal dat altijd een negatief effect hebben op de gehele look en feel van de website.

Wat kost het?

Een ander belangrijk punt is de prijs. Hoe staat deze in verhouding tot andere webdesigners? Wanneer je een offerteaanvraag doet probeer dan altijd zo specifiek mogelijk te zijn. Des te specifieker je bent des te scherper de offertes zullen zijn. Het is ook handig om een specificatie van de kosten per onderdeel te vragen zodat het makkelijker vergelijken is tussen de verschillende aanbieders.

Hoeveel vrijheid krijg je van de webdesigner?

Moet je alle content aanleveren of heb je de mogelijkheid om zelf content te plaatsen? In het eerste geval is het lekker makkelijk omdat de webdesigner dan alle content plaatst alleen betekent het wel dat er weer een extra laag tussen jou en de website zit. Als je snel een aanpassing wil doen moet je eerst wachten tot je webdesigner tijd heeft. Ik zou daarom kiezen voor een webdesigner die je de rechten geeft om zelf content te plaatsen. Daarnaast moet je ook de toegang hebben tot alle bestanden en de database zodat je niet vastzit aan wurgcontract wanneer je wil verhuizen naar een andere partij.

Hopelijk helpt bovenstaande informatie je met de keuze of je zelf een website gaat maken of dat laat doen. Mocht je hier nog vragen over hebben laat dan een reactie achter!

Het artikel gaat verder na dit blok.

Twijfel je of je zelf een website moet maken of dit beter kunt uitbesteden?

Laat je adviseren door onze ervaren webdesigners! We kunnen je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze die past bij jouw situatie en budget. Vul je e-mailadres in en ontvang vrijblijvend advies over de beste aanpak voor jouw website.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal