Ontdek Drupal Starshot: Niet zomaar een update 

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 21 mei 2024
0

Heb je al gehoord van Drupal Starshot? Dit is een projectnaam voor een nieuwe manier waarop Drupal wordt aangeboden. Gelanceerd door Dries Buytaert tijdens DrupalCon Portland 2024, belooft Drupal Starshot het landschap van contentmanagementsystemen radicaal te veranderen. 

DrupalCon Portland 2024

Een nieuwe wind 

Drupal Starshot beantwoordt de groeiende vraag naar een gebruiksvriendelijker en toegankelijker platform. Het doel? De krachtige mogelijkheden van Drupal toegankelijk maken voor iedereen, zelfs als je geen doorgewinterde ontwikkelaar bent. 

Drupal staat al lang bekend als een CMS met een steile leercurve. Out-of-the-box bezit het CMS weinig functionaliteit en voordat je als leek een simpele WYSIWYG-editor hebt geïnstalleerd, ben je al een paar uur verder. 

Deze insteek was altijd bewust. Drupal is een CMS voor websites en applicaties die alle kanten op kunnen gaan. Van webshop tot marktplaats en van klantenportaal tot vacaturebank. Vaak hebben we het dan over websites met tienduizenden contentitems, veel gebruikersrollen met ingewikkelde rechten, meertaligheid en koppelingen aan zoekapplicaties zoals Apache Solr of Elasticsearch. Logisch dat je Drupal dan out-of-the-box kaal aanbiedt zodat een ontwikkelaar of developmentteam zelf kan bepalen welke inrichting van het CMS het beste past bij de uiteindelijke applicatie, zonder onnodige functies. 

Op enterprise-niveau is en blijft Drupal nog steeds de meest logische keuze. Eén op de veertig websites in de wereld is gebouwd met Drupal. Met name (semi-)overheidsorganisaties of grote bedrijven kiezen voor Drupal omdat het veilig, stabiel en schaalbaar is. Zo zijn 71% van alle universiteitswebsites gemaakt met Drupal. Maar je komt steeds vaker websitekeuzes tegen waarbij je je afvraagt waarom in vredesnaam voor CMS X of Y is gekozen terwijl Drupal een veel logischere keuze was geweest. Vaak hoor je dan dat de mensen die met de website moeten werken gewoon graag met WordPress willen werken, ondanks de vele onnodige developmenturen om iets te maken dat onder de motorkap helemaal niets meer met WordPress te maken heeft. 

Drupal CMS en Core 

De nieuwe strategische keuze met project Starshot komt erop neer dat er straks twee versies van Drupal worden aangeboden. De Drupal core, eigenlijk Drupal zoals we het nu kennen, kaal en uitbreidbaar zoals je zelf wilt. En Drupal CMS, een kant-en-klare Drupal website met alle toeters en bellen ingebouwd zodat je eigenlijk direct na installatie aan de slag kan met het opzetten van je website, met als doel een groter en breder publiek aan te trekken. 

 Wat is er nieuw binnen Drupal Starshot? 

Naast de splitsing tussen core en CMS, waarbij het CMS voorzien wordt van allerlei basismodules, brengt Drupal Starshot een heleboel spannende vernieuwingen met zich mee, allemaal ontworpen om het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van het Drupal-platform te verbeteren: 

Verbeterde Layout Builder: Een meer intuïtieve drag-and-drop interface maakt het samenstellen van pagina's sneller en makkelijker dan ooit. 

Planning en Timing van Drupal Starshot 

Drupal Starshot is een ambitieus project met een strakke tijdlijn. De initiatiefnemers mikken op een officiële release eind 2024, wat betekent dat we in de komende maanden steeds meer te weten zullen komen over de voortgang en de specifieke functies. Deze timing is perfect om niet alleen in te spelen op de huidige trends in technologie, maar ook om de basis te leggen voor toekomstige innovaties binnen Drupal. 

Belangrijke Data om in de Gaten te Houden 

Deze data zijn niet alleen belangrijk voor ontwikkelaars en technische teams, maar ook voor marketingprofessionals en contentmanagers die willen plannen wanneer ze hun sites kunnen upgraden of nieuwe projecten kunnen starten met de nieuwe technologie.

Toekomstplannen en Ambities 

Drupal Starshot gaat niet alleen over het nu; het kijkt naar de toekomst. Met plannen om de architectuur zo aan te passen dat functies zoals automatische updates en AI-integraties gemakkelijker worden, is het duidelijk dat Drupal zichzelf opnieuw positioneert voor zowel de huidige als toekomstige digitale uitdagingen.  

Het is slim van het Drupal-team om dit in de markt te zetten onder een catchy naam als Starshot. Niet alleen spreekt dit tot de verbeelding bij gebruikers, maar ook onder de community zal dit meer aanspreken. Dries Buytaert roept dan ook tijdens zijn toespraak op om mee te helpen bij project Starshot als ontwikkelaar, tester of marketeer.  

Of Drupal Starshot uiteindelijk nieuwe gebruikers zal aantrekken om Drupal te gaan gebruiken zal grotendeels afhangen van het gemak waarmee de Drupal CMS versie geïnstalleerd en uitgebreid kan worden. Voor de gebruikers die nu al Drupal gebruiken is deze nieuwe ontwikkelen hoe dan ook gunstig. De snelheid waarmee nieuwe functionaliteiten getest en gelanceerd worden nemen een vlucht en ben je het niet eens met de richting waarin het Drupal CMS zich beweegt, dan kun je altijd kiezen voor de Drupal core versie en deze zich naar eigen smaak inrichten.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal