Een ABC-tje, always be CACHING!
Cache maakt je Drupal, Joomla of Wordpress website bloedsnel. Fijn voor je bezoekers en goed voor je positie in de Google zoekresultaten, want ook snelheid is een factor waar Google naar kijkt!
Wat is cache?
Voor het tonen van een website moet een webserver vaak een hoop berekeningen doen. Welke nieuwtjes moeten waar? Zijn er gerelateerde cases? Welke team leden horen bij die afdeling? etc. Het is in principe zonde dat deze berekeningen telkens opnieuw gedaan moeten worden, terwijl het resultaat ervan voor elke bezoeker van je website meestal hetzelfde is. Wat cache doet is de resultaten van het eerste bezoek aan je website opslaan naar statische HTML pagina’s. Alle bezoekers die na dit eerste bezoek op de website komen krijgen vervolgens niet de echte website te zien maar de statische HTML pagina’s. Het resultaat is voor de bezoeker hetzelfde, behalve dat deze pagina’s veel sneller getoond worden.
De voordelen van cache
Geen irritatie bij bezoekers. Niemand zal je complimenteren over de snelheid van je website. Website bezoekers worden naarmate de informatie stroom groeit steeds ongeduldiger. Men neemt het voor lief dat een website snel is. Pas als een website traag is krijg je het te horen of erger, men klikt gewoon naar een andere site.
Sinds 2010 kijkt Google naar ook naar de snelheid van de website om te bepalen op welke positie deze moet komen in de zoekresultaten. Caching zal dus een betere vindbaarheid als gevolg hebben.
Voor degene die een eigen server huren is het efficiënter tonen van de website middels caching ook een groot voordeel. Doordat het laden van de website nu niet meer zoveel rekenkracht kost. Kunnen er een stuk meer bezoekers tegelijkertijd op je website terecht dan zonder caching.
Waarom niet cachen?
Meestal wordt cache niet gebruikt omdat het niet standaard aan staat binnen het CMS. De reden hiervoor is dat door caching de website zich niet direct aanpast aan nieuw gemaakte content. Dat is onpraktisch als je een nieuwe website aan het opbouwen bent en je dus eigenlijk alleen maar nieuwe content maakt. Ook zijn er veel ontwikkelaars of developers die cache uitzetten omdat ze het vervelend vinden dat de wijzigingen die ze maken in hun code niet direct uitgevoerd wordt.
Cache aanzetten is een kwestie van één vinkje aanzetten in Joomla en Drupal omdat het onderdeel is van de core van het CMS. Bij Wordpress zijn er een aantal plugins die je Wordpress website voor je kunnen cachen. Een van de betere is W3 Total Cache.
Cache aanzetten in Joomla
- Log je in als Administrator.
- Ga je naar Site en dan Global Configuration.
- Bij System zie je de Cache instellingen. Zet deze aan en stel de tijd in voor de geldigheid van je cache.
Cache aanzetten in Drupal:
- Login je in als Admin en ga je naar Settings > Development > Performance.
- Hier zet je de cache aan voor blocks en anonieme gebruikers.
- Wil je meer info over hoe je je Drupal website nog sneller krijgt, dan is dit een handig startpunt: http://drupal.org/node/326504
Cache Time
De statische cache pagina’s zijn niet voor altijd geldig. Althans, dat zou niet handig zijn want anders zouden de nieuwe content items die gemaakt worden nooit op de website getoond worden. De afweging die je moet maken bij deze instelling is hoe vaak er nieuwe content op de website verschijnt. Heb je een actieve website waarop dagelijks nieuwe content verschijnt. Dan is een aantal uur al veel. Gaat het om een corporate website met slechts een nieuwtje of blog per week. Dan kan de geldigheid van de cache tijd flink omhoog. Let erop dat je als beheerder van de website na het schrijven van nieuwe content de cache pagina’s altijd kunt verwijderen, je maakt dan "de cache leeg". Zo zorg je er voor dat nieuwe content direct op de website staat. Wanneer je dan zelf even rond klikt om te kijken of alles goed staat, zorg je meteen voor nieuwe cache pagina’s en kunnen de volgende bezoekers genieten van een snelle website.
Cache legen doe je in Joomla bij Site > Maintance > Clear Cache
In Drupal kun je de cache legen op dezelfde pagina als waar je de Cache aan of uit zet, dus Settings > Development > Performance.
Heb je een vraag over cache binnen jouw Drupal, Joomla of Wordpress CMS? Dan lees en beantwoord ik ze graag hieronder in het commentaar gedeelte.
Meer lezen over moderne SEO?
Laat hieronder je e-mailadres achter en download onze gratis whitepaper over moderne SEO. In deze whitepaper duiken we dieper in op de moderne SEO-technieken die tegenwoordig een verschil maken.