Liferay vs. Drupal

Door Thomas KrooshofBijgewerkt op 22 februari 2024 6 Reacties

Tijdens gesprekken met klanten merken we dat de naam Liferay Portal steeds vaker opduikt. Daarbij krijgen wij regelmatig de vraag hoe dit pakket zich verhoudt tot Drupal. Voor ons een goede reden om hier een artikel aan te wijden, om uit te zoeken wat de verschillen nou precies zijn.

Wat is Liferay Portal?

Het bedrijf Liferay is opgericht in 2000 en hanteert sinds 2001 een open source licentie. Hun basispakket Liferay Portal is, zoals de naam al zegt, een portal: een centraal platform waar gebruikers op een gepersonaliseerde manier (web)content kunnen beheren en publiceren, met elkaar kunnen communiceren en contact kunnen maken met externe applicaties die aan portal zijn gekoppeld. Liferay Portal is geschreven in Java.

Licentiekosten

Liferay Portal is te downloaden als Community Edition (CE) en als Enterprise Edition (EE). Qua features zijn beide versies gelijk, maar bij de Enterprise Edition krijg je in ruil voor jaarlijkse licentiekosten professionele support, langdurige updates en Liferay Developer Studio.

Wat de EE betreft is er de keuze uit een Gold en Platinum abonnement, waarbij het verschil met name zit in de tijd waarbinnen je gegarandeerd een antwoord kunt verwachten op je vragen. De licentiekosten van de EE zijn variabel, omdat zij gebaseerd zijn op een aantal factoren, waaronder het aantal servers en werknemers. Afhankelijk van het scenario zul je rekening moeten houden met pakweg tussen de 5.000 en 50.000 duizend euro per jaar.

Daarmee zijn de licentiekosten een stuk lager dan die van vergelijkbare Enterprise portals, zoals Sharepoint of SAP. Deze pakketten zijn weliswaar een stuk uitgebreider (en complexer), maar daar staat tegenover dat er door de besparing op licentiekosten meer financiële ruimte is om de Liferay Portal binnen de organisatie te customizen.

Uitbreidingen

Liferay Portal kan tevens worden uitgebreid met zogenaamde apps die al beschikbaar zijn via de Marketplace. Hieronder bevinden zich ook officiële apps, zoals Liferay Sync en Liferay Social Office. Laatstgenoemde uitbreiding bundelt enkele functionaliteiten die van pas komen binnen een intra- of extranet, waaronder een uitgebreid dashboard, een teamkalender en een communicatiecenter. Op het moment van schrijven zijn er 'slechts' 143 apps beschikbaar, wel zijn ze allemaal gratis. Daarbij zijn de standaard features die je van een portal mag verwachten al aanwezig. Zo is Liferay Portal o.a. prima te gebruiken als CMS systeem.

Fincieel aantrekkelijk alternatief

In het Gartner rapport van 2012 wordt Liferay net als in 2011 genoemd als een van de marktleiders op het gebied van portals. Mede door de economische crisis en de voordelen van open source herevalueren veel ondernemingen hun huidige closed source oplossingen en Liferay vaart hier wel bij met een groei van 50%. Het bedrijf is momenteel dan ook financieel erg gezond en de laatste paar jaar zijn er vooral in Europa veel nieuwe kantoren geopend, ondanks de verwachte aftakeling van de portal markt wegens (cloud gedreven) alternatieven als Jammer, Mulesoft en Apigee.

Niet alles even rooskleurig

Een mogelijke valkuil voor Liferay is dat het in vergelijking met de concurrentie nog weinig ervaring heeft op Enterprise niveau en het bedrijf qua diensten niet altijd met de grote spelers kan concurreren, zo stelt Het Gartner rapport:

"Customers report that Liferay's sales organization is less understanding of their needs than more-experienced enterprise software providers." (...) "It remains difficult for a small organization to keep up with other leading portal vendors, which often serve as one-stop shops for all the pieces necessary (including complementary software, services and hardware) to manage portals."

Desondanks kan Liferay al enkele grote klanten tot haar portfolio rekenen, waaronder Allianz, Volkswagen, Lufthansa, T-Mobile en Cisco.

Klachten

Liferay Portal heeft in het verleden veel last gehad van bugs en andere kinderziekten. Nog steeds zijn er veel ontwikkelaars die tot waanzin worden gedreven door het systeem. Overwerkte ontwikkelaars die hun frustraties spuien op internet heb je binnen elk platform, maar de antipathie jegens Liferay Portal lijkt soms wel erg diep te zitten. Veelgehoorde klachten zijn de verwarrende en weinig consistente UI, het ontbreken van een fatsoenlijke documentatie en het gebrek aan Javadocs in de code.

Overeenkomsten en verschillen met Drupal

Nu we een aardig beeld hebben van Liferay kunnen we het gaan we eens kijken naar de overeenkomsten en verschillen met Drupal.

In cijfers

 LedenInstallatiesUitbreidingenCore ontwikkelaarsLiferay Portal85,000+500.000+143 appsonbekendDrupal913.000+7.000.000+6500+ modules (alleen Drupal 7)270+

Nu zeggen deze cijfers niet zo heel veel, omdat Liferay Portal voornamelijk de enterprise markt bedient, terwijl Drupal zich begeeft in zowel de enterprise- als de particuliere markt en de MKB sector. Ook het aantal core ontwikkelaars laat zich lastiger vergelijken, maar Liferay's businessmodel staat in ieder geval toe dat er fulltime gewerkt wordt aan het verbeteren van de core (hoeveel fulltime ontwikkelaars er precies zijn is mij onbekend, wanneer je hier meer over wilt weten hoor ik het graag).

Java vs. PHP

Het meest in het oog springende verschil is de programmeertaal waarin de pakketten zijn geschreven. Liferay is gebaseerd op Java en Drupal op PHP. Dit heeft verregaande consequenties aangezien Java een complexere taal is. Een Java ontwikkelaar is dan ook duurder dan een PHP ontwikkelaar en er zijn veel minder Java ontwikkelaars. Aan de andere kant, mocht je een team van Java specialisten ter beschikking hebben, dan is de keuze voor Liferay weer een stuk logischer. Tevens moet er gezegd worden dat Liferay Portal wel compatibel is met plugins die in PHP of een andere taal zijn geschreven, hoewel dit niet ideaal is.Naar gelang welke programmeur je aanspreekt zullen de meningen hierover wellicht verschillen, maar over het algemeen kun je stellen dat Java geschikter is voor grote, schaalbare server applicaties, zoals een intranet of portal, terwijl PHP geschikter is voor de bouw van webapplicaties. Met PHP bouw je vaak in een fractie van de tijd dezelfde functionaliteiten als in Java, helemaal wanneer je thuis bent in de Drupal API (heb je hier een andere visie op dat hoor ik het natuurlijk graag in het reactie gedeelte!).

Portal vs. CMS?

Een tweede verschil is dat Liferay's zwaartepunt qua functionaliteiten liggen op het portal aspect. Bij Drupal ligt dit zwaartepunt op het CMS gedeelte. Hoewel je hier zeker rekening mee moet houden, moet je je er ook niet blind op staren. De distributie Drupal Commons laat bijvoorbeeld goed zien wat de mogelijkheden zijn, wanneer je met Drupal een collaboratie omgeving en/of intra- of extranet opzet, terwijl je Liferay zoals gezegd ook kunt gebruiken als CMS. Het beste kun je beide systemen beschouwen als een Content Management Framework (CMF), een platform dat je naar eigen wens kunt verbouwen.In principe moet je ervan uitgaan dat wanneer je een complex CMS systeem zoekt binnen een aantrekkelijk budget, je het beste voor Drupal kunt kiezen. Wanneer je een complexe portal zoekt binnen een iets ruimer budget dan is Liferay een betere optie. In dat laatste geval zou je met een wat groter budget het geïntegreerd CMS systeem nog kunnen uitbreiden.Kortom, alles wat je met Drupal kunt, kun je in principe ook met Liferay, en andersom. De exacte wensen het het beschikbare budget bepalen welk systeem de voorkeur zou moeten krijgen. Je kunt natuurlijk ook beide systemen naast elkaar gebruiken, bijvoorbeeld een Liferay intranet gecombineerd met een Drupal webshop.

Schaalbaarheid

Op gebied van schaalbaarheid ontlopen Liferay en Drupal elkaar niet veel. Zowel Drupal als Liferay hebben bewezen grote enterprise projecten te kunnen dragen. Zowel PHP als Java zijn prima schaalbaar, hoewel Java hier een streepje voor heeft omdat het een object georienteerde taal is.

Veiligheid

Ook wat veiligheid betreft zijn er geen redenen om de voorkeur te geven aan Drupal of Liferay Portal. Let er wel op dat een Java applicatie vanwege de veiligheid en de gevraagde resources niet zal kunnen gedijen op een shared hosting omgeving.

Compatibiliteit

Zowel Liferay Portal als Drupal zijn erg geschikt om aangesloten te worden op andere applicaties zoals een CRM systeem. Beide voldoen namelijk aan de CMIS standaard die communicatie tussen applicaties makkelijker maakt. In het geval van Drupal moet je hiervoor eerst de CMIS API module installeren. Liferay Portal is hier uiteraard in gespecialiseerd en kan tevens op een stuk meer database-typen worden aangesloten in vergelijking met Drupal, waaronder MS SQL.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Slot

Hopelijk heb je iets meer inzicht gekregen in de wijze waarop Drupal en Liferay Portal zich tot elkaar verhouden. Indien je naar aanleiding van deze vergelijking nog vragen of aanvullingen hebt, hoor ik het graag.

Aangezien wij alleen hands-on ervaring hebben met Drupal en niet met Liferay, moet je dit zien als een inleidende en globale vergelijking. Voor echte inhoudelijke vragen raden wij aan om advies in te winnen van programmeurs en gebruikers die met beide systemen hebben gewerkt. Die wil ik bij deze ook uitnodigen om dit artikel van extra commentaar te voorzien.

Meer inzichten over Drupal