Joomla vs Drupal: De Cijfers

Door Robert RooseBijgewerkt op 17 maart 2024 2 Reacties

Zoekmachines en zoekopdrachten

Als we kijken naar de onderstaande grafiek van Google Trends zien we dat er 2x zoveel op Joomla wordt gezocht als op Drupal. Opvallend is wel dat de rode Drupal lijn al zeven jaar langzaam stijgt en dat de blauwe Joomla lijn sinds 2009 lichtelijk aan het dalen is. Als deze trend zich voortzet zal er binnen tien jaar meer gezocht worden op Drupal dan op Joomla. Wanneer we kijken naar de Alexa ranking (een lijst van meest bezochte websites), zien we dat https://www.joomla.org/ op de 248ste plek staat en vinden we https://www.drupal.org/ terug op de 440ste plek.

Volgens de statistieken van Alexa heeft de website van Joomla een beter bereik en meer pageviews. De bezoekers van de Drupal website daarentegen bekijken meer pagina's per bezoek en blijven langer op de website. Daarnaast heeft de Drupal website een lager bounce percentage.

Als ik binnen Google.com zoek op het trefwoord "Joomla" krijg ik rond de 85.100.000 hits. Met het trefwoord "Drupal" zijn dit 24.300.000 hits, dus beduidend minder. Dit is ongeveer eenderde van het aantal hits op het trefwoord "Joomla". Deze cijfers komen dus overeen met de bevindingen van Google Trends.

De Community

Een goede graadmeter voor de gezondheid van een Open Source Content Management Systeem is de community. Daarom ga ik kijken hoe dat zit bij Joomla en Drupal en hoe deze twee zich tot elkaar verhouden. Het forum van Joomla telt momenteel 426.154 geregistreerde gebruikers en heeft 511.272 topics. Het Drupal forum heeft bijna twee keer zoveel geregistreerde gebruikers, namelijk 701.783. Deze gebruikers maken echter minder lawaai, want er zijn (maar) 236.656 topics. De geregistreerde Joomla gebruiker plaatst gemiddeld 1.2 topic op het forum waar de geregistreerde Drupal gebruikers slechts 0.3 topic plaatst.

Een ander belangrijk onderdeel van de community zijn de programmeurs die modules of plugins ontwikkelen. Voor Joomla zijn er momenteel 6.256 plugins beschikbaar. Voor Drupal zijn er 6.938 modules te downloaden. Dit is een verschil van 682 modules/plugins, dus bijna 10% van het totaal. Dit alles bij elkaar opgeteld kun je dus (heel voorzichtig) stellen dat de community van Drupal een kleine fractie groter is.

Op de hoogte blijven? Meld je aan op onze nieuwsbrief

Aantal websites

Tot slot kijk ik naar het de hoeveelheid Joomla en Drupal websites op het internet. Gelukkig hoef ik ze niet één voor één te tellen, want er bestaan al speculaties van deze cijfers. Zo wordt er door Compass Design beweert dat er minstens 30 miljoen Joomla websites zijn. Zij kijken naar het aantal verwijzingen naar Joomla binnen websites (want deze verwijzing zit standaard in elke Joomla website) en komen dan op dit getal uit. Het artikel stamt uit 2007 dus waarschijnlijk zal het aantal Joomla websites alleen maar gegroeid zijn.

Een paar maanden geleden heeft Engine Industries eenzelfde inschatting gemaakt van het aantal Drupal websites. Zij komen uit op 7.19 miljoen Drupal websites. Deze berekening ziet er wat doordachter uit dan de berekening door Compass Design. Waar het aantal van 30 miljoen Joomla websites een zeer ruwe schatting is, lijkt het aantal van 7.19 miljoen Drupal websites realistischer.

Conclusie

Toch zijn dit slechts cijfers waar je niet echt een conclusie aan kunt hangen. Uiteindelijk gaat het altijd om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Dat wil niet zeggen dat deze cijfers totaal nutteloos zijn. Ze geven een mooi beeld van hoe Joomla en Drupal gezamelijk een flinke impact hebben op de ontwikkeling van websites. Het laat zien dat Open Source systemen blijven groeien en tegenwoordig een belangrijk onderdeel uitmaken van alle websites die worden gebouwd.

Heb jij andere of betere cijfers? Of denk jij juist wel een conclusie te kunnen trekken uit dit verhaal? Laat het mij dan weten door een reactie te geven onder dit artikel!

Meer inzichten over Drupal