Joomla 3 laat zich van haar mooiste kant zien

Door Thomas KrooshofBijgewerkt op 13 mei 2024 6 Reacties

Van alle kanten krijgen wij prangende vragen over Joomla 3.0, zoals:

Blijf op de hoogte van de laatste internet trends en meld je aan op onze nieuwsbrief

Wat zijn de belangrijkste nieuwe features?

Op dit moment is de grootste verandering de invoering van Bootstrap. Dit heeft puur betrekking op de interface van Joomla. De grootste wijziging is dus een cosmetische, maar dan wel een hele grote (zeg maar de plastische chirurgie onder de cosmetische veranderingen).

Niet alleen Bootstrap zal veel impact hebben op de gebruikersvriendelijkheid. De hele indeling van de beheer pagina's is onder de loep genomen en bepaalde zaken hebben daarbij een nieuwe plek gekregen. Zo configureer je alle modules nu via een centrale configuratie manager in plaats van verspreid over verschillende plekken.

Wat is Bootstrap precies?

Bootstrap komt uit de stallen van Twitter. Het heeft als doel om het voor ontwikkelaars makkelijker te maken hun software van een interface te voorzien, die voor eindgebruikers duidelijk en consistent is. De Joomla ontwikkelaars hebben Bootstrap verder uitgebreid en aangepast voor Joomla. De nieuwe interface ziet er dan ook oogstrelend uit, zowel op mobiele telefoons als op desktops. Joomla heeft nu definitief vaarwel gezegd tegen de wat kinderachtige en rommelige stijl. Benieuwd? Bekijk dan vooral de demo onderaan deze pagina.

Kort en simpel gezegd is Bootstrap een doos met interface elementen (zoals CSS, Jquery en iconen), die samen de nieuwe standaard gaan vormen voor de manier waarop gebruikers met Joomla interacteren. Alle ontwikkelaars kunnen uit deze doos grijpen, wanneer ze hun modules van een interface voorzien. Hierdoor hoeven zij veel minder tijd en aandacht te besteden aan het zelf bouwen van de interface en tegelijkertijd is het resultaat een stuk mooier.

Voorheen was er ook wel een doosje aanwezig, maar die was stukken kleiner. Veel elementen ontbraken daarin, waardoor ontwikkelaars hier eigenhandig invulling aan moesten geven. Als je zelf een Joomla website hebt, kun je het resultaat met eigen ogen zien: er is vrijwel geen enkele consistentie te vinden in de interfaces van modules. Dat is precies waar Bootstrap verandering in zal brengen. Niet alleen voor de beheer interface; ook modules op de website zelf zullen altijd dezelfde interface stijl hanteren.

Krijg je dan niet allemaal dezelfde websites? Nee. Nog altijd kun je een thema installeren om het uiterlijk volledig aan te passen en ook de Bootstrap elementen kun je overschrijven. Het voordeel is echter dat je nu de stijl van alle knoppen in één keer kunt aanpassen, inclusief die van modules die nog geïnstalleerd zullen worden. Want elke module bouwer zal zich houden aan de Bootstrap standaard. Tenminste, dat is de hoop.

Meer informatie:

http://brian.teeman.net/joomla/788-joomla-ui-jui-and-bootstrap
http://twitter.github.com/bootstrap/

Kan ik makkelijk upgraden van 2.5 naar 3.0?

Ja en nee. Ja, je kunt upgraden van 2.5 naar 3.0. Dit kan direct vanuit de administratie pagina via de spreekwoordelijk druk op de knop.

En nee, want extensions gaan niet zomaar mee in deze upgrade. Je zult per extension moeten kijken of er een 3.x versie aanwezig is en of de content in deze extenions over te zetten is.

In de praktijk kan het soms effectiever zijn om schoon schip te maken en de inhoud handmatig over te zetten. Dit kost natuurlijk veel werk maar het is ook een kans om de content weer eens een update te geven en het design te updaten naar moderne maatstaven, zoals een responsive template.

Kan ik makkelijk upgraden van 1.x naar 3.0?

Als je momenteel op 1.5, 1.6 of 1.7 zit, moet je eerst overstappen op 2.5. Er is geen mogelijkheid om direct van 1.5 naar 3.0 te gaan.

Update: Bezoeker Wouter heeft ons laten weten dat er inmiddels een extensie beschikbaar is waarmee je 1.5 naar 3.0 kunt migreren met de naam SP Upgrade. Bedankt!

Wanneer moet ik upgraden naar 3.0?

Zo snel mogelijk. Voor alle oude Joomla versies (tot en met 2.5.x) worden sinds 31 december 2014 geen updates meer uitgebracht. Dit betekent dat als er een lek ontdekt wordt in de code van je oude Joomla website, dit lek misbruikt kan worden door hackers die bijvoorbeeld je website inzetten om spam te versturen.

Meer inzichten over Drupal