Is de home button nog steeds nodig?

Door Robert RooseBijgewerkt op 2 mei 2024 4 Reacties

Iedereen weet toch dat als je op het logo van een website klikt je naar de homepage gaat. Of niet? Is de zogenaamde home button echt overbodig aan het worden of moeten we het voorlopig nog even laten staan?

Wat is een home button?

Als ik het in dit artikel heb over een home button dan bedoel ik een verwijzing naar de homepage van een website in de hoofdnavigatie. Ik zie een logo waarop je kan doorklikken naar de homepage niet als een home button.

Welke websites hebben een home button?

Het bedrijf Promediacorp heeft in 2011 een onderzoek gedaan om te kijken hoeveel van de 500 meest bezochte websites (volgens de Alexa rank) een ‘home’ verwijzing in hun navigatie hebben? In 2011 had 63% procent geen home button.

Omdat dit onderzoek al redelijk verouderd is ben ik eens gaan uitzoeken hoe dit nu zit met de 50 meest bezochte Nederlandse websites (volgens de Alexa rank). Hieronder de resultaten:

 1. Google.nl - nee
 2. Google.com - nee
 3. Facebook.com - nee
 4. YouTube.com - nee
 5. Yahoo.com - ja
 6. Wikipedia.org - nee
 7. Twitter.com - nee
 8. Marktplaats.nl - ja (wordt homepagina genoemd)
 9. Linkedin.com - nee
 10. Live.com - nee
 11. Bing.com - nee
 12. Nu.nl - ja (wordt voorpagina genoemd)
 13. Telegraaf.nl - nee
 14. Vetogate.com - ja (wanneer je de pagina vertaalt staat er ‘huis’ in het menu)
 15. Albawabhnews.com - ja (wanneer je naar de Engelse versie gaat is er een home button te zien. Ik ga er vanuit dat dit ook voor de Arabische versie geldt)
 16. t.co - URL shortener van Twitter en wordt daarom niet meegenomen in de resultaten.
 17. Ing.nl - ja
 18. Amazon.com - nee
 19. Elmogaz - ja (wanneer je de pagina vertaalt staat er ‘huis’ in het menu)
 20. Bol.com - nee
 21. Imdb.com - nee
 22. Rabobank.nl - ja
 23. Diply.com - nee
 24. Msn.com - nee
 25. Dumpert.nl - nee
 26. Blogspot.nl - nee
 27. Xvideos.com - nee
 28. Kickass.to - nee
 29. Pinterest.com - nee
 30. Tweakers.net -nee
 31. Instagram.com - nee
 32. Wordpress.com - nee
 33. Nos.nl - nee
 34. Ad.nl - nee
 35. Xhamster - nee
 36. Abnamro.nl - ja
 37. Reddit.com - nee
 38. Apple.com - nee
 39. Tumblr.com - nee
 40. Elmawke3.com - ja (wanneer je de pagina vertaalt staat er ‘huis’ in het menu)
 41. Imgur.com - nee
 42. Pornhub.com - ja
 43. Stackoverflow.com - nee
 44. Funda.nl - nee
 45. Googleadservices.com - verwijst naar Google.nl en wordt daarom niet opgenomen in de resultaten.
 46. Belastingsdienst.nl - nee
 47. Paypal.com - nee
 48. Aliexpress.com - nee
 49. Microsoft.com - nee
 50. Geenstijl.nl - nee
 51. Booking.com - nee
 52. Netflix.com - nee

Van de 50 websites hebben er 10 een home button, dat is dan 20%. Dat wil zeggen dat 80% geen home button heeft. Moeten deze resultaten leidend zijn in je eigen beslissing om zelf een home button te plaatsen?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het bouwen van websites

Wat de experts zeggen over de home button

De vraag of je wel of geen home button moet plaatsen werd ook gevraagd op het populaire vraag en antwoord platform van Stack Exchange. Het antwoord van gebruiker Julie Melonie krijgt de meeste goedkeuring van de andere gebruikers. Hij geeft aan dat er niet een antwoord op deze vraag is die voor elke situatie gelijk is. Wanneer je de home button wil weglaten kun je het beste een A/B test doen om te zien of gebruikers nog steeds hun weg naar de homepage kunnen vinden zonder home button.

“But the decision to remove it never comes before we do some A/B testing, and the threshold for keeping it is often pretty low. Meaning, if even 2 of 10 are confused by the lack of a link, or don't get that a logo links to "the page we have determined to be 'home'", then we put that explicit link in there. And really, that happens more than you'd think.” - Julie Melonie op Stack Exchange

Dus zodra iemand moeite heeft met navigeren naar de homepage wordt de button weer terug gezet in het menu. Maak het daarom niet onnodig moeilijk voor je bezoekers. Usability goeroe Steve Krug zegt zelfs dat het schadelijk kan zijn voor het imago van je bedrijf als je website lastig in het gebruik is:

“The fact that the people who built the site didn’t care enough to make things obvious—and easy—can erode our confidence in the site and the organization behind it.” - Steve Krug in ‘Don’t make me Think’

Conclusie: Home button of niet?

Steeds minder websites hebben een expliciete link naar de homepage opgenomen in het hoofdmenu. De vraag is of deze trend terecht is? Is het voor iedereen wel zo duidelijk dat je ook naar de homepage kan navigeren als je op het logo van de website klikt? Volgens mij kun je dit niet 100% uitsluiten en mijn advies is daarom om (voorlopig) een verwijzing in je hoofdnavigatie op te nemen naar de homepage.

Heb je zelf een home button op je website staan? Waarom wel of waarom niet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Meer inzichten over Security / Privacy