De voor- en nadelen van open source

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 28 april 2024 2 Reacties

Open Source komt voor in de vorm van software voor je mobiel (bijvoorbeeld Android van Google), als tekstverwerker op je PC (bijvoorbeeld Open Office) of als CMS voor je website (bijvoorbeeld Drupal). Al deze Open Source systemen worden gecontroleerd en gedistribueerd door een projectgroep. Deze projectgroep bestaat uit programmeurs en developers. Theoretisch is het dus gemakkelijk om een aanpassing te maken maar in de praktijk is het lastig om deze aanpassing door te voeren in het gehele systeem en in de distributie hiervan.

Open betekent dus open zodat iedereen dit kan inzien, echter is het systeem niet zo open dat er door een individu aanpassingen gemaakt worden waar de rest van de groep niet achter staat. Hoe groter deze projectgroep en gebruikers zijn (ook wel community genoemd) des te stabieler het systeem wordt. Ten eerste zorgt een grote community voor meer input zodat bijvoorbeeld bugs sneller gevonden worden. Ten tweede zorgt het ervoor dat er uniformiteit heerst binnen ontwikkelaars. De kudde wordt op deze manier bij elkaar gebracht en kan gezamenlijk werken aan een beter systeem.

De voordelen van Open Source

De nadelen van Open Source

Hoe om te gaan met Open Source

Gaat mee met de stroming. Wil je optimaal van de kracht van Open Source genieten, dan kun je beste meegaan in de ontwikkelingen en de mogelijkheden die je geboden worden. Natuurlijk kun je Open Source systeem eigen maken door hier plugins aan toe te voegen of te voorzien van een op maat gemaakte template. Het is echter onverstandig iets te ontwikkelen dat niet binnen de mogelijkheden van het systeem ligt. Alle voordelen van Open Source worden hierdoor namelijk teniet gedaan. Het kost geld om dit te laten doen, je wordt afhankelijk van een partij en er is geen community meer die je kan helpen of het systeem verder door kan ontwikkelen. Wanneer je echt iets wil hebben dat niet beschikbaar is binnen de Open Source systemen, dan moet je hier ook de consequenties voor nemen en net als je voorgangers bij marktplaats, linked-in, twitter, youtube of facebook zelf een team van programmeurs in huren en aan de slag gaan.

Wees kritisch over het systeem dat je kiest, je moet hier nog een lange tijd mee werken. Wees ook kritisch over de plugins die je gaat gebruiken. Hoe goed het CMS ook is, een slechte plugin kan het hele systeem onveilig of instabiel maken. En wees kritisch met wie je in zee gaat. Uiteraard geldt dit voor alle leveranciers en specialisten. Maar wanneer het gaat om Open Source moet je vooral veel vertrouwen hebben dat deze partij ook echt de beste is en het beste met je voor heeft.

Meer inzichten over Open Source