Drupal vs Umbraco: welk CMS past het beste bij jouw website?

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 19 augustus 2024
0

Het selecteren van het juiste Content Management Systeem (CMS) is een cruciale stap bij het opzetten van een website. Voor velen kan deze keuze best een uitdaging zijn, vooral als je kijkt naar alle verschillende opties en meningen.  

Twee van deze optie zijn; Drupal en Umbraco. Twee van misschien wel de populairste open-source CMS-platformen op de markt, die zich met name onderscheiden door hun flexibiliteit en veelzijdigheid ten op zichte van het alle populairste open source CMS; Wordpress. Hoe populair dit CMS ook is, voor veel bedrijven en organisaties biedt het net te weinig mogelijkheden, stabiliteit of veiligheid. Zo loop je bij Wordpress tegen een grens aan wanneer je op zoekt bent naar een CMS met een multi-site functionaliteit, een goede zoekfunctie of een API koppelingen met andere applicaties zoals je ERP, PIM of CRM systeem, meertaligheid of uitgebreide rechten en rol structuren waarmee klanten of community portals opgezet kunnen worden. Wanneer je dergelijke functionaliteiten wel zoekt, kom je al snel uit bij Drupal en Umbraco. 

In dit artikel maak ik een vergelijking maken tussen deze twee platforms, met als doel website-eigenaren en beheerders te helpen een weloverwogen keuze te maken die aansluit bij hun doelstellingen. Emble is een open source specialist en ontwikkelt al websites sinds 2001 met open source techniek. Op het moment gebruiken wij voornamelijk Laravel, React en Drupal maar we houden altijd onze ogen open en vergelijken open source technieken met elkaar.  

Achtergrond van Drupal en Umbraco 

Drupal, opgericht in 2001 door Dries Buytaert, is uitgegroeid tot een van het meest veelzijdige en krachtige CMS ter wereld. Met zijn sterke nadruk op flexibiliteit en schaalbaarheid wordt Drupal vaak gebruikt voor complexe websites en webapplicaties. Umbraco, gelanceerd in 2005 door Niels Hartvig, heeft een reputatie opgebouwd als een gebruiksvriendelijk en toegankelijk CMS, vooral geliefd bij ontwikkelaars die op zoek zijn naar een eenvoudige en intuïtieve oplossing. 

Gebruikersinterface en Gebruiksvriendelijkheid 

Drupal staat bekend om zijn krachtige maar complexe admin-interface, die veel aanpassingsmogelijkheden biedt maar een steile leercurve kan hebben voor nieuwe ontwikkelaars. Redacteuren en beheerders werken zijn meestal beperkt tot instellingen rondom content en menu’s, deze komen overeen met de meeste CMS systemen. Voor ontwikkelaars zijn de vele mogelijkheden van Drupal even wennen en duurt het vaak een tijd voordat je goed je weg weet in het ecosysteem van modules en instellingen. 

Umbraco daarentegen blinkt uit in een eenvoudige en intuïtieve interface voor ontwikkelaars, waardoor het gemakkelijk is voor ontwikkelaars om overzichten van content te maken of content soorten te definiëren, zonder uitgebreide technische kennis.

Kosten en Open source licentie 

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een CMS zijn de kosten. Het is belangrijk om de totale eigendomskosten op lange termijn te evalueren en rekening te houden met eventuele extra kosten die kunnen ontstaan bij het gebruik van specifieke functies of diensten. 

Zowel Drupal als Umbraco zijn open-source en gratis te gebruiken. Umbraco en Drupal verschillen wel in de manier waarop men omgaat met “open source”. Ze zijn bijvoorbeeld beide uitgebracht onder een andere open source licentie:  

Umbraco gebruikt de MIT-licentie. Dit is een eenvoudige regel die zegt dat iedereen de software mag gebruiken en veranderen zoals gewenst is. Het is zelfs mogelijk deze aangepaste verseie te verkopen. Het is daarbij wel verplicht te vermelden dat Umbraco de originele maker is.  

Drupal gebruikt de GPL-licentie. Deze regel is een beetje strenger. Het zegt dat als iemand Drupal verandert of verbetert, diegen de veranderingen ook moeten delen met anderen onder dezelfde voorwaarden. Dus, als je iets nieuws maakt met Drupal, moet je ook anderen toestaan het te gebruiken en te veranderen. Het is daarnaast niet toegestaan Drupal of een variant hiervan onder licentie te verkopen. 

Het effect hiervan is dat ontwikkelaars de code die ze ontwikkelen niet zien als eigendom van zichzelf maar als toevoeging aan de gehele Drupal community. Niet alleen ontstaan hierdoor veel modules maar ook veel bronnen online waar je informatie kunt vinden als ontwikkelaar. 

Binnen de Umbraco community is dit iets meer gesloten en voelt de setting meer commercieel. Dat zie je duidelijk aan de website van Umbraco Umbraco.com ten op zichte van de drupal.org website. 

Het artikel gaat verder na dit blok.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

En je ontvangt net als 3.202 anderen onze nieuwste artikelen.

Aanbod Drupal en Umbraco Expertise 

De Open source code zelf is gratis maar met alleen het downloaden van de code heb je nog geen website of webapplicatie. Iemand zal deze moeten ontwikkelen, onderhouden en hosten. Over het algemeen zijn er meer Drupal specialisten dan Umbraco specialisten. Dat is ook logisch. Drupal bestaat langer en is gebaseerd op een meer gebruikte programmeer/scripttaal PHP. 

Het aanbod van technische specialisten is over de hele wereld schaars, dat geldt van warmtepompinstalleurs tot fietsenmakers en van Drupal tot Bmbraco specialisten.  

Een CMS kiezen dat minder populair is maakt het nog lastiger een specialist te vinden. Ter vergelijking. Wanneer we kijken op de website www.sortlist.nl. Een website waarbij bureau’s zichzelf kunnen presenteren en expertises vermelden. Kom je, als je zoekt op “Wordpress”, meer dan 10.000 bureau’s tegen. Zoek je op “Drupal” zijn dit er 2961 en zoek je op “Umbraco” dan zijn er slechts 290 bureau’s die hiermee werken. Dat zegt uiteraard niets over de kwaliteit maar wel iets over het aanbod. 

Schaalbaarheid en Prestaties 

Het vermogen van een CMS om te schalen met de groei van een website is essentieel. Beide platforms zijn schaalbaar en kunnen worden aangepast aan de behoeften van websites van elke omvang. Drupal staat bekend om zijn uitstekende prestaties bij grote hoeveelheden verkeer en complexe webapplicaties, dankzij geavanceerde caching- en optimalisatiefuncties. Umbraco biedt ook goede prestaties en schaalbaarheid, maar kan beter geschikt zijn voor kleinere tot middelgrote websites met minder complexe vereisten.  

Community en Ondersteuning  

Een bloeiende gemeenschap kan van onschatbare waarde zijn bij het gebruik van een CMS. Drupal heeft een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers over de hele wereld, waardoor het gemakkelijk is om hulp, ondersteuning en uitbreidingen te vinden voor het platform. Umbraco heeft een kleiner, maar toegewijd gemeenschap, met een focus op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Beide platforms bieden uitgebreide documentatie, forums en ondersteuningskanalen om gebruikers te helpen bij het oplossen van problemen en het delen van kennis.  

Veiligheid en Onderhoud 

Het waarborgen van de veiligheid van een website is van het grootste belang. Zowel Drupal als Umbraco hebben een goede staat van dienst als het gaat om het snel patchen van beveiligingslekken en het bieden van regelmatige updates. Beide systemen hebben uitgebreide mogelijkheden voor gebruikersbeheer en toegangscontrole, waardoor websitebeheerders de veiligheid van hun website kunnen waarborgen. 

Integratiemogelijkheden  

Het vermogen om te integreren met andere systemen is essentieel voor veel websites. Zowel Drupal als Umbraco bieden uitgebreide mogelijkheden voor integratie met externe systemen, zoals CRM-software, e-commerceplatforms en sociale media. Beide systemen ondersteunen API's en extensies waarmee gebruikers naadloos kunnen integreren met andere tools en services.  

PHP vs. .NET 

Dit is misschien wel het grootste verschil tussen Drupal en Umbraco, de code taal die onder de motorkap gebruikt wordt.  

Drupal is ontwikkeld op basis van PHP. Vanaf Drupal 8 zit het Symphony PHP framework geïntegreerd in Drupal zodat in principe elke programmeur met PHP kennis aan een Drupal project kan bijdragen.  

Umbraco is gebaseerd op .NET, een softwareframework ontwikkeld door Microsoft. Sinds de lancering in 2002 is het vooral bekend geworden voor het bouwen van applicaties op Windows-systemen, hoewel het nu ook webgebaseerde toepassingen ondersteunt.  

PHP is een scripttaal dat in 1994 werd gecreëerd door Rasmus Lerdorf. PHP is open-source en werd specifiek ontworpen voor webontwikkeling. Het is een zelfstandige taal, voornamelijk gericht op server-side scripting. Dit betekent dat het krachtig is voor het ontwikkelen van dynamische websites en webapplicaties. PHP is zeer populair en wordt gebruikt door veel contentmanagementsystemen, zoals Wordpress, Joomla, Typo3 en de basis is voor frameworks zoals Laravel. De kracht van PHP ligt in zijn eenvoud en flexibiliteit, waardoor het een goede keuze is voor beginnende ontwikkelaars die vervolgens door kunnen ontwikkelen en complexere applicaties kunnen gaan bouwen. 

Conclusie 

Het kiezen tussen Drupal en Umbraco hangt af van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de website, de vereisten voor contentbeheer, de beschikbare technische vaardigheden en de voorkeuren van de gebruikers. Beide systemen hebben hun eigen sterke punten en zijn geschikt voor verschillende soorten websites. Zo ziet de interface er van Umbraco direct out-of-the-box prettig uit en moet je hier bij Drupal nog echt aan laten sleutelen. Daarintegen zijn er veel minder Umbraco specialisten, mede doordat Umbraco niet ontwikkeld is op basis van PHP maar .NET.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Dan lees en beantwoord ik ze graag in het reactie gedeelte onderaan deze pagina.

Het artikel gaat verder na dit blok.

Overstappen naar Drupal CMS?

Wil je overstappen naar Drupal CMS, of wil je meer weten over de mogelijkheden van dit CMS? Wij helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal