Wanneer kies je voor Wordpress, Drupal of Laravel?

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 13 november 2024
0

Vaak worden contentmanagementsystemen met elkaar vergeleken. In de praktijk zijn er echter drie open-source technieken waar de meeste agencies mee werken: WordPress, Drupal en Laravel. Als opdrachtgever word je vaak voor de keuze gesteld, maar hoe kies je tussen zulke verschillende systemen? 

Wat zijn WordPress, Drupal en Laravel? 

Alle drie zijn open-source. Dit houdt in dat de code van niemand en iedereen is; iedereen mag bijdragen aan uitbreidingen in de code. Maar omdat WordPress, Drupal en Laravel alle drie open-source zijn, is dit alleen al niet doorslaggevend. 

Het grootste verschil zit in de manier waarop je website wordt ontwikkeld. Als opdrachtgever lijkt dit misschien niet zo belangrijk, maar ik zal uitleggen waarom dit juist zoveel impact kan hebben. 

Stel, je hebt een website en wilt daar een fotoalbum aan toevoegen. 

Dilemma: Snel live met beperkingen? 

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn WordPress, Drupal en Laravel compleet verschillende manieren om een website te bouwen. Theoretisch kun je dezelfde blogwebsite of webshop met alle drie ontwikkelen. 

Het verschil zit voornamelijk in hoe extra functies aan de website worden toegevoegd. WordPress blinkt uit in snelheid, maar dit gaat gepaard met beperkingen, vooral omdat het niet van oorsprong gebouwd is voor complexere websites. 

Complexe websites zijn websites die veel bezoekers ontvangen, veel content bevatten, complexe zoek- of filteropties gebruiken, of waarop veel gebruikers moeten inloggen. 

Drupal is hierin de gulden middenweg. Het biedt tal van functies die horen bij complexere websites, zoals meertaligheid, multi-site mogelijkheden, koppelingen met zoekapplicaties zoals Apache Solr of ElasticSearch, diverse caching-opties en uitgebreide mogelijkheden voor gebruikersrollen en rechten. 

Laravel gaat nog verder. Omdat je zelf alle onderdelen moet ontwikkelen, biedt Laravel de mogelijkheid om functies of onderdelen van je website optimaal in te richten, precies zoals gewenst. Het is wel belangrijk om na te denken over de implementatie, want functies kunnen de applicatie zwaar maken, wat de snelheid beïnvloedt bij veel verkeer. 

Wil je meer weten over laravel? Lees dan ook: Wat is Laravel en wanneer gebruik je het?

Kostenvergelijking: 

De "olifant in de kamer" zijn uiteraard de kosten. Al die mogelijkheden en vrijheid om zelf te bepalen hoe je applicatie werkt, kost tijd en dus geld. Zowel voor jezelf als opdrachtgever, als voor developers, designers, projectmanagers en scrum masters. 

Conclusie 

De keuze tussen WordPress, Drupal en Laravel hangt dus sterk af van jouw specifieke behoefte als opdrachtgever. WordPress is ideaal voor bedrijven die snel en voordelig een eenvoudige website willen opzetten. Drupal biedt een robuust middenveld, geschikt voor bedrijven met complexe websites die flexibel en veilig moeten zijn. Laravel biedt ultieme vrijheid voor maatwerkapplicaties, maar dit vereist een groter budget en langere doorlooptijd. 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Ik lees en beantwoord ze graag hieronder in het reactie gedeelte. Zoek je iemand die persoonlijk advies kan geven over de keuze tussen Wordpress, Drupal of Laravel? Je kunt me e-mailen op thomas.vaneldijk@emble.nl

 

 

Deel dit artikel

Meer inzichten over Laravel