Wat is Laravel en wanneer gebruik je het?

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 13 november 2024
6

In de wereld van webontwikkeling zijn er diverse gereedschappen beschikbaar voor het bouwen van websites en webapplicaties, variërend van gebruiksvriendelijke contentmanagementsystemen (CMS) zoals Drupal en WordPress tot krachtige frameworks zoals Laravel. Terwijl CMS-en zich richten op het vereenvoudigen van het beheer van inhoud, bieden frameworks zoals Laravel een gestructureerde aanpak door middel van kant-en-klare codebibliotheken. Deze frameworks fungeren als bouwstenen waarmee ontwikkelaars efficiënter complexe webapplicaties kunnen creëren. In dit artikel ga ik dieper in op Laravel en hoe het zich onderscheidt van andere systemen en frameworks.

Wat is Laravel? 

Laravel is een gratis, open-source PHP-webframework dat is ontwikkeld door Taylor Otwell waarmee webapplicaties worden ontwikkeld. 

Wanneer gebruik je Laravel? 

Als je een online platform wilt ontwikkelen, is de keuze voor de juiste software van essentieel belang. Ga je voor een CMS zoals Wordpress waarbinnen de vrijheid om je website of webapplicatie precies kunt maken zoals je dat zelf wilt zeer beperkt is of ga je voor een framework zodat je toch alles zelf in de hand hebt maar wel kunt teren op een community van developers die veel basis functies al voor je hebben ontwikkelen en die ook onderhouden. 

Budget, tijd en functionele wensen zijn hierin de bepalende factoren. Het ontwikkelen van een op maat gemaakte webapplicatie kost nu eenmaal meer, vaak wel honderden uren, dan een simpele website met Wordpress opzetten. Je wensen en eisen zijn natuurlijk ook doorslaggevend. Wil je een website zoals booking.com dan is dat niet mogelijk met Wordpress. Met Drupal kom je een heel eind en met Laravel is dit geen enkel probleem. 

Laravel in Vergelijking met Andere Frameworks 

Bij het kiezen van het juiste framework voor de ontwikkeling van je online platform is het essentieel om een vergelijking te maken met andere populaire frameworks zoals Symfony, CodeIgniter, en Ruby on Rails. Laravel onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide functionaliteiten en gestandaardiseerde codestructuur. In vergelijking met Symfony biedt Laravel bijvoorbeeld een meer gestroomlijnde ontwikkelervaring, terwijl het ten opzichte van CodeIgniter uitblinkt in flexibiliteit en schaalbaarheid.  

Laravel versus Drupal 

Drupal is een veelgebruikt contentmanagementsysteem en zit tussen een CMS en framework in. Je kunt als je geen code kunt schrijven ook heel goed een Drupal website in elkaar zetten. Je bent dan wel beperkt in je mogelijkheden. En een webdeveloper kan gemakkelijk zelf code toevoegen, eigen modules maken en zo Drupal laten wat nodig is.  

Gemeenschappelijke Punten

  1. Open-source: Zowel Laravel als Drupal zijn open-source, waardoor ze vrij toegankelijk zijn voor ontwikkelaars wereldwijd.
  2. Flexibiliteit: Beide systemen bieden een hoge mate van flexibiliteit bij het bouwen van complexe webapplicaties. 
  3. Veel ondersteuning vanuit de community, zowel Laravel als Drupal zijn erg populaire systemen waar veel extra pakketten voor beschikbaar zijn. In Drupal zijn dit modules en voor Laravel zijn dit packages. 
  4. Zowel Laravel als Drupal (sinds versie 8) zijn gebaseerd op het Symfony-framework. Zowel Drupal als Laravel maken gebruik van verschillende Symfony-componenten. Hier zijn enkele voorbeelden van Symfony-componenten die in zowel Drupal als Laravel gebruikt worden: 

Verschillen

  1. Gebruiksgemak: Laravel staat bekend om zijn eenvoudige syntaxis en gebruiksvriendelijkheid, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel beginnende als ervaren ontwikkelaars. Drupal heeft een steilere leercurve omdat je als ontwikkelaar eerst het hele ecosysteem van Drupal moet leren kennen voordat je hier goed mee kunt werken. 
  2. Toepassingsgebied: Laravel excelleert in het bouwen van webapplicaties, terwijl Drupal voornamelijk bekend staat als een krachtig contentmanagementsysteem voor complexe websites. 
  3. Architectuur: Laravel volgt het MVC (Model-View-Controller) ontwerppatroon, terwijl Drupal zijn eigen contentbeheerarchitectuur heeft met modules en thema's.  
  4. Aanpassingsmogelijkheden: Laravel blinkt uit in het leveren van maatwerkoplossingen, terwijl Drupal wordt gewaardeerd vanwege zijn out-of-the-box functionaliteiten en uitbreidingsmogelijkheden. 

Het kiezen tussen Laravel en Drupal hangt af van de specifieke behoeften van je project, het ervaringsniveau van het ontwikkelingsteam, en de gewenste functionaliteiten. 

Wil je ook weten hoe Laravel zich verhoudt ten op zichtte van Wordpress? Lees dan ook: Wanneer kies je voor Wordpress, Drupal of Laravel?

Conclusie 

Laravel biedt een krachtig framework voor de ontwikkeling van online webapplicaties, met unieke voordelen in vergelijking met andere frameworks. Tegelijkertijd is het van belang om de juiste afwegingen te maken bij het vergelijken met andere populaire frameworks en specifiek bij het overwegen van alternatieven zoals Drupal. Het uiteindelijke besluit hangt af van de specifieke eisen van je project, je budget en doorlooptijd. Mocht je vragen hebben over Laravel? We lezen en beantwoorden je vragen graag hieronder in het reactie gedeelte. 

Heb je hulp nodig bij het kiezen tussen Laravel en andere frameworks voor jouw webproject?

Laat je e-mailadres achter en onze experts nemen contact met je op om je te helpen bij je keuze. Of je nu vragen hebt over de voordelen van Laravel of je specifieke projectwensen wilt bespreken, wij staan klaar om je verder te helpen. Vul je gegevens in en krijg persoonlijk advies op maat!

Deel dit artikel

Meer inzichten over Open Source