TYPO3 vs Drupal

Door Thomas Krooshof
Bijgewerkt op 22 februari 2024
8

Bij van Eldijk werken wij met de beste open-source content management systemen die er zijn: Drupal, Joomla en Wordpress. Dit zijn natuurlijk niet de enige pakketten op de markt, er zijn er honderden. Daarom is het altijd goed om te kijken wat er elders gebeurd want je weet maar nooit waar het CMS van de toekomst momenteel wordt ontwikkeld.

In een eerder artikel heb ik gekeken naar Concrete 5, waarvan ik vond dat het enkele hele duidelijke sterke en zwakke punten kent. Deze keer neem ik een kijkje achter de schermen bij een krachtig enterprise CMS dat vaak in één adem wordt genoemd met Drupal. Ik heb het over TYPO3.

Wat is TYPO3

De eerste versie van TYPO3 is in 1997 ontwikkeld door de Deen Kasper Skårhøj die nog altijd langs de zijlijn bij het TYPO3 project is betrokken. Net als Drupal, Joomla en de meeste CMS'en die al even meegaan, is TYPO3 gebaseerd op PHP en draait ze in de meeste gevallen op een MySQL database, hoewel PostgreSQL of Oracle ook tot de mogelijkheden behoren.

Bijzonder is de integratie van Typoscript, een programmeertaal die het voor gebruikers zonder voorkennis van PHP mogelijk maakt om na een training van enkele weken applicaties te kunnen bouwen binnen TYPO3. Door middel van een certificeringsprogramma probeert de TYPO3 organisatie de kwaliteit van leveranciers en ontwikkelaars te waarborgen.

TYPO3 wordt veel ingezet voor kleine tot zeer grote websites van overheidsinstanties, iets waar Drupal ook groot mee is geworden. In Nederland maken pakweg zo’n 45 gemeentes gebruik van TYPO3, waaronder die van Utrecht en Haarlem. Ook buiten de overheidssector heeft TYPO3 enkele grote namen aan zich weten te verbinden zoals ThomasCookCisco en HP. Zie voor meer voorbeelden de TYPO3.org showcase pagina.

Uitzonderingen daargelaten zijn TYPO3 websites over het algemeen niet de meest esthetische dan wel moderne websites, wel gaat het vaak om grote websites met meer dan duizend pagina's en/of gebruikers. Vanwege deze schaalbaarheid en o.a.. een degelijk rechten systeem is TYPO3 in principe een goede kandidaat voor een grote community website of andersoortig project van enterprise niveau. De mogelijkheid om net als in Drupal extensies zeer nauwkeurig te kunnen configureren en je eigen content typen aan te maken zorgen hier ook voor.

Een demo van de laatste versie van TYPO3 is hier te vinden: http://demo.typo3.org/

De cijfers

Conclusie

Gezien vanaf een afstand lijkt het er op dit moment op dat een (te) kleine groep de kar trekt binnen het TYPO3 project. In theorie ligt er een goede basis maar die wordt nog niet ten volle benut, o.a. vanwege prikkelingen binnen de organisatie en community. Het helpt daarbij niet dat TYPO3 qua populariteit een grote achterstand heeft op Drupal, Joomla en Wordpress.Het wachten is voorlopig op wat momentum. De grote vraag is of dit zal komen met het Neos project dat ongeveer parallel loopt met de ontwikkeling van Drupal 8. Ondertussen zitten andere partijen niet stil en ik ben persoonlijk erg benieuwd in hoeverre Neos zich straks zal kunnen meten met Drupal 8. Zodra er een eerste Neos versie beschikbaar is voor productie doeleinden zal ik hier ongetwijfeld een vervolg artikel aan wijden.

Heb jij met TYPO3 gewerkt? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal