KennisOverZien - toegankelijk kennisportaal voor ervaringsdeskundigen, slechtzienden en zorgverleners
KennisOverZien.nl is een uniek kennisportaal, ontwikkeld voor en door blinde en slechtziende gebruikers, evenals professionals in het veld. Dit samenwerkingsverband van toonaangevende instituten op het gebied van visuele beperking gaat verder dan de standaard toegankelijkheidsnormen. Het portaal is niet alleen toegankelijk, maar wordt ook actief beheerd door de doelgroep zelf.
- Projectnaam
- KennisOverZien
- Klantnaam
- Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging
In samenwerking met Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging heeft Emble KennisOverZien.nl ontwikkeld, een platform voor kennisdeling voor ervaringsdeskundigen, slechtzienden en professionals in het veld. Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat de website verder gaat dan de standaard toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2.2) en dat deze wordt beheerd door gebruikers met een visuele beperking.
Het resultaat is een innovatieve oplossing die laat zien wat mogelijk is wanneer toegankelijkheid het kernpunt van ontwikkeling wordt. Het platform dient als een referentie voor andere (semi-)overheidswebsites, waarvan momenteel 55% niet voldoet aan de toegankelijkheidseisen voor visueel gehandicapte gebruikers. [Bron: dashboard.digitoegankelijk.nl ]
Doelstellingen en Resultaten
- Doel 1 - Ontwikkel een volledig toegankelijk kennisdelingsplatform voor gebruikers met een visuele beperking. Resultaat: KennisOverZien.nl is vanaf de basis ontworpen met toegankelijkheid als uitgangspunt. Door samen te werken met toegankelijkheidsexperts en directe input van ervaringsdeskundigen te ontvangen, voldoet het platform niet alleen aan WCAG 2.2, maar is het ook geoptimaliseerd voor gebruik met schermlezers en brailleleesregels. De backend is aangepast zodat redacteuren visuele beperking efficiënt inhoud kunnen beheren, waarmee het platform een primeur is in zijn soort.
- Doel 2 - Bevorder samenwerking tussen meerdere kennisinstellingen om een gecentraliseerde bron te creëren. Resultaat: Het platform bracht verschillende toonaangevende instellingen op het gebied van visuele beperking samen, zoals Bartiméus, de Robert Coppes Stichting en Koninklijke Visio, om waardevolle kennis te ontwikkelen en te delen. Deze centralisatie helpt professionals en eindgebruikers om relevante informatie, onderzoek en inzichten op één toegankelijke plek te vinden.
Uitdagingen
De grootste uitdaging was om een kennisportaal te creëren dat verder gaat dan alleen naleving van de normen en een naadloze ervaring biedt voor zowel eindgebruikers als redacteuren met een visuele beperking. Veel huidige websites voldoen niet aan toegankelijkheidsnormen, vooral als het gaat om het beheren van de backend.
Het volledig optimaliseren van het CMS voor schermlezers en brailleleesregels vereiste nauwe samenwerking met toegankelijkheidsexperts en uitgebreide gebruikerstests. Daarnaast was het trainen van slechtziende redacteuren in het gebruik van het CMS en het verzamelen van hun feedback essentieel om het platform bruikbaar te maken in praktijksituaties.
Naar aanleiding van de ontwikkeling van kennisoverzien.nl hebben we samen met toegankelijkheidsexperts en ervaringsdeskundigen een artikel geschreven met tips voor het bouwen van een toegankelijke website.
Bijdragen aan de Drupal-Community
Emble’s bijdrage aan toegankelijkheid gaat verder dan het KennisOverZien.nl platform. Het team werkte actief samen met specialisten van Accessibility, onderdeel van Bartiméus en verwerkte de feedback van slechtziende gebruikers om ervoor te zorgen dat de backend volledig toegankelijk was. Emble trainde ook redacteuren met een visuele beperking om het portaal te beheren en paste het CMS aan zodat het naadloos werkt met ondersteunende technologieën zoals schermlezers en brailleleesregels.
Dit project zet een nieuwe standaard voor wat mogelijk is op het gebied van digitale toegankelijkheid. Ondanks dat 55% van de semi-overheidswebsites nog tekortschiet op dit gebied, bewijst KennisOverZien.nl dat met de juiste focus en inzet toegankelijkheid in elk aspect van een website kan worden ingebouwd, van de front-end-ervaring tot het backend-beheer.
Ook interesse in een toegankelijke website die kennis en mensen met elkaar verbind? We helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via 030-6590005 of mail naar info@emble.nl