Samen Kampen – Dé wijkapp voor de gemeente Kampen
Vanuit de gemeente Kampen kwam een duidelijke wens: een digitale plek waar inwoners van dorpen en wijken makkelijk op de hoogte blijven van wat er speelt in hun eigen omgeving. Geen ingewikkeld platform, maar een gebruiksvriendelijke app die draait om nieuws, activiteiten, verenigingen en initiatieven uit de wijk. Lokale zichtbaarheid, gedragen door vrijwilligers, maar wél ondersteund door een moderne infrastructuur.

- Projectnaam
- Samen Kampen
- Klantnaam
- Gemeente Kampen

Vanuit de gemeente Kampen kwam een duidelijke wens: een digitale plek waar inwoners van dorpen en wijken makkelijk op de hoogte blijven van wat er speelt in hun eigen omgeving. Geen ingewikkeld platform, maar een gebruiksvriendelijke app die draait om nieuws, activiteiten, verenigingen en initiatieven uit de wijk. Lokale zichtbaarheid, gedragen door vrijwilligers, maar wél ondersteund door een moderne infrastructuur.
De gemeente wilde klein beginnen, met een aantal wijken, maar wel bouwen aan een schaalbaar model waar eenvoudig andere wijken aan kunnen worden toegevoegd. Liefst met de mogelijkheid voor vrijwilligers om zelf content toe te voegen. En, niet onbelangrijk: de uitstraling moest ‘echt Kampen’ zijn.
Binnenkort geven we tijdens een informatieavond een demo van de app, waarna de eerste wijken de applicatie daadwerkelijk in gebruik gaan nemen.
Onze oplossing
We ontwikkelden Samen Kampen, een toegankelijke webapp die per wijk of dorp gevuld kan worden met lokale informatie. De app is ontworpen als een modulair platform, zodat elke wijk een eigen omgeving heeft binnen dezelfde structuur. Elke wijk een mini-website binnen één platform, met eigen nieuws, een eigen agenda en eigen beheerders.
De app heeft een overzichtelijke indeling met knoppen die toegang geven tot:
- Agenda – alle evenementen binnen de wijk, overzichtelijk gepresenteerd.
- Nieuws – updates van wijkverenigingen, bewonersinitiatieven of andere lokale organisaties.
- Prikbord – voor oproepen en vraag-aanbod binnen de wijk, zoals oppas gezocht of gereedschap te leen.
- Verenigingen – een overzicht van alle actieve verenigingen in de wijk, eventueel met contactgegevens of nieuws.
- Gemeentebreed nieuws – voor onderwerpen die relevant zijn voor alle wijken tegelijk.
Elke wijk heeft een eigen beheeromgeving. Vrijwilligers kunnen redacteur worden van hun wijk, met beperkte rechten. De gemeente kan optioneel een overkoepelende rol hebben waarin ze alle wijken kunnen beheren of ondersteunen. Zo blijft het lokaal én beheersbaar.
Daarnaast hebben we een functie ontwikkelt die ervoor zorgt dat de app onthoudt welke wijk een gebruiker eerder heeft gekozen, zodat die niet steeds opnieuw aangeklikt hoeft te worden.
Slimme frontend techniek:React en Next.js
Om de app snel, gebruiksvriendelijk en toekomstbestendig te maken, hebben we gekozen voor moderne webtechnologie: React en Next.js. Kort gezegd zorgt deze techniek ervoor dat de app razendsnel laadt en soepel werkt op zowel mobiel als computer. Dat is belangrijk, want we willen dat iedereen – jong én oud – er makkelijk mee kan werken, zonder lange wachttijden of ingewikkelde schermen. Daarnaast maakt deze techniek het mogelijk om de app eenvoudig uit te breiden, bijvoorbeeld als er in de toekomst nieuwe wijken bijkomen of extra functies nodig zijn. Ook voor het beheer achter de schermen biedt dit voordelen: onderdelen kunnen slim hergebruikt worden, waardoor het onderhoud overzichtelijk en efficiënt blijft. Zo is Samen Kampen niet alleen prettig in gebruik, maar ook klaar voor groei. Meer lezen over de mogelijkheden van React / Next.js?
Het resultaat
Samen Kampen is gebouwd als webapp: laagdrempelig, snel te lanceren en geschikt voor zowel mobiel als desktopgebruik. We hebben bewust gekozen voor eenvoud: geen complexe gebruikersregistratie, geen overbodige toeters en bellen – alleen de informatie die ertoe doet, direct beschikbaar.
De uitdaging in dit project zat in het schaalbaar maken van het concept: hoe zorg je dat elke wijk uniek is, maar toch binnen één platform blijft? Dat hebben we opgelost door een flexibel content management systeem te bouwen in Drupal dat op wijkniveau ingericht kan worden. Meer lezen over Drupal? Lees dan ook: Is Drupal het beste open source CMS?