Overslaan en naar de inhoud gaan

Wordpress is NIET makkelijk!

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 25 maart 2022

Het content management systeem (CMS) Wordpress is onlosmakelijk verbonden met het woord ‘makkelijk’. Maar of een CMS makkelijk of moeilijk is heeft niks met het CMS te maken maar met jouw rol in het project, wat je precies met de website wil doen en hoe de website opgeleverd wordt. In dit artikel vergelijk ik het gemak van Wordpress met Drupal en hoe de interpretatie van makkelijk afhangt van de manier waarop je de website wil gebruiken.

Out of the box

Wordpress wordt gezien als gemakkelijk omdat je out of the box direct aan de slag kan met het plaatsen van berichten. Er zit namelijk al een ingebouwde WYSIWYG editor en media manager in. Bij Drupal krijg je out of the box helemaal niks. Je moet eerst een paar modules installeren voordat je dezelfde functionaliteit als Wordpress hebt. Ter illustratie een use case.

Use case 1: een bericht plaatsen

Ik ga er in deze use cases uit van een standaard Drupal en Wordpress installatie waar geen extra modules of plugins zijn geïnstalleerd. Om deze use cases zelf na te bootsen kun je het beste een gratis account bij Pantheon aanmaken. Je kan dan met een paar klikken een schone Drupal of Wordpress installatie opzetten.

Je wilt een bericht plaatsen met daarin een foto die bij het bericht hoort. Hieronder schets ik globaal de stappen die je moet ondernemen bij beide CMS-en.

Een bericht plaatsen met Wordpress

 1. Login op je zojuist geïnstalleerde Wordpress website.
 2. Klik op ‘Schrijf een blogbericht’.
 3. Voer een titel en bericht in.
 4. Klik op ‘Media toevoegen’ en plaats een foto.
 5. Druk op ‘Publiceren’ en voilá je bent klaar.

In slechts vijf stappen heb je een bericht met een afbeelding geplaatst.

Een bericht plaatsen met Drupal

 1. Login op je zojuist geïnstalleerde Drupal website.
 2. Installeer de CKeditor module en zet deze aan.
 3. Installeer de IMCE module en zet deze aan.
 4. Pas de instellingen van CKeditor aan zodat je ook een ‘IMCE’ knopje krijgt in je WYSIWYG toolbar.
 5. Klik op ‘Add content’.
 6. Kies ‘Article’.
 7. Voer een titel en bericht in.
 8. Klik op het ‘IMCE’ knopje in je WYSIWYG editor toolbar en plaats een foto.
 9. Druk op ‘Save’ en je hebt een artikel geplaatst.

Zoals je kan zien moet je met Drupal bijna twee keer zoveel stappen nemen om hetzelfde resultaat als in Wordpress te bereiken. En bij deze vier extra stappen moet je wel precies weten wat je moet doen. Als je dit op eigen houtje moet uitzoeken kan het veel extra tijd kosten en zal het niet ‘gemakkelijk’ zijn.

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alles rondom Drupal en Wordpress!

Use case 2: een vacature overzicht maken

Een ander voorbeeld. Je wil een vacature inhoudstype met eigen velden maken en daarvan een overzicht creëren voor op jouw website. Voor het gemak ga ik even uit van twee extra velden voor het inhoudstype vacatures maar je kan met zowel Wordpress als Drupal een inhoudstype uitbreiden met oneindig veel velden.

Een vacature overzicht maken met Wordpress

 1. Schaf de Wordpress plugins van Toolset aan ($149).
 2. Installeer de Toolset Types plugin.
 3. Installeer de Toolset Views plugin.
 4. Installeer de Toolset Layouts plugin.
 5. Maak een custom post type ‘Vacatures’ aan.
 6. Maak een nieuwe Aangepaste velden groep aan.
 7. Voeg een ‘Meerdere regels’ veld toe voor de functie eisen.
 8. Voeg een ‘Enkele regel’ veld toe voor het opleidingsniveau.
 9. Maak een View aan voor de vacatures waarbij je de zojuist aangemaakte velden in de Loop Output plaatst (let op: kennis van HTML vereist!).
 10. Maak een Content Template aan (let op: kennis van HTML vereist!) en koppel deze aan het Vacature post type. Dit is nodig om de extra velden van het vacature inhoudstype te tonen op de individuele vacature pagina.
 11. Maak een nieuwe vacature aan waar je de body gebruikt als functiebeschrijving.
 12. Maak een pagina ‘Vacatures’ aan en plaats hierin de view via de ‘Views and fields’ knop.
 13. Maak menu item aan naar deze Vacatures pagina en plaats deze in je hoofdmenu.

Dit was niet echt gemakkelijk. Naast dat je de plugins moet aanschaffen heb je ook nog HTML kennis nodig om een overzicht met vacatures op je website te krijgen. Let wel op dat wat ik hier schets slechts één manier is om dit te bewerkstelligen. Er zijn wellicht snellere en/of makkelijkere manieren om dit te doen. Weet jij hoe? Deel dat dan door een reactie achter te laten.

Een vacature overzicht maken met Drupal

 1. Installeer de Chaos tool suite module.
 2. Installeer de Views module en schakel deze in.
 3. Maak een nieuw inhoudstype ‘Vacatures’ aan.
 4. Voeg een veld ‘Long text’ toe voor de functie eisen.
 5. Voeg een veld ‘Text’ toe voor het opleidingsniveau.
 6. Maak een view aan voor de vacatures met de zojuist aangemaakte velden.
 7. Maak direct in de view een menu item aan naar het overzicht met vacatures.
 8. Maak een nieuwe vacature aan waar je de body gebruikt als functiebeschrijving.

Ook met Drupal is het maken van een vacatures overzicht niet eenvoudig als je niet precies weet wat je moet doen, maar het kost je wel minder stappen. Maar het is wel overduidelijk dat Wordpress in dit geval NIET makkelijk is.

Wat is jouw rol en wat moet de website precies kunnen?

Bovenstaande voorbeelden kunnen verwaarloosbaar zijn. Dit hangt namelijk af van jouw rol in het project en wat je uiteindelijk wil gaan doen met je website.

Ga jij de website bouwen?

Als je de website zelf gaat opzetten en alleen maar platte tekstpagina en/of blogs wil plaatsen kun je het beste kiezen voor Wordpress. De leercurve is dan laag. Maar als dit alles is wat je wil doen met je website zijn er opties die nog makkelijker zijn, zoals Squarespace.

Wil je aparte inhoudstypen met eigen velden en zelf overzichten maken? Dan is het verstandig je te verdiepen in Drupal. Met onze online cursus Drupal in 24 dagen leer je alle facetten van Drupal zoals het maken van inhoudstypen, velden en overzichten.

Ga jij de website beheren?

Als je de website gaat beheren (zoals het plaatsen van content en het aanmaken van menu items) dan mag je er vanuit gaan dat de persoon of partij die de website gebouwd heeft deze ook goed oplevert. Dat wil zeggen dat jij als beheerder direct aan de slag kan gaan met het toevoegen van content zonder eerst allerlei modules of plugins te installeren.

Als wij een Drupal website opleveren hoeft de beheerder zich geen zorgen te maken over inhoudstypen, velden of overzichten. Wij zorgen dat alles al klaar staat en eventuele wijzigingen voeren wij zelf door. Het enige waar jij als beheerder je om hoeft te bekommeren is de kwaliteit van de content. Oftewel, als je de beheerder bent maakt het niet uit welk CMS je gebruikt als het maar goed opgeleverd wordt zodat je direct aan de slag kan.

Conclusie

Wordpress is niet per se makkelijk zoals je hebt kunnen zien in de use cases. En Drupal is niet per definitie moeilijk als je een beheerder bent en de website wordt goed opgeleverd. Ben jij bedreven in beide CMS-en en heb jij een andere mening? Deel deze dan met mij door een reactie achter te laten.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Mooi verwoord Thomas

Reactie van Paul Rijke op 6 juni 2015

Robert ;)

Reactie van Robert Roose op 7 juni 2015

Leuke oefening Robert! Dit illustreert heel juist het verschil tussen WordPress en Drupal. Veel mensen die ik spreek willen WordPress, omdat deze door veel van hun kennissen in één adem wordt genoemd als "makkelijk en leuk" platform om mee te werken. En dat is het ook! Mits je enkel berichten wilt plaatsen, of je een goed functioneel platform heb opgeleverd gekregen waarmee je bijvoorbeeld vacatures online kunt zetten.

Maar... De lastige zaken komen meestal later. Zoals na een update. Sinds versie 4.x van WordPress (of eigenlijk al sinds de latere 3.x versies) wordt de versie van WordPress automatisch bijgewerkt. Makkelijk, en veilig. Tenminste dat is de bedoeling van WordPress. Helaas komt het maar al te vaak voor dat je website/template daarna niet (goed) meer werkt! De reden zijn vaak de plugins. Gevolg je website geeft een mooi wit scherm, en met een beetje geluk kom je ook niet meer in je beheer gedeelte.

De eerste plugin die wij daarom installeren is diegene die automatic updates uitzet. Helaas kun je dit enkel middels een plugin, of via HTML code uitzetten..

Conclusie: Leuk en uitdagende titel voor dit artikel, maar helaas een kern van waarheid. Wil je op een later tijdstip je WordPress website uitbreiden, aanpassen of klaar maken voor een nieuwere WordPress release: dan heb je HTML kennis nodig. Anders is het heel goed mogelijk dat je website op blank komt te staan en heb je meestal hulp nodig om dit weer opgelost te krijgen.

Reactie van Remco Toele op 16 juli 2015

Voor het opzetten van een nieuw bedrijf ben ik me aan het orienteren op het type CMS. Ik las op jullie site al veel informatie over Drupal en Wordpress. Voor het ontwerp heb ik iemand, het maken van content wil ik zelf gaan doen en beheren. Klanten moeten een account aan kunnen maken om hun bestellingen door te geven.

Het gaat om het volgende:

1. Ik bied een product aan waarbij klanten 1 keer per week een keuze maken tussen menu A of B. Het staat klaar op de site aan het einde van de week, ze kiezen dan voor elke dag uit A of B en het formaat (mini, basis of groot)
Dit doen ze vanuit een account. Onder dit account hangt 1 of meerdere kinderen. Ze bestellen bijv. voor maandag voor kind Jan menu A in formaat mini, voor dinsdag formaat mini van menu B en voor donderdag formaat basis van menu B. Voor kind Piet bestellen ze wat anders. In hun account staat voor welke school het is en voor welke klas.

2. Aan de achterkant van de website moet ik vervolgens kunnen zien hoeveel van menu A of B en in welke formaat ik moet maken. Deze moet ik vervolgens makkelijk kunnen sorteren naar school, naar klas en naar het specifieke kind. Het product wordt namelijk in een krat per klas geleverd. Op elk product staat de naam van het kind.

Hopelijk begrijpen jullie wat ik voor ogen heb en kunnen jullie aangeven of Wordpress hiervoor geschikt is en wat voor plugins ik hier dan voor moet hebben.

Reactie van ingrid op 27 juni 2017

Hi Ingrid, dat is een vrij specifieke oplossing die je nodig hebt en ik denk dat er geen plugins voor wordpress zijn die dit direct aanbieden. Verder denk ik dat veel partijen zijn die dit custom zouden gaan programmeren. Wat zijn voor en nadelen heeft. Zie ook: https://www.vaneldijk.nl/artikelen/de-voor-en-nadelen-van-maatwerk-binn… Onze voorkeur zou uitgaan om dit binnen Drupal op te zetten binnen de mogelijkheden die Drupal biedt. We zouden vermoedelijk werken met een content type voor de menu's, die jij dan kan aanmaken en een content type voor de kinderen die de klant kan aanmaken. De klant moet dan vervolgens relaties kunnen leggen tussen een kind en een menu. Of dit helemaal binnen jouw scope van wensen en eisen valt is iets wat we zouden moeten uitzoeken. Gr, Thomas van Eldijk.

Reactie van Thomas van Eldijk op 2 juli 2017