Overslaan en naar de inhoud gaan

Stockfoto's? Probeer eens deze alternatieven!

Jurrien Meyrahn
 | Bijgewerkt op 24 december 2022

Men zegt wel eens dat een beeld meer zegt dan een duizend woorden. Op het web is dit ook het geval. Probeer jouw website maar eens voor te stellen zonder dat er foto's op staan. Maar zijn de foto's die je op je website gebruikt wel echt zo goed gekozen? Veel bedrijven, organisaties en stichtingen kiezen er voor om op hun website stockfotografie te gebruiken. Maar waarom? En waarom is dit een probleem? Zijn er betere alternatieven? In dit artikel gaan we diep in op alles wat (stock-)fotografie en beeldmateriaal in webdesign betreft.

Waarom gebruiken we foto's op websites?

Fotografie is een belangrijk onderdeel van webdesign. Beelden zijn namelijk makkelijker en sneller te begrijpen dan tekst. Dit heeft het volgende resultaat:

 • Informatie wordt sneller via beeld gecommuniceerd.
 • Foto's maken het doel van de website is in één oogopslag duidelijk.
 • Gebruikers krijgen in één indruk een gevoel bij het merk van de website.
 • Bovendien kunnen foto's helpen om de aandacht van bezoekers te vestigen op belangrijke informatie of elementen van de website.
 • Daarnaast geeft fotografie structuur aan je we website.
 • En ook nog belangrijk: foto's maken je website fijn om naar te kijken.

Daarnaast bewegen foto's niet zoals video, waardoor de bezoeker nog aandacht over heeft voor de tekst die om de fotografie heen staat.

Verzamelen van foto's

Echter, deze fotografie moet verzameld worden voordat het in de website toegepast kan worden. Er zijn verschillende manieren om foto's voor een website te verzamelen:

 • Foto's uit publicaties van de organisatie verzamelen, zoals brochures, magazines en flyers. Het nadeel is vaak dat deze foto's van een lage resolutie zijn, en vaak niet aansluiten bij het beoogde webdesign.
 • Zelf foto's maken voor de website. Dit kost een hoop tijd en vereist een goed plan. Hiervoor is vaak niemand beschikbaar in organisaties die dit op zich wil of kan nemen.
 • Soms hebben collega's foto's tijdens bedrijfsuitjes of op het kantoor gemaakt. Dit kan ook dienen als beeld voor op de website van de organisatie. Deze foto's zijn vaak niet geregisseerd, waardoor ze onprofessioneel kunnen lijken. Ook zijn ze vaak met een telefoon gemaakt, waardoor de kwaliteit variabel kan zijn.
 • Foto's laten maken door een professionele fotograaf. Dit vereist een budget en moet geregeld worden. Meestal wordt hier niet aan gedacht tijdens het ontwerpproces van een website, omdat het te duur lijkt. Daarnaast moet de fotograaf begeleid worden in het maken van de foto's, waar vaak niemand tijd voor wilt maken.
 • De laatste optie is om stockfotografie te gebruiken. Dit zijn foto's die gemaakt zijn door een derde partij en vaak voor een breed publiek gemaakt zijn. Het is tegenwoordig heel makkelijk en goedkoop om stockfotografie te verzamelen, zoals via websites als pexels.com en unsplash.com. De foto's hebben ook altijd een zekere kwaliteit als basis, maar zijn vaak wel herkenbaar als stockfoto's.

Stockfotografie

Vaak gebeurt het dus dat er wordt gekozen om stockfotografie toe te passen op een website. Meestal is dit een keuze die wordt genomen uit gemak. Maar is dit wel een goede keuze? Er zijn een aantal nadelen die bij het gebruik van stockfotografie komen:

 • Stockfoto's zijn vaak te kunstmatig en niet representatief voor de echte sfeer van de organisatie.
 • Stockfoto's zijn vaak gebruikt op tal van andere websites, wat kan leiden tot een gebrek aan originaliteit.
 • Het gebruiken van stockfoto's kan leiden tot een onprofessioneel of onbetrouwbaar imago.
 • Sommige stockfoto's zijn te algemeen en passen niet bij de specifieke doelgroep of branche van de organisatie.
 • Sommige stockfoto's zijn van lage kwaliteit en passen niet bij de sfeer van de website.
 • Ook zijn stockfoto's vaak overgeposeerd wat ze een ongemakkelijk karakter geeft. Dit resulteert in een slechte emotionele verbinding met de bezoeker.
 • Veel personen op stockfoto's lijken niet op echte personen in de organisatie omdat er zeer aantrekkelijke en diverse acteurs worden ingehuurd om te poseren voor deze foto's.
Foute stock foto
Deze stockfoto komt uit een serie van fauxels. Deze afbeelding is al 12,2 duizend keer gedownload op pexels.com, dus niet heel erg uniek. Daarnaast zijn de acteurs in deze foto geposeerd.

Er is wel een grote variatie in stockfotografie. Sommige gratis stockfoto's op pexels.com zijn zeer artistiek en kunnen echt wel mooi gebruikt worden in een website. Maar dit is eerder een uitzondering dan een gegeven. Daarnaast kan een visuele ontwerper kleurencorrecties toepassen op de stockfoto's om ze een persoonlijke touch te geven. Echter, dit is meestal niet een goede oplossing.

Fotograaf, red ons!

Oké, stockfoto's zijn dus niet wenselijk om te gebruiken. Het is dus beter om op één van de andere manieren foto's te verzamelen. Meestal is de beste oplossing om een bedrijfsfotograaf in te huren. Dit kun je het beste op de volgende manier aanpakken:

 1. Bepaal je budget en de specifieke fotografiebehoeften van je website. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor marketingmateriaal, productfoto's of personeelsfoto's.
 2. Zoek naar geschikte fotografen in je omgeving. Je kunt hiervoor online zoekmachines gebruiken, zoals Google of sociale mediaplatforms zoals LinkedIn. Je kunt ook vrienden, collega's of professionele fotografieorganisaties raadplegen voor aanbevelingen.
 3. Maak een lijst van potentiële kandidaten en neem contact op met elk van hen om te vragen naar hun ervaring, stijl en tarieven. Vraag ook om enkele voorbeelden van hun werk om een idee te krijgen van hun stijl en kwaliteit.
 4. Neem de tijd om met elke kandidaat te praten en te bepalen of ze een goede match zijn voor je organisatie. Let daarbij op hun professionele houding, communicatievaardigheden en creativiteit.
 5. Maak een beslissing en kies de fotograaf die het beste aan jouw behoeften voldoet. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de verwachtingen, het budget en de tijdsplanning voor het werk.
 6. Wanneer de fotograaf aan de slag gaat, zorg je ervoor dat je duidelijke richtlijnen geeft over wat je verwacht en biedt hen de hulp die ze nodig hebben om het werk goed te doen.
 7. Laat de webdesigner met de fotograaf communiceren om één naadloze visuele taal te creëren. De webdesigner weet vaak welke foto's hij/zij nodig heeft om de website compleet en goed vorm te geven.
Mooi gebruik van fotografie op terradeibuth.it
Mooi gebruik van fotografie op terradeibuth.it

Waar je op moet letten met het uitzoeken van foto's voor je website

Laat mensen zien

Meerdere onderzoeken wijzen er op dat foto's van (echte) mensen op je site betrouwbaarheid creeërt. Het kan dus lonen om foto's te maken van het personeel in actie. Maar controleer goed of je collega wel echt op de foto wilt staan. Het is belangrijk dat je hierin hun wens respecteert. Mocht je collega niet op de foto willen kun je ook besluiten om groepsfoto's te gebruiken in plaats van individuele profielfoto's, of illustraties laten maken die de persoon uitbeelden.

Foto's van personen op catawiki.com
Catawiki.com maakt goed gebruik van foto's van echte verzamelaars

Zorg er voor dat de afbeelding er goed uit ziet op alle schermresoluties

Websites worden niet enkel meer op een standaard desktopscherm bezocht. Let er goed op hoe de afbeelding wordt getoond op verschillende schermformaten, van beamers tot smartwatches. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om te controleren of de foto geschikt is:

 • Wordt de afbeelding bijgesneden, en blijft het onderwerp van de foto dan nog goed in beeld?
 • Is de foto nog duidelijk als deze kleiner wordt getoond?
 • En komt er tekst overheen te staan? Zo ja, is de tekst dan nog leesbaar, en de afbeelding nog goed zichtbaar?

Wat zijn alternatieven voor fotografie?

Illustraties

In plaats van fotografie kunnen illustraties een interessante optie zijn in webdesign omdat ze meer ruimte laten voor creativiteit en een unieke uitstraling geven aan een website. Illustraties kunnen ook beter aansluiten bij het doel van een website of het verhaal dat wordt verteld. Bovendien kunnen illustraties worden aangepast aan specifieke behoeften of veranderd worden als de website wordt bijgewerkt, terwijl dit met foto's vaak moeilijker is. Echter, het is belangrijk om te overwegen of illustraties passen bij het doel van de website en of ze aansluiten bij de doelgroep van de website.

Illustraties op fps.hu
Mooi gebruik van illustraties op de website fps.hu

Typografie

Creatieve typografie kan ook een goed alternatief zijn voor fotografie in webdesign omdat het een manier is om visueel aantrekkelijke en interessante elementen aan een website toe te voegen zonder dat er foto's gemaakt hoeven worden. Door het gebruik van verschillende lettertypen, kleuren en lay-outs, kunt u een unieke en opvallende look creëren die past bij het thema en de boodschap van uw website. Bovendien kan creatief gebruik van typografie helpen om bepaalde aspecten van de website te benadrukken of te accentueren, zoals koppen of belangrijke boodschappen.

Prachtig gebruik van Typografie op aawum.com, een website die kunst tentoonstelt met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

AI

AI-afbeeldingsgeneratie kan een goed alternatief zijn voor het gebruik van echte foto's in webdesign. Denk bijvoorbeeld aan software zoals DALL-E en Midjourney. Het is snel en gemakkelijk is om afbeeldingen te genereren die aan specifieke eisen voldoen, zoals het maken van afbeeldingen met een bepaalde achtergrond of het toevoegen van bepaalde objecten aan een afbeelding. Bovendien kunnen met behulp van AI afbeeldingen worden gegenereerd die realistisch ogen, wat kan helpen bij het creëren van een professionele uitstraling voor een website.

Het is echter onwaarschijnlijk dat AI menselijke fotografen op het gebied van webdesign volledig zal vervangen. Het is belangrijk op te merken dat deze door AI aangedreven tools slechts zo goed zijn als de algoritmen die ze aandrijven, en dat ze niet altijd resultaten opleveren die even esthetisch of effectief zijn als die van een menselijke fotograaf.

Daarnaast zijn er veel aspecten van fotografie die moeilijk te repliceren zijn met AI, zoals compositie, belichting en het vastleggen van emoties of stemmingen. Dit zijn belangrijke elementen in webdesign, en een menselijke fotograaf kan ze misschien beter vastleggen en overbrengen dan een AI-tool.

Kunst die gemaakt is door AI
Deze afbeelding op Emble.nl is gegenereerd met de AI-tool DALL-E

Conclusie

Er zijn veel soorten beeldmateriaal dat je op je website kunt gebruiken. Hierbij is het gebruik van stockfotografie niet ideaal. Er zijn betere alternatieven, zoals het inhuren van een professionele bedrijfsfotograaf, het laten maken van illustraties, het toepassen van creatieve typografie en afbeeldingen laten generen met AI-tools. Goed beeldmateriaal op een website is essentieel voor een positieve bezoekersbeleving en een complete, goede merkuitstraling.

"Heb je hulp nodig tijdens jouw designtraject om de juiste foto's te kiezen? Neem dan gerust contact met ons op, we kunnen niet wachten om met je project mee te denken!"

Jurrien Meyrahn

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.