De voor- en nadelen van open source
Open Source komt voor in de vorm van software voor je mobiel (bijvoorbeeld Android van Google), als tekstverwerker op je PC (bijvoorbeeld Open Office) of als CMS voor je website (bijvoorbeeld Drupal). Al deze Open Source systemen worden gecontroleerd en gedistribueerd door een projectgroep. Deze projectgroep bestaat uit programmeurs en developers. Theoretisch is het dus gemakkelijk om een aanpassing te maken maar in de praktijk is het lastig om deze aanpassing door te voeren in het gehele systeem en in de distributie hiervan.
Open betekent dus open zodat iedereen dit kan inzien, echter is het systeem niet zo open dat er door een individu aanpassingen gemaakt worden waar de rest van de groep niet achter staat. Hoe groter deze projectgroep en gebruikers zijn (ook wel community genoemd) des te stabieler het systeem wordt. Ten eerste zorgt een grote community voor meer input zodat bijvoorbeeld bugs sneller gevonden worden. Ten tweede zorgt het ervoor dat er uniformiteit heerst binnen ontwikkelaars. De kudde wordt op deze manier bij elkaar gebracht en kan gezamenlijk werken aan een beter systeem.
De voordelen van Open Source
- De software is gratis. Omdat de software van iedereen is, kan niemand hier geld voor vragen. De personen binnen de projectgroepen die de Open Source software beheren en distribueren stoppen hier veel onbetaalde uren in. Echter kunnen zij weer geld verdienen met consultancy, technische dienstverlening en support door de ervaring die zijn met het systeem hebben en hun aanzien binnen de community.
- Je zit met Open Source niet vast aan één leverancier. Nu is het niet zo gemakkelijk dat je met een CMS even de website oppakt en naar een andere partij gaat maar de mogelijkheid is er. Net als bij het veranderen van bijvoorbeeld een accountant kost dit veel tijd en energie.
- Extra's. Nagenoeg alle Open Source systemen maken het mogelijk voor andere programmeurs plugins te ontwikkelen. Met een plugin kan het originele systeem verrijkt worden met extra functionaliteit. Zo zijn er voor Joomla duizenden plugins te downloaden, van fotoalbum plugins tot agenda plugins.
- Open Source systemen worden vaak snel voorzien van de nieuwste technieken. Een closed source software project wordt meestal beïnvloed door een groep van enkele tientallen programmeurs. Een Open Source software project dat een grote community kent wordt door enkele honderdduizenden programmeurs beïnvloedt waardoor de opname van nieuwe technieken sneller te bewerkstelligen is. Omdat open source van iedereen is, is ook iedereen bereid elkaar te helpen. Zeker bij grote communities, zoals bijvoorbeeld Joomla met miljoenen gebruikes, hoef je maar een probleem maar bij Google in te voeren om vervolgens tientallen oplossingen te vinden.
De nadelen van Open Source
- Verantwoordelijkheid. Die ligt bij iedereen en niemand. Uiteraard zijn de core developers wel een aanspreekpunt, deze zullen bijvoorbeeld bij een bug melding direct in actie komen. Maar je kunt echter nergens een klacht indienen of je geld terug vragen. Bij Open Source laat de community zijn ongenoegen weten door een systeem niet meer te gebruiken. Wanneer de community kleiner wordt, is dit een teken dat het systeem niet goed wordt onderhouden of technisch niet goed in elkaar zit.
- Kwaliteit is soms ver te zoeken. Het gemak waarmee een basis website opgezet kan worden wordt met de dag groter. Dit heeft een gigantisch voordeel maar ook een nadeel, het wemelt van de zogenaamde experts. Iedereen die een keer Joomla, Drupal of Wordpress geïnstalleerd heeft noemt zich een webdeveloper. Het is voor een opdrachtgever zeer moeilijk te zien wie nu wel ervaring heeft en wie niet. Het is bijna niet bij te houden hoe vaak wij belletjes van radeloze mensen krijgen die flink geïnvesteerd hebben in gratis templates waarvan alleen een logo aangepast is.
Hoe om te gaan met Open Source
Ga mee met de stroming. Wil je optimaal van de kracht van Open Source genieten, dan kun je beste meegaan in de ontwikkelingen en de mogelijkheden die je geboden worden. Natuurlijk kun je Open Source systeem eigen maken door hier plugins aan toe te voegen of te voorzien van een op maat gemaakte template. Het is echter onverstandig iets te ontwikkelen dat niet binnen de mogelijkheden van het systeem ligt. Alle voordelen van Open Source worden hierdoor namelijk teniet gedaan. Het kost geld om dit te laten doen, je wordt afhankelijk van een partij en er is geen community meer die je kan helpen of het systeem verder door kan ontwikkelen. Wanneer je echt iets wil hebben dat niet beschikbaar is binnen de Open Source systemen, dan moet je hier ook de consequenties voor nemen en net als je voorgangers bij marktplaats, linked-in, twitter, youtube of facebook zelf een team van programmeurs in huren en aan de slag gaan.
Wees kritisch over het systeem dat je kiest, je moet hier nog een lange tijd mee werken. Wees ook kritisch over de plugins die je gaat gebruiken. Hoe goed het CMS ook is, een slechte plugin kan het hele systeem onveilig of instabiel maken. En wees kritisch met wie je in zee gaat. Uiteraard geldt dit voor alle leveranciers en specialisten. Maar wanneer het gaat om Open Source moet je vooral veel vertrouwen hebben dat deze partij ook echt de beste is en het beste met je voor heeft.
Meer lezen over Open Source?
Laat hieronder je e-mailadres achter en download onze gratis whitepaper over Open Source. In deze whitepaper nemen we je mee in de wereld van open source-technologie voor websites. We behandelen de verschillen tussen open en closed source, de voordelen die open source kan bieden, maar ook de valkuilen en risico’s waar je op moet letten.