InertiaJS: Een goede keuze voor jouw Laravel-Project?

Door Teade Geertsma
Bijgewerkt op 28 april 2025
0

Bij het opstarten van een nieuw project met Laravel en React stelden we onszelf een belangrijke vraag: gebruiken we een traditionele API-aanpak of kiezen we voor InertiaJS?

InertiaJS belooft de eenvoud van klassieke server-side-applicaties, gecombineerd met de ervaring van een single-page app. Maar is het altijd de juiste keuze? In dit artikel delen we onze bevindingen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Wat is InertiaJS?

InertiaJS is een tool die je helpt bij het bouwen van single-page apps (SPA's) met server-sideframeworks. InertiaJS doet dit zonder client-side routing en zonder de benodigdheid van een API. Het ondersteunt veel frameworks zoals Laravel, Ruby on Rails, Django en Phoenix, maar InertiaJS is vooral gefinetuned voor integratie met Laravel, waar dit artikel zich ook op zal focussen.

InertiaJS heeft op dit moment de mogelijkheid om met drie officieel ondersteunde client-side frameworks samen te werken. Deze drie client-side frameworks zijn React, Vue en Svelte.

InertiaJS verbindt de server en de client, wat resulteert in een applicatie die zonder de noodzaak van een API een SPA-ervaring aanbiedt. Dit terwijl het de backend-routing gebruikt van het gekozen backend-framework en hierbij ook shared data en statemanagement aanbiedt.

InertiaJS en Laravel

Laravel’s starterkit biedt de optie om snel een React- of Vue-app met Inertia op te zetten. Ook heb je de mogelijkheid om handmatig Inertia toe te voegen aan je project door middel van de inertia-laravel package.

De package verbindt de backend met de frontend en vervangt Blade-templates met Inertia-responses, waardoor React-, Vue- en Svelte-componenten direct ingeladen kunnen worden. Daarnaast biedt het native redirects en form handling aan.

Alternatieven voor InertiaJS

Voordat we bepalen of InertiaJS de juiste keuze is voor een project, is het belangrijk om ook stil te staan bij de alternatieven. Afhankelijk van de projectbehoeften kunnen deze oplossingen beter aansluiten.

  1. REST API + React/Vue Een klassieke aanpak waarbij je bijvoorbeeld Laravel puur als API gebruikt en alle logica aan de frontendkant opbouwt.
  2. Laravel + Livewire Livewire is een Laravel-specifieke oplossing waarmee je interactieve UI’s kan bouwen zonder JavaScript te schrijven. Het werkt met server-side rendering en AJAX om componenten dynamisch bij te werken.
  3. Traditionele Multi-Page Application (MPA) De klassieke Laravel-aanpak met Blade-templates en server-side rendering bij elke paginawijziging.

Wanneer kies je voor InertiaJS?

InertiaJS is een goede keuze als:

Wanneer kies je niet voor InertiaJS?

InertiaJS is minder geschikt als je:

Conclusie

Of je voor InertiaJS kiest of niet, hangt volledig af van de behoeften van je project. Wil je Laravel combineren met een moderne frontend zonder aparte API, dan is InertiaJS een uitstekende keuze. Heb je echter volledige SPA-functionaliteit nodig, dan is een API-gestuurde aanpak met React of Vue waarschijnlijk een betere optie.

InertiaJS biedt het beste van twee werelden, zolang je de grenzen ervan begrijpt. Kijk goed naar je projectbehoeften, en laat de techniek daarop aansluiten.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Laravel