Drupal CAPTCHA's die wel leuk zijn

Door Thomas KrooshofBijgewerkt op 17 maart 2024 0 Reacties

CAPTCHA staat voor Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart. Anders gezegd: het zijn die rotdingen om te controleren of je wel echt een mens bent.

Zelf ben ik absoluut een CAPTCHA-analfabeet. Dit werd gisteren weer bevestigd na 10 pogingen om mij te registreren voor Steam, een downloaddienst voor games. De boosdoener is dit CAPTCHA exemplaar in hun registratie formulier:

Ik verdenk deze variant ook nog eens van gevoeligheid voor hoofdletters, maar zeker weten doe ik het niet. Het enige voordeel is dat ik niet telkens opnieuw mijn wachtwoord hoefde in te vullen, dan had ik het waarschijnlijk na 8 pogingen opgegeven.

De ervaring maakte me opnieuw bewust van wat (wij) webdesigners onze bezoekers soms aandoen met dit noodzakelijke kwaad. Staat dat eigenlijk wel in verhouding tot die paar nep-gebruikers plus een aantal spam berichten? Het maakte me benieuwd naar de opties voor Drupal, want wat zijn de alternatieven?

Handmatige beoordeling

Om je website schoon te houden kun je er voor kiezen om elke eerste reactie van een gebruiker eerst handmatig goed te keuren. In Drupal doe je dit door naar /admin/people/permissions te gaan en “Skip comment approval” uit te vinken voor anonieme en geregistreerde bezoekers. Maar als je veel reacties krijgt en de discussie een beetje levendig wilt houden op de website dan is deze oplossing niet ideaal, het kost teveel tijd en voor bezoekers is er weinig lol aan als hun reactie pas een dag later verschijnt.

Een middenweg is om alle gebruikers van wie een eerder bericht is goedgekeurd automatisch het recht te verlenen om toekomstige reacties te plaatsen zonder enige tussenkomst. Er zijn aardig wat websites die voor deze oplossing kiezen, vooral op Wordpress blogs kom je dit vaak tegen aangezien deze functie standaard aanwezig is binnen het CMS. Het is even zoeken, maar voor Drupal 7 is hier een module voor met de naam Comment Trust.

Mollom voor Drupal

Een andere goede middenweg is Mollom, de meest populaire anti-spam module voor Drupal. Het fijne van Mollom is dat het CAPTCHA veld pas getoond wordt als Mollom denkt dat er iets niet helemaal in de haak is. Bijvoorbeeld in het geval van een verdacht e-mail adres of spam-achtig taalgebruik. Het tekst-analyse systeem werkt verrassend goed en zal de meeste van je zorgen wegnemen zonder dat gebruikers er iets van merken. Tevens is er de optie om real-time een nieuwe afbeelding te laden en de letters hardop voor te laten lezen, zoals je van een moderne CAPTCHA mag verwachten.

Captcha Module

De eveneens populaire CAPTCHA module mist dit intelligente systeem en oefent daarom in alle gevallen een controle uit. Het voordeel is wel dat je de module kunt uitbreiden met meerdere alternatieve methodes. Zo bevat de CAPTCHA pack uitbreiding een zestal verschillende controles, van een rekensommetje tot een welk-woord-hoort-niet-in-deze-rij variant. Helaas buigen de meeste opties te veel op kennis van de Engelse taal.

ReCAPTCHA

Een andere uitbreiding voor de CAPTCHA module is reCAPTCHA. Je herkent hem vast wel want dit is waarschijnlijk de meest gebruikte CAPTCHA dienst op het web. Net als Mollom is er de optie om real-time een nieuwe afbeelding te laden en een audio-functie.

Die audio functie is voor slechtzienden, en captcha-analfabeten als ik, geen overbodige backup. De duidelijkheid van de afbeelding laat namelijk wat te wensen over, want ook hier sla ik, en vast vele anderen met mij, de plank regelmatig mis. Een lichte troost is de wetenschap dat de resultaten van deze dienst worden gebruikt om het scannen van boeken en andere teksten te verbeteren.

Visuele CAPTCHA's

Kan dat allemaal niet wat leuker vraag je je af? Ja, dat kan. Er komen namelijk steeds meer visuele controles. Zo laat Draggable Captcha, eveneens een uitbreiding voor de CAPTCHA module, je met een blokkendoos spelen.

Het enige nadeel is dat het geringe aantal foute opties maakt dat veiligheid niet je hoogste prioriteit moet hebben.

Tot slot komen er ook steeds meer varianten waarbij de bezoekers een spelletje mogen spelen om hun mens zijn te verifiëren. Een voorbeeld is de dienst AreYouHuman, gratis te installeren voor Drupal 6 en 7.

Slot

Van mij mogen de goeden wel wat minder lijden onder de slechten. Veel CAPTCHAS voelen voor mij als de poortjes bij Schiphol sinds de verstrenge controles. Op zich is het prima om het kwaadwilligen niet te makkelijk te maken, maar maak dan in ieder geval van het poortje een leuke glijbaan of iets dergelijks. Of pik alleen de ongure types eruit zoals Mollom dat doet. Alternatieven genoeg, nu alleen nog Steam op de hoogte brengen.

Meer inzichten over Drupal