3 kant-en-klare comment systemen voor Wordpress
Deze “all-in-one¨ plugins vervangen het standaard reactie systeem meestal volledig. Tot vorig jaar was het nadeel van deze plugins dat Google de reacties die er door binnenkwamen niet zag als toebehorend tot jouw website. Maar sinds een jaar worden deze comments gewoon door Google geïndexeerd. Mede hierdoor zijn deze reactie systemen tegenwoordig zeer populair, zeker ook onder grote Wordpress websites.
Populariteit en features
Van alle opties zijn Disqus (705,001 downloads), IntenseDebate (405,623) en Facebook comments (354,581) veruit het populairste. Maar ook Livefyre (37,275) en Social (32,150) zijn goede opties.
Disqus, IntenseDebate en Livefyre zijn de meest uitgebreide pakketten en ze vereisen alle drie dat je op de website van de maker eerst een account aanmaakt voordat je de gratis plugin kunt gebruiken. Deze gratis versies hebben de volgende mogelijkheden met elkaar gemeen:
- Inloggen via de bekende sociale netwerken (Facebook, OpenID)
- Media invoegen zoals afbeeldingen en video
- Vote systeem voor het beoordelen van reacties
- Een automatisch gegenereerde profiel pagina met een overzicht van iemands activiteiten
- E-mail notificaties wanneer iemand reageert op jouw reactie
- Discussies volgen via RSS of E-mail
- Moderatie en anti spam mogelijkheden
- Tegelijkertijd met het plaatsen van een bericht een tweet posten
Goed, daarin komen ze met elkaar overeen, maar wat zijn nu de verschillen? Een beknopt overzicht.
1. Disqus
Disqus is van de al deze plugins the one to beat en wordt gebruikt op veel bezochte websites zoals Wired.com en Readwriteweb.com. Disqus is een erg compleet pakket dat op elk gebied goed scoort en vooral uitblinkt in de goede moderatie mogelijkheden en de toegang via de mobiele telefoon. Verder bevat de plugin een widget die verschillende statistieken over gebruikers en reacties weer kan geven. Meer Disqus features vind je hier (let er wel op dat niet alle genoemde features toebehoren tot het gratis pakket).
2. IntenseDebate
De ontwikkeling van IntenseDebate is in handen van Automaticc, het bedrijf achter Wordpress. IntenseDebate integreerd dan ook erg goed met andere Wordpress comment plugins waardoor er veel uitbreidingsmogelijkheden voor beschikbaar zijn.
Net als Disqus bevat IntenseDebate een widget om bijvoorbeeld de gebruikers met de meeste reacties weer te geven. Er is ook een reputatie systeem aanwezig: gebruikers kunnen punten verdienen wanneer andere bezoekers hun reacties positief waarderen. IntenseDebate is echter beperkter als het aankomt op het aantal sociale netwerken dat ondersteunt wordt. Een goede vergelijking tussen IntenseDebate en Disqus vind je hier.
3. Livefyre
Livefyre doet weinig onder voor Disqus maar is net want minder gepolijst op sommige gebieden zoals de moderatie mogelijkheden en de toegankelijkheid via de mobiel. Daar staat tegenover dat Livefyre een paar unieke features bezit. Zo worden comments in real-time aangepast, iets waar Disqus ook mee adverteert maar dan zul je wel moeten betalen voor de premium versie.
Net als Social zorgt Livefyre ervoor dat wanneer er op Facebook of Twitter op jouw artikel wordt gereageerd, dat deze reacties naar jouw pagina toe worden gehaald en onder de comments worden geplaats, waarna jouw bezoekers hierop kunnen reageren.
Een andere unieke aspect is de mogelijkheid om iemand te taggen. Ben je bijv. ingelogd via Twitter en je noemt in jouw reactie de gebruikersnaam van iemand die je volgt, voorafgaand aan een @, dan zal diegene via Twitter automatisch op de hoogte worden gebracht van jouw bericht, waarna zijn eventuele reactie vervolgens wordt toegevoegd aan de discussie.
Een uitgebreide vergelijking tussen Disqus en Livefyre vind je hier.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
En je ontvangt net als 3.202 anderen onze nieuwste artikelen.
De voordelen
- Makkelijker om 1 plugin te installeren en te updaten en ook minder risico op compatibiliteit problemen in vergelijking met meerdere losse plugins
- Onderhoud gebeurd door bekende bedrijven die vaak updates uitbrengen
- Kans groot dat jouw reactie systeem bijblijft met de laatste web-standaarden
- Verlaagt de drempel voor gebruikers als ze via hun bestaande netwerk kunnen inloggen
- Goede integratie met Facebook en Twitter, wat meer publiciteit op kan leveren
De Nadelen
- Je bent afhankelijk van de snelheid van een externe dienst, is deze traag of niet beschikbaar dan heb je pech.
- Ook door de vele features kan je website trager worden
- Je bent afhankelijkheid van de features die de plugin biedt, deze zijn niet open-source en daardoor minder flexibel (met uitzondering van IntenseDebate)
- Alleen in kunnen loggen via een sociale netwerk dienst kan voor sommigen de drempel juist verhogen. Naast het eventueel wegvallen van anoniem reageren vragen deze diensten toegang tot de profiel gegevens van gebruikers.
- Moderatiesysteem volgt niet altijd de Wordpress standaarden, je zult dus een nieuw systeem moeten aanleren
Slot
Welke plugin voor jouw het meest geschikt is hangt af van jouw eigen voorkeur en de doelgroep van jouw website. Om meer zicht te krijgen op de sociale netwerken waar jouw bezoekers gebruik van maken kun je de Social Network User Detection plugin installeren.
Hulp nodig bij het uitbreiden van jouw Wordpress website?
Wij helpen je graag het maximale uit je wordpress website te halen. Laat je e-mailadres achter en we mailen je terug!