Overslaan en naar de inhoud gaan

5 redenen waarom Drupal het beste CMS is om een intranet mee te bouwen

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 7 september 2021

Advies van een Drupal intranet specialist

Bij Van Eldijk bouwen we al bijna twintig jaar websites, waaronder ook intranetten voor klanten zoals het UWV en het Planbureau voor de Leefomgeving. We hebben gewerkt met veel verschillende systemen, maar in onze ervaring is Drupal het meest geschikte Content Management Systeem om een intranet mee te ontwikkelen.

"Emble heeft ons uitstekend geholpen met het opzetten van de nieuwe intranet omgeving inclusief het overzetten van alle content uit de oude intranet website. De verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. We hebben nu een 100% open source website, die door onze eigen mensen is te beheren en naar wens is aan te passen."

Bas van Esch
Planbureau van de leefomgeving

1. Drupal is Open Source

Open Source wil zeggen dat de broncode van het Content Management Systeem door iedereen te bekijken en aan te passen is. Dat heeft als voordeel dat over de hele wereld talloze  ontwikkelaars meewerken aan het project. Met als gevolg dat er op het moment van schrijven al bijna 30.000 plugins (bij Drupal wordt de term modules gebruikt) beschikbaar zijn. 

Ook worden nieuwe features gezamenlijk ontwikkeld en worden bugs door meerdere ontwikkelaars van verschillende bedrijven onder handen genomen. Als je kiest voor een gesloten systeem zoals Sharepoint, ben je afhankelijk van één partij voor het oplossen van problemen met de code en het implementeren van nieuwe functionaliteit.

Developers aan het werk
Developers aan het werk

2. Drupal is gratis

De core (de basis van Drupal) en alle modules zijn gratis te downloaden en te gebruiken. Dit in tegenstelling tot Sharepoint, waar je betaalt per licentie. De core van Wordpress is ook gratis, maar je moet wel betalen voor de plugins die je nodig hebt om een intranet te bouwen.

Het geld dat je bespaart bij de keuze voor Drupal kun je weer investeren in het designen en ontwikkelen van het intranet.

3. Drupal is flexibel

Drupal heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld als een Content Management Systeem dat voor veel verschillende doeleinden ingezet kan worden. Anders dan bij Wordpress, dat in eerste instantie bedoeld was voor een systeem om mee te bloggen, is Drupal vanuit de basis modulair opgebouwd. 

Met de bijna 30.000 beschikbare modules is het mogelijk een website te ontwikkelen met intranet functionaliteit zoals:

  • Een kennisbank waar werknemers informatie kunnen delen.
  • De mogelijkheid om vanuit de organisatie nieuws te plaatsen of aankondigingen te doen.
  • Een overzicht van alle medewerkers met uitgebreide informatie over hun kennis en expertise.
  • Een manier om kennis binnen het vakgebied te delen via korte berichten zoals je dat ook kunt doen bij Twitter of Facebook.
Voorbeeld van iemand die iets deelt op een intranet.
Voorbeeld van iemand die iets deelt op een intranet.

4. Drupal is veilig

Omdat Drupal Open Source is zou je kunnen denken dat het niet veilig is om als software voor je intranet te gebruiken. Iedereen kan immers de broncode, en dus mogelijke lekken zien. Het tegendeel is echter waar. Omdat er zoveel ontwikkelaars samenwerken aan Drupal wordt een potentieel gevaar snel ontdekt en opgelost. Drupal heeft zelfs een eigen veiligheidsteam dat constant bezig is om de code nog veiliger te maken.

"Ben je overtuigd van Drupal en wil je jouw intranet ook met Drupal laten bouwen? Bel direct 030 2270 417 of neem contact met ons op om meer te weten te komen over de mogelijkheden en kosten."

Robert Roose

Drupal specialist

5. Drupal is ook te gebruiken als website

Wanneer je kiest voor Drupal om een intranet mee te ontwikkelen kun je het daarnaast ook gebruiken om een website mee te bouwen. Je creëert binnen één installatie verschillende gedeeltes voor de website en het intranet. Updates die je doorvoert aan deze installatie zijn direct toegepast op beide applicaties. Ook kun je de inhoud en het thema (look en feel) onderling delen. Hierdoor bespaar je kosten en tijd.

Conclusie

Als je kiest voor Drupal, kies je voor duizenden ontwikkelaars die samenwerken om het Content Management Systeem verder uit te breiden met gratis modules. Deze Drupal modules geven je de flexibiliteit om het intranet in te richten zoals jij dat wil. Drupal is bovendien veilig en het zorgt ervoor dat je kosten bespaart omdat je er, naast het intranet, ook een website mee kan ontwikkelen.

Laat jouw Drupal intranet bouwen door een specialist

Heb je vragen over Drupal als software voor jouw intranet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.