Overslaan en naar de inhoud gaan

Ze scrollen wel!

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Laatst had ik een discussie met iemand over scrollen. Hij was er heilig van overtuigd dat bezoekers van websites niet scrollen. Ik had ergens gelezen dat in onderzoeken bewezen is dat bezoekers wel degelijk scrollen maar ik kon het niet goed onderbouwen. Vandaar dit artikel om voor eens en altijd uit te zoeken wat voor een onderzoeken er precies geweest zijn en wat de uitkomsten van deze onderzoeken waren.

Wat is scrollen?

Een browser (zoals Chrome, Firefox of Internet Explorer) heeft maar een beperkte ruimte om een website te laten zien. Het gedeelte van een website dat direct zichtbaar is wordt ook wel ‘alles boven de fold’ genoemd. De term ‘fold’ komt oorspronkelijk uit de krantenindustrie. Kranten worden op een bepaalde manier gevouwen zodat het belangrijkste artikel altijd direct zichtbaar is als de krant in de schappen ligt. Dit gedeelte van de krant heet ‘the fold’. Omdat websites vaak langer of groter zijn dan de ruimte die de browser heeft wordt er een scrolbar getoond. Om de hele website te bekijken moet je daarom scrollen. De scrolbar die het meeste voorkomt is die van boven naar beneden. Maar en zijn ook websites die van links naar rechts scrollen. De scrolbar is voor veel webdesigners een uitkomst. Je hoeft nu niet alle content in een beperkte ruimte te proppen. Daarnaast is het heel lastig te bepalen wat een bezoeker precies in zijn of haar browser te zien krijgt. De bezoeker kan namelijk op een mobiel de website bekijken waar de ruimte beperkt is terwijl een andere bezoeker de website weer op zijn 4K televisie kan bewonderen waar juist heel veel ruimte is. Een website creëren waar voor iedereen de fold gelijk is wordt daarmee een onmogelijke opgave.

De onderzoeken

Clicktale is een online dienst die precies bijhoudt wat gebruikers doen op je website door onder andere de muisbewegingen en muisklikken van bezoekers te registreren. Op basis van deze gegevens kunnen ze een website analyseren en verbeteren. Tussen november 2006 en december 2006 hebben ze totaal 120.000 pagina bezoeken geanalyseerd en daarbij gekeken naar het gedrag van bezoekers met betrekking tot scrollen. De resultaten waren als volgt:

  • 91% van alle bekeken pagina’s hadden een scrolbar.
  • 76% van de bezoekers maakte gebruik van de scrolbar.
  • 22% van de bezoekers scrolde door tot het einde van de pagina.

Uit dit onderzoek blijkt dat bezoekers dus wel degelijk scrollen.

Ontvang elke maand onze beste artikelen via de e-mail

Web usablity guru Jakob Nielsen heeft ook onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Ook hij komt tot de conclusie dat bezoekers gebruik maken van de scrolbar. Hij geeft wel aan dat de belangrijkste informatie bovenaan de pagina moet staan omdat bezoekers 80% van de tijd informatie bekijken boven de zogenaamde ‘fold’ en 20% van hun tijd besteden aan content onder de ‘fold’.

CXpartners hebben een eye tracking onderzoek gedaan voor een van hun klanten (het vliegveld van Bristol). Ze hebben twee versies van een pagina getest. De eerste versie had alle belangrijke content bovenin de website geplaatst en de tweede versie was ruimer opgezet waardoor de pagina langer werd. In de eerste versie bleven bezoekers voornamelijk hangen in het bovenste gedeelte van de website maar bij de tweede versie vonden bezoekers het blijkbaar geen probleem om te scrollen om zo meer informatie te kunnen bekijken. Een andere opvallende conclusie uit dit onderzoek is dat veel bezoekers de scrolbar gebruiken om de lengte van de pagina in te schatten.

Conclusie

Er zijn een paar dingen waar we rekening mee moeten houden:

  1. Het bepalen van een uniforme fold is onmogelijk omdat een website op veel verschillende apparaten met verschillende scherm afmetingen bekeken kan worden.
  2. Bezoekers scrollen.
  3. Het blijft noodzakelijk om de belangrijkste content bovenaan de pagina te zetten.

Als je dit leest heb je waarschijnlijk moet scrollen. Wat vind jij van deze discussie? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Persoonlijk vind ik scrollen van boven naar beneden niet zo'n probleem, maar van links naar rechts (of andersom) haat ik.
Edoch probeer ik mijn pagina's op een formaat te houden waarbij scrollen niet nodig is, met dien verstande dat ik vermoed dat de meeste van mijn bezoekers een laptop gebruiken met geen of in ieder geval zo min mogelijk toolbars. En dan een laptop met een 17" inch scherm.
Bedankt voor dit artikel, ben erg blij met enige duidelijkheid over scrolgedrag.
Vriendelijke groet,
Bert.
P.S. Mijn website is nog in de ontwikkel fase, heb grote moeite met het vinden van benodigde stukjes javascript.

Reactie van Bert Holvast op 29 december 2014

Op de Next Web voorspellen ze zelfs dat lange websites waar je veel moet scrollen een webdesign trend gaan worden in 2015.

Reactie van Robert Roose op 6 januari 2015

Understand is natuurlijk niet waar...

«De term ‘fold’ komt oorspronkelijk uit de krantenindustrie. Kranten worden op een bepaalde manier gevouwen zodat het belangrijkste artikel altijd direct zichtbaar is als de krant in de schappen ligt. Dit gedeelte van de krant heet ‘the fold’ »

De krant wordt niet dusdanig gevouwen om een bepaald artikel beter zichtbaar te krijgen, kranten worden altijd op dezelfde manier gevouwen. Wel wordt er tijdens de opmaak rekening gehouden met die 'fold'.

Reactie van Theo op 24 februari 2018

Hi Theo, klopt. Meer hierover kun je ook lezen in mijn artikel: "Wat zet je boven de fold?" 

Reactie van Thomas van Eldijk op 26 februari 2018