Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom moet je een XML sitemap hebben?

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Een sitemap.xml is een databestand met daarin de links naar alle pagina’s van je website. Een soort lijst waarmee je alle onderdelen van je website in kaart brengt. Je biedt deze lijst aan bij zoekmachines zoals Google, zodat deze beter alle pagina’s van je website kunnen indexeren.

Zo ziet onze sitemap.xml eruit:

Je sitemap hoeft er niet mooi uit te zien. Zolang Google deze maar goed kan indexeren.
Je sitemap hoeft er niet mooi uit te zien. Zolang Google deze maar goed kan indexeren.

Verstopte pagina’s worden vindbaar

Een XML-sitemap heeft min of meer hetzelfde doel als de sitemap die je onder aan oude websites zag. Namelijk: je website inzichtelijk maken.

Gelukkig hebben we oude sitemaps niet meer nodig omdat content management systemen hebben gezorgd voor betere websites. Maar wanneer je geen duidelijke link hebt gelegd naar een pagina, dan is het ideaal dat Google deze toch weet te vinden via een XML-sitemap.

Beter vindbaar

SEO-specialisten geloven erin dat een XML-sitemap helpt voor een betere positie. Dat is gedeeltelijk waar. Dit is wat Google erover zegt:

"A Sitemap does not affect the actual ranking of your pages. However, if it helps get more of your site crawled (by notifying us of URLs we didn't previously didn't know about, and/or by helping us prioritize the URLs on your site), that can lead to increased presence and visibility of your site in our index." Bron: http://googlewebmastercentral.blogspot.nl/2008/01/sitemaps-faqs.html

Met andere woorden: je homepage zal misschien niet stijgen in de zoekresultaten, maar de meer onderliggende pagina’s, zoals een productdetailpagina of blogartikel, worden eerder opgemerkt en getoond in de zoekresultaten. Je website wordt dus beter vindbaar.

Nog een voordeel van een XML-sitemap is dat Google sneller wijzigingen opmerkt en doorvoert. Handig wanneer je de structuur van je website omgooit of een geheel nieuwe website lanceert!

Zijn er nadelen aan een XML-sitemap?

Een nadeel zou kunnen zijn dat je minder snel structuurfouten binnen je website ontdekt. De Googlebot gaat normaliter van pagina naar pagina en volgt de links die je hierop plaatst. Is er geen link naar een bepaalde pagina, dan kan de Googlebot hier meestal niet bij. Dankzij de XML-sitemap wordt de ‘verborgen’ pagina toch opgemerkt en geïndexeerd. Je zou daardoor een vals gevoel kunnen krijgen dat het goed zit met de structuur van je website.

Nog een nadeel kan zijn dat pagina’s waarvan je eigenlijk wilt dat deze verborgen zijn, geïndexeerd worden dankzij de XML-sitemap. Een ‘bedankt’-pagina voor na het invullen van een formulier bijvoorbeeld. Een oplossing hiervoor is dat je deze pagina’s niet opneemt binnen de XML-sitemap, de meeste cms-en of cms-plug-ins bezitten deze mogelijkheid.

Hoe zorg je voor een goede sitemap.xml?

Theoretisch zou je deze met de hand kunnen maken, maar nagenoeg alle populaire cms-en bezitten de mogelijkheid om deze automatisch te genereren. Kun je dit niet met jouw cms? Dan is het tijd om te denken aan een overstap. In dat geval zou ik onze vergelijking tussen Drupal, Wordpress en Joomla eens doornemen.

Voor Drupal heb je de XML-sitemapmodule. Wordpress heeft verschillende opties, de meest gebruikte is de Google Sitemap Generator. Bij Joomla kun je een losse XML-sitemapgenerator installeren, maar er zijn ook SEF-plug-ins die het generen van een XML-sitemap erbij doen.

Pijnpunten: Multi-language en grote websites.

Twee zaken om op te letten wanneer je een sitemap genereert is dat wanneer je een meertalige website hebt, je het beste een sitemap kunt genereren per taal, en deze los kunt aanbieden bij Google.

Ook moet je opletten bij een grote website. Groter dan 50.000 pagina’s om precies te zijn. Bevat je XML-sitemap meer dan 50.000 links, dan worden deze niet opgenomen door Google.

In dat geval kun je meerdere XML-sitemaps aanbieden en zou je ervoor kunnen kiezen om een sitemap te maken per categorie of contenttype. De XML-sitemapmodule voor Drupal splitst de XML-sitemap automatisch voordat deze te groot wordt.

Aanmelden bij Google

Is je sitemap klaar en bereikbaar? Dan kun je deze aanmelden bij Google’s Search Console (het vroegere Webmaster Tools).

Google Search Console - hier meld je de xml sitemap aan

TIP: Controleer zo nu en dan of je XML-sitemap door Google goed wordt opgenomen. Aangezien deze automatisch wordt gegenereerd kan dit ook automatisch verkeerd gaan. Zo kan er een bug ontstaan in de plug-in die de XML-sitemap genereert of kan de locatie niet meer beschrijfbaar zijn op de webserver. In beide gevallen is er geen sitemap.xml-bestand meer.

Heb je vragen over de XML-sitemap? Dan beantwoord ik deze graag in het reactiegedeelte onderaan deze pagina.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Beste Thomas, hoe zou het komen dat met Google sitemap toevoegen, 2.930 links van mijn website zijn verzonden en er maar 554 worden geïndexeerd. Dat is maar een vijfde deel, dat is bij mijn website altijd zo geweest toen ik nog maar 300 links in de sitemap had zitten, werden er maar plus minus 50 links geïndexeerd.

Reactie van John op 22 december 2015

Beste John, Google indexeert niet alle urls die je aanbiedt. De kans wordt wel groter met een sitemap dat Google meer urls indexeert maar in principe staat dit er los van. Ik zou kritisch kijken of je daadwerkelijk 2930 volwaardige / unieke pagina's te indexeren hebt. Zo niet, dan zou ik kijken of je CMS misschien dubbele urls genereert voor dezelfde pagina's. Met name met Joomla kan dit snel gebeuren. Bij Drupal en Wordpress is de kans hierop kleiner. Duplicate urls zou kunnen verklaren waarom je zoveel urls hebt in tegenstelling tot de 554 geïndexeerde pagina's. Zou Google veel meer moeten / kunnen indexeren in jouw ogen? Dan zou ik goed gaan kijken wat het verschil is tussen pagina's die wel en pagina's die niet geïndexeerd worden. Hebben deze misschien geen links vanaf andere pagina's of websites? is de content niet uniek genoeg? Is de content niet actueel genoeg? Is de opbouw van de pagina correct?

Reactie van Thomas van Eldijk op 4 januari 2016

Beste Thomas, het zijn echt 2930 url's, een sitemap gebruik ik al jaren. Ik kan hier helaas geen screencapture van de webmastertools pagina plaatsen, maar dit is wat Google aangeeft na het crawelen.

Sitemapinhoud (laatste 30 dagen weergegeven)
Webpagina's
2.930 Verzonden
561 Geïndexeerd
Het zijn dus echt 2930 url's ik weet dat, omdat ik elke pagina zelf handmatig aanmaak, ik werk dus niet met Joomla Drupal of Wordpress de website is geheel mijn eigen ontwerp.
Ik weet niet of het is toegestaan om hier een link te plaatsen dat hoor ik dan wel.
Maar mijn website waar het omgaat is www.filmsinfo.nl kan je even kijken of waar het om gaat.

Reactie van John Bijl op 4 januari 2016

Hi John, dan is het zo dat Google deze pagina's niet wil indexeren. Ik heb net ook even op een stukje tekst uit je website gegoogled en krijg niet jouw website als resultaat terug. Waarom dat is, is niet 123 aan te geven, dit kan aan heel veel factoren liggen. Het zou kunnen zijn dat Google de content niet "uniek" genoeg vindt maar het kan ook zijn dat technisch gezien Google de pagina's niet pikt.

Reactie van Thomas van Eldijk op 9 maart 2016