Terminologie verschillen tussen Wordpress, Drupal en Joomla

Door Thomas KrooshofBijgewerkt op 22 februari 2024 4 Reacties

Overstappen van het ene naar het andere Content Management Systeem (CMS) kan behoorlijk verwarrend zijn. Komt nog eens bij dat er vaak andere termen worden gebruikt voor praktisch dezelfde dingen. Om de omschakelijk wat makkelijker te maken heb ik de belangrijkste terminologie verschillen op een rij gezet van de drie populairste CMS systemen. Voor de echte beginners heb ik een korte beschrijving toegevoegd.

Wordpress 3.xDrupal 7.xJoomla 2.xBeschrijvingPage (Pagina)Basic PageArticleDit zijn 'statische' pagina's zoals de "Over Ons" pagina. Deze pagina's zijn vaak te bereiken via een link in het hoofdmenu. In Joomla maak je een statische pagina door een Article te maken en deze aan de juiste categorie te verbinden.Post (Bericht)Article (Artikel)ArticleIn haar meest simpele vorm kun je hierbij denken aan actuele nieuws- of blogberichten die op de voorpagina worden weergegeven, meestal geschikt op datum.Category (Categorie)VocabularyCategoryArtikelen kun je indelen binnen een categorie om ze te...categoriseren. Dit maakt het mogelijk om specifiek te filteren op berichten met een bepaalde (sub)categorie. Deze functionaliteit behoort tot de kern van een CMS systeem.Plugins (Uitbreiding)ModulesPlugin (of Component)Dit zijn uitbreidingen die functionaliteiten aan het CMS systeem toevoegen, bijvoorbeeld een foto slideshow. Veelal zijn deze uitbreidingen gratis en worden ze gemaakt en onderhouden door de mensen die zelf met het desbtreffende CMS werken.Theme (Thema)Theme (Thema)TemplateEen thema bepaald hoe een webpagina eruit ziet. In de thema bestanden is bijvoorbeeld aangegeven welk lettertype gebruikt wordt en de locatie van het menu of logo. Er zijn heel veel verschillende thema's die je kunt downloaden en die je zelf handmatig helemaal naar wens kunt aanpassen. Sommige thema's hebben extra functies waardoor je via de administratie pagina's de kleuren of de locatie van sommige elementen kunt aanpassen.WidgetBlockModuleWanneer je bijvoorbeeld een kalender plugin hebt geinstalleerd dan moet je nog bepalen waar en wanneer deze weergegeven wordt. Dat doe je met via deze interface. Hier rechts naast zie je bijvoorbeeld een module "gerelateerde artikelen" die in een block is geplaatst dat geconfigureerd is om alleen op artikel pagina's te verschijnen.SidebarRegionPositionEen Widget / Block of Module is op haar beurt verbonden aan een bepaalde locatie. Zo is het block hiernaast met "gerelateerde artikelen", geplaatst in een Region aan de rechterzijde. Het commentaar gedeelte is weer geplaatst in een andere gebied. De hoeveelheid en de locatie van Regions, Sidebars of Positions wordt bepaald in het Template bestand.

Waar nog meer op te letten?

Niet alleen hebben dingen vaak een andere naam, ze staan vaak ook nog eens op een andere plekje in het administratie gedeelte. In Wordpress zijn de Widgets bijvoorbeeld te vinden onder Appearance (Uiterlijk) > Widgets, in Drupal ga je naar Structure (Structuur) > Blocks en in Joomla naar Extensions > Module Manager.

Verder moet je weten dat Joomla afwijkt in de manier waarop uitbreidingen zijn ingedeeld, namelijk in ComponentsPluginsTemplates en Languages. Allemaal, behalve Components, zijn deze geplaatst onder het menu-item Extensions. Joomla maakt daarmee als enige van de drie een onderscheidt tussen Plugins (kleine uitbreidingen) en Components (grotere uitbreidingen).

Het verschil tussen Plugins en Components is grofweg dat Plugins slechts kleine functionaliteiten toevoegen, zoals een Twitter stream, terwijl Components een stuk uitgebreider zijn, zoals bijvoorbeeld een uitbreiding als Community Builder. Waar je een twitter stream eenmalig instelt, zul je de administratie interface van een Community Builder een stuk vaker nodig hebben. Om die reden is er een apart Components menu-item. Meer informatie over de definities van Joomla extensies.

Wees je er ten slotte van bewust dat veel zaken niet 1 op 1 inwisselbaar zijn, de logica en structuur achter de systemen is verschillend. Zo is er alleen in Wordpress een hard onderscheidt tussen statische pagina's en berichten. In Drupal is er standaard dan wel een "Static Page" content type aanwezig, maar als je zou willen kun je hier in een minuutje dezelfde eigenschappen als een "Blog" content type aan meegeven. Alle content types zijn namelijk zogenaamde Nodes met hun eigen instelbare eigenschappen. Zo zijn er nog veel meer onderlinge verschillen die maken dat het toch niet helemaal onterecht is dat de namen voor ogenschijnlijk dezelfde dingen, toch van elkaar afwijken.

Hopelijk maakt deze informatie de vertaalslag iets makkelijker. Ben je net overgestapt en kun je iets niet vinden laat het mij dan hieronder weten en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

Meer inzichten over Drupal