Makkelijk prachtige afbeeldingen genereren voor je website met Midjourney

Door Jurrien MeyrahnBijgewerkt op 22 februari 2024 2 Reacties

TL;DR

Het kan soms een hele uitdaging zijn om je website te vullen met aantrekkelijke afbeeldingen. Het inhuren van een bedrijfsfotograaf kan flink in de kosten lopen, en hoe weet je zeker dat je de juiste hebt gekozen? Zelf illustraties laten maken vergt enorm veel tijd en moeite. En laten we eerlijk zijn, stockfoto's beginnen ook wat gedateerd te raken. Maar gelukkig, er is nu een nieuwe manier om beeldmateriaal te creëren – met behulp van kunstmatige intelligentie! Met een tool als Midjourney kun je in tekst beschrijven welk soort afbeelding je wilt hebben. Vervolgens krijg je prachtige, gedetailleerde afbeeldingen terug.

Waarom Midjourney?

Er bestaan verschillende programma's om met AI afbeeldingen te creëren, maar op het moment van schrijven is Midjourney de absolute topper. Midjourney genereert zeer nauwkeurig de afbeeldingen op basis van de prompts (omschrijvingen) die je invoert. Het programma blinkt uit in het doorvoeren van stijlen en het creëren van variaties. Bovendien is Midjourney razendsnel. Binnen een luttele halve minuut heb je al resultaat. En niet te vergeten, Midjourney biedt uitstekende documentatie. Hierin vind je alle diepgaande informatie om de best mogelijke afbeeldingen te kunnen maken. Als kers op de taart kun je Midjourney gratis uitproberen. Ik kan niet wachten om je te vertellen hoe je Midjourney kunt installeren en gebruiken, en hoe je verbluffende resultaten kunt behalen!

Starten met Midjourney

Midjourney is een applicatie die draait op het chatprogramma Discord. Dit zorgt voor een gebruiksvriendelijke interface om je prompts in te voeren. Wil je aan de slag met Midjourney? Dan zul je je eerst moeten registreren bij Discord. Het is een goed idee om de desktopapplicatie te downloaden en te installeren voor de beste ervaring. Via deze link kun je vervolgens deelnemen aan het Midjourney kanaal op Discord, waar je ook kosteloos afbeeldingen kunt genereren. Dit doe je in het tekstkanaal '#newbie'.

Overweeg ook eens een betaald account bij Midjourney. Met zo'n account krijg je veel meer generatie-uren tot je beschikking. Dit betekent dat je per maand veel meer afbeeldingen kunt creëren.

Afbeeldingen generen met prompts

Top, je hebt nu toegang tot Midjourney en bent klaar om te starten met het genereren van afbeeldingen! Laten we samen door het proces lopen om een prachtige, uitgebreide afbeelding te genereren voor een organisatie die zich bezighoudt met het planten van bomen. Om te beginnen met het genereren van afbeeldingen, typ je het commando /image, gevolgd door de tekst die je wilt gebruiken. Let op: deze tekst moet in correct Engels zijn. Mocht je het lastig vinden om jouw idee naar het Engels te vertalen, dan kan ChatGPT (een AI-chatbot) je helpen om je prompt te vertalen. Zo ben je altijd verzekerd van een vloeiende, correcte beschrijving.
Ik heb een hele simpele prompt gebruikt: ‘Proud forester standing next to a tree’

Voorbeeld van het generen van een afbeelding in Discord met Midjourney

Zoals je kunt zien, levert het prachtige afbeeldingen op. Maar misschien mis je iets van controle. Alle gegenereerde afbeeldingen zijn realistische foto's, doordrenkt met een donkergroene sfeer en een meneer met een baard. Dit is de creatieve vrijheid die Midjourney zich veroorlooft als je geen specifieke details aangeeft.

Bij Emble gebruiken wij een vaste tekst voor prompts. Deze ziet er zo uit: Subject: (het onderwerp). Background: (wat staat er op de achtergrond?). Lighting: (de omschrijving van de belichting van de afbeelding, optioneel voor illustraties). Style: (welke stijl heeft de afbeelding? Mag abstract zijn). Colors: (welke kleuren je terug wilt laten komen in de illustratie). Medium: (is het een foto, schilderij, aquarel, potloodschets?).

We kunnen deze standaardtekst te maken om een heel erg specifieke afbeelding te genereren: ‘Subject: Happy forester woman holding a certificate, standing next to a tree. Background: lush forest. Colors: pastel. Style: professional, honest. Medium: watercolor illustration.’

Zo zie je maar weer, hoe specifieker je de prompt formuleert, des te betere resultaten je krijgt. Let er wel op dat een te gedetailleerde prompt voor verwarring kan zorgen bij Midjourney. Het is ook belangrijk om geen negatieve instructies in je prompt te gebruiken, zoals 'without people' of 'no blue colors'. Er is een andere methode om dit soort instructies toe te passen, die ik later zal bespreken.

Wil je meer variaties zien? Dan kun je op het icoon klikken met de witte pijlen in het blauwe vakje. Je krijgt dan vier nieuwe afbeeldingen, op basis van dezelfde prompt.

Vind je een specifieke afbeelding mooi, maar wil je daarop variaties zien? Gebruik dan de knop V1, V2, V3 of V4. 1 staat voor linksboven, 2 staat voor rechtsboven, 3 voor linksonder en 4 voor rechtsonder. We nemen de afbeelding linksonder van de tweede variaties als voorbeeld (V3).

Ben je tevreden over een afbeelding? Klik dan op U1, U2, U3 of U4 om de afbeelding groter te maken (upscalen). Je kunt deze vervolgens openen in de browser door op de afbeelding met de rechtermuisknop te klikken in Discord en op ‘afbeelding opslaan’ te klikken.

Door afbeeldingen te genereren met dezelfde kleuren, stijl, medium en elementen kun je een snel een reeks afbeeldingen maken die binnen jouw huisstijl passen. Ideaal voor op een website dus!

De afbeelding extra verfijnen

Je kunt de afbeelding die je hebt gegenereerd verder verfijnen met de knoppen onder de afbeelding:

Gebruik ‘Vary’ om meer variates te genereren. Je kunt met de ‘Zoom’-knoppen de afbeelding in -en uitzoomen:

Gebruik de pijlen om de afbeelding die kant uit te breiden. Bijvoorbeeld naar rechts:

Meer controle met parameters

Je kunt aan het einde van je prompt ook de volgende parameters gebruiken:

Zie hier een voorbeeld van de volgende prompt, met die parameters in gebruik: ‘Subject: Happy forester woman holding a certificate, standing next to a tree. Background: lush forest. Colors: pastel. Style: professional, honest. Medium: watercolor illustration. --tile --ar 3:2 --no green’

 

Deze prompt maakt het Midjourney erg moeilijk, maar je ziet wel dat het programma het creatief probeert op te lossen!

De afbeelding toepassen

Het kan gebeuren dat de afbeelding die je met Midjourney hebt gegenereerd nog niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Zo heeft Midjourney bijvoorbeeld moeite met het plaatsen van tekst in afbeeldingen, en soms kan er een klein foutje insluipen, zoals een extra ledemaat of vinger op een persoon. In zulke gevallen kun je met Photoshop of een vergelijkbaar programma de nodige aanpassingen doen, of ervoor kiezen om een nieuwe afbeelding te genereren. Hoewel je bij Midjourney niet de volledige controle hebt over het eindresultaat, krijg je er een onuitputtelijke bron van creativiteit voor terug. Zie bijvoorbeeld de afbeelding die uit deze prompt komt: ‘A bird flying through a nebula in space with rainbow colors. Style: vector illustration’

Midjourney is ook uitstekend in staat om zeer zakelijke, realistische en conservatieve afbeeldingen te genereren. Het hangt allemaal af van wat je in je prompt invoert! Zo heb je zelf de touwtjes in handen voor de sfeer en stijl van je visuals. Zoals deze: ‘Subject: A office worker in a tweed suit standing in a clean, white office, in front of a window, where a lush forest landscape is visible from. Style: professional, classy, modern. Lighting: bright. Medium: photo. --ar 3:2’

Je bent vrij om de gegenereerde afbeeldingen commercieel te gebruiken. Houd er echter rekening mee dat de wetgeving en licenties in de toekomst kunnen veranderen. De afbeeldingen zijn immers gebaseerd op een database van bestaande afbeeldingen, en het is niet volledig helder hoe het zit met mogelijke copyrightkwesties. Nog een belangrijk punt: als je bedrijf meer dan $1 miljoen per jaar verdient en je Midjourney gebruikt, ben je verplicht een Pro-abonnement aan te schaffen. Dus blijf altijd op de hoogte van de voorwaarden.

Andere tools en alternatieven

Natuurlijk is Midjourney niet de enige speler op de markt die afbeeldingen kan genereren. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar:

  1. Dall-E (OpenAI): Dit is een product van de makers van ChatGPT. Net als Midjourney, is deze tool gedeeltelijk gratis te gebruiken. Dall-E werkt wellicht wat sneller, maar de kwaliteit van de afbeeldingen kan iets minder zijn dan die van Midjourney.
  2. Photoshop Firefly: Adobe Photoshop heeft onlangs AI-gestuurde functionaliteiten toegevoegd om fotobewerking nog eenvoudiger te maken.
  3. Imagine.art: Een zeer goed alternatief met een gebruiksvriendelijke interface.
  4. Artbreeder: Deze website bestaat al wat langer en bevat specifieke programma’s, zoals een portretgenerator met verfijnde controle en een tool om bestaande afbeeldingen uit te breiden.

Een ding is zeker: de ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel. Het kan zomaar zijn dat er binnenkort een nog beter programma verschijnt, of dat een tool offline wordt gehaald vanwege ethische kwesties, copyrightproblemen of kwaliteitsproblemen.

Verder de diepte induiken?

Zoals je kunt zien, zijn de mogelijkheden met AI nagenoeg eindeloos. Maar misschien wil je nog meer weten en dieper duiken in de wereld van Midjourney en andere AI-tools? Goed nieuws! Wij organiseren op 14 september 2023 een gratis webinar waar we nog dieper op dit onderwerp ingaan. Tijdens het webinar krijg je ook de gelegenheid om je vragen te stellen. We kijken ernaar uit je te verwelkomen bij ons webinar.

Scrijf je in voor de gratis webinar

Meer inzichten over Internet marketing