Overslaan en naar de inhoud gaan

Emble CO2-Neutraal

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 17 augustus 2022

Duurzaam websites creëren

Dit doen we al langer. Deels omdat we ons bewuster zijn geworden van de impact die we hebben op het klimaat, maar ook omdat we sinds 2010 een andere methode van websites creëren hebben aangenomen.

Een aanpak waarbij we websites ontwerpen en bouwen op basis van een vaste scope en een vaste projectprijs. Daarbovenop hanteren we geen limiet op verbeterpunten die onze opdrachtgevers aanleveren. Dit dwong ons om zo efficiënt mogelijk te werken en nog betere websites te maken die naadloos aansluiten bij de wensen van onze opdrachtgevers.

We verbeteren ons proces vrij actief door elke minuut van onze tijd te registreren. In het begin vreemd omdat we juist níet meer met uren en een uurtarief werken. Maar met de data die we hierdoor verzamelen kunnen we na de afronding van elk project analyseren of alle resources goed zijn ingezet en waar we nog kunnen optimaliseren.

De veranderingen die we hierdoor maken zijn klein, maar nu jaren later ziet ons proces er compleet anders uit. We vergaderen minder, reizen minder en hebben ons proces simpeler ingericht waardoor minder tussenstappen en communicatie nodig zijn.

CO2-neutraal

Omdat we, hoe efficiënt en zuinig we ook werken, altijd CO2 blijven uitstoten hebben we gezocht naar een manier om dit te compenseren. We zijn uitgekomen bij Trees for All. Een stichting die aan CO2-compensatie doet via duurzame bosprojecten die voldoen aan de strenge eisen van het CBF-keurmerk.

Er zijn natuurlijk kanttekeningen te maken bij CO2-compensatie. Ten eerste is het maken van een footprint altijd een inschatting en is de kans groot dat er verborgen uitstoot via een indirecte weg plaatsvindt. Daarnaast duurt het lang voordat de bomen die nu geplant worden veel CO2 gaan opnemen en uiteindelijk komt de CO2 weer in de atmosfeer wanneer deze bomen gekapt worden of sterven.

Toch zouden we het een gemiste kans vinden als we dit niet zouden doen en willen we graag naast zuiniger leven en werken, een extra stap zetten. Daarom zijn we sinds begin 2020 CO2-partner Dit houdt in dat we een footprint hebben gemaakt van onze geschatte uitstoot en we die uitstoot jaarlijks bijhouden en compenseren.

Meer informatie vind je op: Treesforall.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.