Help mijn wordpress is traag! 11 Tips voor een supersnelle website
Een trage Wordpresswebsite komt vaker voor dan je denkt. Het is niet voor niets dat er zoveel artikelen te vinden zijn over dit onderwerp. Ook bij Emble worden we geregeld gebeld met vragen over dit onderwerp. Daarom geven we in dit artikel 11 tips om je Wordpresswebsite sneller te maken.
1. Vermijd onnodige plug-ins
Er zijn vaak discussies over de kwaliteit van de code die gebruikt wordt om Wordpress te ontwikkelen. Dit komt deels omdat er geen inhoudelijke controle op deze code plaatsvindt. Plug-ins worden wel beoordeeld in het Wordpress plug-inoverzicht, maar dit gebeurt door de eindgebruikers. Ontwikkelaars van plug-ins beoordelen elkaars code niet. Daarnaast zorgt de opzet van Wordpress ervoor dat je als plug-inontwikkelaar veel functionaliteiten zelf moet ontwikkelen, terwijl deze functionaliteiten ook al in de core van Wordpress zelf aanwezig zijn of in andere plug-ins. Hierdoor ontstaat een overdaad aan code. Niet alleen maakt dat je website trager, het verhoogt ook de kans op bugs of beveiligingslekken.
Als Wordpressgebruiker kun je dit niet veranderen, maar je kunt er wel rekening mee houden. Dat doe je door zo min mogelijk plug-ins te gebruiken. Breng van tevoren in kaart welke extra functionaliteiten je nodig hebt, zoek hier plug-ins bij met een goede reputatie en probeer je aan deze lijst te houden. In de praktijk zal je zien dat je toch vaak voor allerlei functies extra plug-ins inzet, maar met elke plug-in wordt je website langzamer, onstabieler en onveiliger.
2. Hostingprovider
Goedkoop is duurkoop. Het is natuurlijk begrijpelijk dat als je weinig budget hebt, je ook geen honderden euro’s per maand kunt besteden aan supersnelle hosting. Maar het zal je verbazen hoeveel grote ondernemingen bij goedkope hostingpartijen hun website onderbrengen. Websites die eigenlijk geen uur offline kunnen zijn en waarbij de schade niet te overzien is als er geen back-up blijkt te zijn nadat de website gehackt is.
Investeer in een degelijke partij en durf over te stappen wanneer je merkt dat het beter kan. Een supportdesk die telefonisch onbereikbaar is en/of ontwijkende antwoorden geeft is een reden voor alarmbellen en een aanwijzing om je provider eens goed tegen het licht te houden. Hoe zit het precies met back-ups? En zit je eigenlijk niet met honderden andere klanten op een goedkoop servertje?
Dat laatste is natuurlijk moeilijk te beoordelen. Want je weet pas hoe snel je website kan zijn als je overgestapt bent naar een snelle hostingprovider. Je kunt namelijk niet zien op wat voor server jouw website staat en met hoeveel websites je die deelt. Je kunt wel bij je huidige hostingprovider proberen na te vragen hoe ze hun infrastructuur hebben ingericht. Goede hostingproviders zijn hier apetrots op en vertellen je graag hoe snel hun omgeving wel niet is.
Wil je meer weten over de verschillende hosting oplossingen die er zijn? Lees dan ook: Wat is de beste hosting voor je website?
3. Caching
Je website bestaat uit code die functies aanroept om data uit een database te tonen of erin op te slaan. Dat opslaan en ophalen kost resources van je server en daarnaast is er tijd nodig voor het laden van de onderdelen. Door de overzichten en pagina’s van je website op te slaan als ouderwetse HTML-pagina’s kunnen andere bezoekers deze HTML-pagina’s bekijken. Hierdoor hoeft je server de data niet meer op te halen uit de database, en dat scheelt weer tijd en resources.
Met name als je website meerdere bezoekers tegelijk ontvangt, scheelt het enorm wanneer niet telkens de rekenkracht van je webserver wordt aangesproken. Een nadeel van caching is dat wanneer je een aanpassing maakt aan je website, deze aanpassing niet direct voor iedereen zichtbaar is. Je bezoekers kijken namelijk nog steeds naar de HTML-pagina’s die gecreëerd zijn op basis van een oudere versie van je website.
Vandaar dat er vrijwel altijd een houdbaarheid zit aan de cache, waardoor na verloop van tijd (meestal een paar uur) de cache wordt ververst. Een veel gebruikte Wordpress plugin om meer controle over je cache instellingen te krijgen is: WP Super Cache
4. CDN
CDN staat voor Content Delivery Network. De originele gedachte achter deze techniek is dat bezoekers uit Amerika lang moeten wachten op een plaatje dat geladen wordt vanuit Europa en andersom. Wat als je een netwerk creëert dat al je plaatjes, teksten en filmpjes aanbiedt vanuit lokale hubs, zodat iemand in Amerika een plaatje laadt vanuit Amerika? De eerste CDN’s beperkten zich tot dit primaire doel. Maar omdat een CDN zich bevindt tussen je domeinnaam en de plek waar je website uiteindelijk staat, bleek het een ideale plek te zijn om allerlei optimalisatie- en beveiligingsmaatregels toe te passen. Zo kun je met een CDN controleren of bezoekers geen bots zijn en deze bots weren, nog voordat ze op je uiteindelijke website terecht komen.
's Werelds bekendste CDN is Cloudflare. Deze dienst wordt inmiddels door ontzettend veel websites gebruikt. Er wordt geschat dat Cloudflare op dit moment 4 miljoen klanten heeft, en tussen de 7 en 8 miljoen websites van de dienst gebruik maken. Dat is niet zo verwonderlijk, want Cloudflare biedt een gratis abonnement aan waarmee websites die last hebben van een langzame hostingprovider sneller worden. Wil je echter een flinke performance boost, dan zul je een betaald abonnement moeten nemen waarbij je plaatjes geoptimaliseerd worden.
Wil je meer weten over de opties van Cloudflare? Lees dan ook ons artikel over cloudflare!
5. Verminder of vermijd externe scripts
Het is soms schokkend om te zien hoe traag externe scripts zijn. Je denkt nu vast bij jezelf: ik gebruik helemaal geen externe scripts. Maar denk eens aan diensten zoals Facebook, Google Analytics, Hotjar of Addthis. Heel vaak moet je een klein stukje script in je website plaatsen of een extra plug-in installeren om ervoor te zorgen dat er een connectie mogelijk is tussen de dienst en je website. Daardoor kunnen Facebookgebruikers op je website inloggen met een Facebookaccount of weet Google Analytics hoe de bezoekers navigeren op je website.
Deze diensten bieden veel voordelen voor jou, maar niet voor de bezoekers: je website wordt er vaak erg traag van. Bij het laden van het stukje script moet er vaak even een connectie gemaakt worden naar een externe server, en dat kost tijd. Hierdoor lijkt het alsof jouw website langzaam is, maar in feite is het de externe dienst waar de bezoeker op zit te wachten.
Daarnaast zorgen deze scripts ook voor complicaties, veiligheidsrisico's of zijn ze niet in lijn met de AVG terwijl jij zelf alles netjes op orde hebt. Controleer daarom goed welke externe scripts je in je website laadt en verwijder ze als je ze niet meer gebruikt.
6. Lazy Loading
Lazy loading is een techniek om tijdens het laden van pagina's minder data te gebruiken. Het wordt voornamelijk gebruikt bij wordpresswebsites omdat het een eenvoudige en effectieve manier is om de prestaties van de site te verbeteren.
Het helpt de laadtijd van de pagina te verminderen door alleen de content te laden die de bezoeker ziet. Dit betekent dat alleen de content die zichtbaar is op het scherm wordt geladen, in plaats van de content van de hele pagina. Dat vermindert de laadtijd en verbetert de prestaties van de website.
Er zijn erg veel plug-ins voor Wordpress om lazy loading aan te zetten, ook al zit deze functie direct in de core van Wordpress. De reden is dat de plug-ins vaak betere resultaten bereiken. Een van de betere plug-ins is: A3 Lazy Load
Je installeert de plug-in en zet lazy loading aan. Om eventueel conflicten met de lazy loadingfunctie van Wordpress zelf te vermijden kun je die vanuit de plug-in uitzetten. Let op: maak altijd een back-up van je Wordpresswebsite voordat je een plug-in installeert.
7. Comprimeer CSS- en Javascriptbestanden
Het comprimeren van CSS- en JavaScriptbestanden is een handige manier om de laadtijd van je website te verbeteren. Deze techniek verkleint de grootte van de bestanden door herhaling te verminderen. De browser hoeft daardoor minder data te downloaden.
Ook hiervoor zijn diverse plug-ins, maar BWP Minify is een van de bekendere. Ook hierbij geldt: altijd een back-up maken van je Wordpresswebsite voordat je de plug-in installeert.
8. Geen standaard Wordpress theme gebruiken
Maak je gebruik van een Wordpress theme dat niet specifiek voor jou ontwikkeld is, dan maak je gebruik van een standaard theme. Dit heeft veel voordelen: meestal zijn ze gratis of kosten ze slechts enkele tientjes, ze worden soms geüpdatet door de maker waardoor bugs worden verbeterd en ze bevatten veel onderdelen omdat ze gemaakt worden voor algemeen gebruik.
Maar er zijn ook nadelen. Het is maar de vraag of de maker van het Wordpress theme snelheidsoptimalisatie heeft meegenomen in de ontwikkeling ervan. Je verkoopt immers geen extra themes wanneer deze al snel laadt. Misschien dat het betere reviews genereerd, maar er zijn slechts enkele eindgebruikers die themes met elkaar vergelijken op snelheid.
9. Gebruik de laatste PHP-versie
Vanaf Wordpress 5.9 kun je gebruik maken van PHP 8.0. PHP is de code waarmee je Wordpresswebsite is gebouwd en de PHP-versie die je gebruikt op je hostingplatform bepaalt daarmee voor een groot deel hoe goed je Wordpresswebsite werkt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de PHP-versie, hoe veiliger, stabieler en sneller een website zal werken.
Je website moet alleen wel compatible zijn met deze nieuwe versie. Vergelijk het met een nieuwe Windowsversie: soms heeft een applicatie die je op je PC draait ook een update nodig om goed overweg te kunnen met je nieuwe operating system. Datzelfde geldt ook voor je website. Die bestaat niet alleen uit de basisapplicaties, maar ook uit plug-ins.
Het kan dus voorkomen dat je Wordpresswebsite zelf het prima doet met een nieuwere PHP-versie, maar dat plug-ins slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer werken. Belangrijk dus om voordat je de PHP-versie van je hostingplatform aanpast, een goede back-up te maken van je website. Weet je niet hoe dat moet? Neem dan contact op met je hostingprovider. Kan die niet helpen? Zie dan tip 2#.
10. Schoon je database op
In de database van je Wordpresswebsite worden alle content-items, menu-items, gebruikersinformatie, logs en revisies opgeslagen. Zonder die database bestaat je website alleen maar uit code die geen data kan opslaan of ophalen. Maar in je database worden ook een hoop dingen opgeslagen die niet essentieel zijn en na verloop van tijd je database steeds groter maken.
Denk aan data van wanneer een gebruiker is ingelogd, foutmeldingen en oudere versies van content-items. Heb je een website met veel gebruikers en/of content-items? Dan is de kans groot dat je database na verloop van tijd aardig groot en daarmee langzaam wordt. Zeker in combinatie met een goedkope hostingprovider.
Een database bestaat uit allemaal tabellen, en sommige van die tabellen kun je leegmaken. Als je geen technische kennis hebt is het niet aan te raden om dat zelf te doen. Wel moet je in ieder geval genoeg vaardigheden hebben om een back-up te maken van je website.
Je kunt ook gebruik maken van de Wordpress plug-in WP Optimize. Dat is een veilige en makkelijke manier om zo nu en dan de database van je Wordpresswebsite op te schonen. Let erop dat je ook bij het gebruik van deze plug-in altijd eerst een back-up maakt.
Heb je een vraag over hoe je jouw Wordpress website sneller kan krijgen? Stel hem hieronder in het reactiegedeelte en ik beantwoord je vraag graag.
Het artikel gaat verder na dit blok.
Heb je problemen met een trage WordPress-website en zoek je naar oplossingen?
Laat je e-mailadres achter en ontvang persoonlijk advies van onze experts om je website razendsnel te maken. Wij helpen jou met het implementeren van de beste optimalisatietips en oplossingen. Wij mailen je terug!