Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is de beste hosting voor je website?

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 10 september 2022

De hosting van je website zou eigenlijk bijzaak moeten zijn. Iets wat je één keer opzet, waarna je er bijna geen omkijken meer naar zou moeten hebben. Helaas is het kiezen van de juiste hosting voor je website niet gemakkelijk en kom je in de praktijk toch vaak voor verrassingen te staan. Daarom dat ik in dit artikel probeer alle opties op een rijtje te zetten.

In dit artikel ga ik uit van een budget van € 30,- tot en met € 3000,- per jaar. Uiteraard betalen succesvolle webshops of nieuwssites een veelvoud van dit budget, maar voor normale websites is er binnen dit budget een hoop keuze. Ook kun je je website hosten vanaf een computer die je thuis hebt staan, maar ik ga alleen uit van professionele opties.

Shared hosting, de goedkoopste optie.

Een vorm van hosting die we al jaren kennen en die alsmaar goedkoper wordt. De bodem qua prijs is enkele jaren geleden al bereikt. Je ziet dat veel aanbieders nu vooral concurreren met veel gigabytes aan dataverkeer of schrijfruimte.

Schrijfruimte = de ruimte die je website nodig heeft aan bestanden. Denk aan afbeeldingen, downloads, de files van je CMS, e-mails en je database. Als de hosting provider de optie biedt om back-ups te maken, dan gaan deze back-ups soms van je schrijfruimte af. Is je website bijvoorbeeld 245 MB groot en neem je een pakket af van 300 MB, dan kun je geen back-up maken.

Dataverkeer = de hoeveelheid data die nodig is om de website bij de bezoekers te krijgen. Hoe meer bezoekers, hoe hoger je dataverkeer. Hoe groter je website (denk aan grote afbeeldingen), hoe hoger je dataverkeer. Dataverkeer is tegenwoordig nauwelijks meer een beperking omdat de prijzen hiervan drastisch zijn gedaald en website eigenaren gestimuleerd worden snelle website aan te bieden.

De prijzen liggen gemiddeld tussen de 1 en 50 euro per maand. Sommige providers leggen de focus op veel voor weinig. Weer andere partijen richten zich op snelheid of support.

Onvergelijkbare pakketten

Het is lastig vergelijken omdat de factoren die het verschil maken niet of lastig te vergelijken zijn. We kijken als afnemer meestal naar megabytes of gigabytes. Terwijl de echte verschillen worden gemaakt door de keuze in harddisks, CPU kracht of infrastructuur van het datacentrum.

Tel hier goede technische beheerders en helpdesk en je zit een hoop factoren waarop een hosting provider kan besparen en toch een concurrerend pakket kan aanbieden. Zolang de megabytes en gigabytes maar overeenkomen met die van andere providers.

De voordelen van shared hosting

 • De kosten zijn minimaal. Je kunt voor € 2,50 per maand klaar zijn, en een meer dan redelijk pakket ontvangen. Uiteraard kan het nog goedkoper maar je kunt je afvragen wat voor support en snelheid je nog kunt verwachten voor € 0,50 per maand.
 • De hosting provider is verantwoordelijk voor het beheer van de webserver. Je hebt hierdoor geen onverwachte kosten.

De nadelen van shared hosting

 • Zoals de naam al doet vermoeden, deel je de webserver of resources met andere websites.
 • Doordat je de webserver deelt loop je veiligheidsrisico. Jij kunt natuurlijk een veilige website opzetten en up-to-date houden. Maar een andere klant op de webserver kan het tegenovergestelde doen.
 • De performance van de gedeelde webserver is meestal minder dan van een webserver die je zelf afneemt. Je deelt immers de resources van de webserver.
 • Je hebt geen invloed op onderdelen van de webserver. De hosting provider bepaalt welke versie van mysql, php of het control panel wordt geïnstalleerd. Het kan zijn dat je een actieve hosting provider hebt maar in veel gevallen lopen de shared hosting webservers achter op de moderne webservers.

Op de hoogte blijven van internet trends? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

(Virtual) Dedicated webserver, de middenmoter.

Hierbij neem je een eigen webserver af bij de hosting provider. De laatste jaren heeft de virtual dedicated webserver de overhand genomen. Hierbij huur je geen fysieke webserver meer, maar krijg je een webserver binnen een cluster van meerdere webservers.

Jouw webserver wordt hieruit virtueel gecreëerd doordat je een stukje van de harddisks krijgt, een stukje van de processors, etc. De virtual webserver kun je daardoor makkelijker uitbreiden.

Gemiddeld kost een (Virtual) Dedicated webserver tussen de € 15,- en € 150,- per maand. Wat je hiervoor krijgt verschilt enorm. Om prijsvechter Strato maar weer eens aan te halen: voor € 9,- per maand krijg je een eigen webserver met 400 GB schrijfruimte en 4 GB intern werkgeheugen.

Dezelfde webserver met dezelfde specificaties kost bij een andere hosting provider zomaar het tienvoudige. Ook hier wordt verschil gemaakt in het serviceniveau of het achterliggende netwerk.

Werkgeheugen = elke computer heeft naast een harddisk en een processor ook werkgeheugen. Dit werkgeheugen wordt gebruikt om actieve processen uit te voeren. Een webserver is voornamelijk bezig met het doorgeven van de website aan bezoekers. Hoe meer bezoekers, hoe zwaarder de website, hoe meer werkgeheugen er nodig is. Je kunt op voorhand moeilijk zeggen hoeveel werkgeheugen er nodig is. Over het algemeen is een werkgeheugen tussen de 1 en 4 GB voldoende voor de gemiddelde webserver.

De voordelen van een (Virtual) Dedicated webserver

 • De webserver is tot je gehele beschikking. Je kunt dus niet alleen jouw website hosten, maar ook extra applicaties zoals Piwik, of je kunt extra websites toevoegen.
 • Updates voer je uit wanneer het jou uitkomt. Daardoor heb je geen onverwachte verrassingen; dat je CMS het misschien opeens niet meer doet.

De nadelen van een (Virtual) Dedicated webserver

 • Het wordt allemaal wat complexer. Je moet niet alleen een beslissing nemen over de juiste hoeveelheden schijfruimte en dataverkeer; je moet ook nadenken over welk ‘Operating System’ je op de webserver wilt hebben en hoeveel werkgeheugen je nodig hebt.
 • De webserver moet je zelf beheren. Dat betekent dat je het operating system moet voorzien van updates. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat hackers op een gegeven moment misbruik van je webserver gaan maken of dat bepaalde onderdelen minder goed gaan werken.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de performance van je webserver. Een bekend voorbeeld zijn websites die het niet meer doen omdat de harddisk vol is geraakt. De database kan hierdoor geen data meer wegschrijven, met een niet-werkende website als gevolg.
 • Je moet bij een dedicated webserver rekening houden met onverwachte kosten. Er zijn misschien update-werkzaamheden nodig die je niet zelf kunt uitvoeren en moet uitbesteden. Of de performance valt op drukke momenten tegen en je moet de webserver voorzien van extra werkgeheugen.

Managed (Virtual) Dedicated webserver. Duur maar goed geregeld.

De hosting provider wordt bij deze optie verantwoordelijk voor de webserver en vooraf wordt afgesproken hoe de webserver wordt ingericht en welke factoren belangrijk zijn.

De kosten van een Managed (Virtual) Dedicated webserver zijn vrij hoog in vergelijking met de voorgaande opties.

In veel gevallen is de dienst maatwerk en kan de prijs pas bepaald worden nadat je bij de hosting provider aangegeven hebt wat je van de webserver en hosting provider verwacht.

Bij Emble bieden we gespecialiseerde Drupal hosting aan en doet dat uitsluitend op managed servers. De voornaamste reden is dat we hierdoor volledige controle hebben over de server en de uptime en stabiliteit van Drupal kunnen garanderen.

De voordelen van een Managed (Virtual) Dedicated webserver

 • Je hebt als het goed is geen omkijken meer naar je hosting. Op zijn hoogst moeten er zo nu en dan wat extra resources bij de webserver. Stel dat de website erg populair wordt. Maar alle zaken als security, updates en back-ups worden allemaal door de hosting provider geregeld.

De nadelen van een Managed (Virtual) Dedicated webserver

 • De hoge kosten zijn een groot nadeel. Voor het geld van een gemiddelde Managed (Virtual) Dedicated webserver kun je een hoop shared hostingpakketten afnemen.
 • Je bent niet geheel vrij op je eigen webserver. Dat klinkt gek, maar de hosting provider heeft een bepaalde verantwoordelijkheid op zich genomen. Als de hosting provider zijn taak goed uitvoert laat hij niet zomaar toe dat er bepaalde onveilige applicaties op de webserver worden geplaatst.

SaaS hosting. De modernste optie.

Het grote verschil tussen SaaS hosting en de voorgaande opties is dat je niet meer de dienst afneemt in MB’s of GB’s, maar de hosting van een applicatie afneemt. SaaS staat voor Software as a Service.

De hosting provider moet ervoor zorgen dat de applicatie, zoals een CMS of CRM, goed werkt. Deze hosting providers werken over het algemeen op zeer grote clouds van Amazone (S3) of Rackspace. Daarom wordt deze vorm van hosting ook wel Cloud hosting genoemd.

Deze nieuwe SaaS-diensten concurreren niet meer met elkaar op resourcegebied, maar op het gebied van features, veiligheid en uptime. Een goede zaak dus voor ons als eindgebruikers.

Een bekende SaaS-aanbieder is bijvoorbeeld Pantheon.io, waar je Wordpress en Drupal websites als applicatie kunt hosten. Vanaf 50,- dollar per maand heb je een site die een uptime heeft van 99,94, voorzien is van een ontwikkel/test/live-omgeving en waar elke nacht automatisch een back-up van wordt gemaakt van alle drie je omgevingen.

De voordelen van SaaS hosting

 • Je hebt geen omkijken meer naar de hosting. Je kunt niet bij de webserver, dus je hoeft deze niet up-to-date te houden. Eigenlijk lijkt het erg op de shared hosting optie.
 • Je krijgt meestal extra mogelijkheden die je niet bij de andere hosting providers vindt. Zoals een ontwikkel/test/live-omgeving, automatische back-ups of automatische updates van je CMS.
 • In bijna alle gevallen is de hosting erg snel. Sneller dan gewone hosting. Dit komt omdat de infrastructuur zo is opgezet dat de applicatie optimaal presteert. Dit doet de hosting provider niet per se voor jou plezier, maar om zo min mogelijk resources in te hoeven zetten. Ook al betaal je hier niet voor, de SaaS hosting provider moet nog altijd GB’s afnemen.
 • SaaS-oplossingen zijn meestal erg flexibel. Je kunt ze per maand afnemen en opzeggen.

De nadelen van SaaS hosting

 • Je hebt geen idee waar je data staan. Het kan zijn dat je afbeeldingen in San Francisco staat je content in Seattle. Wanneer er in de website persoonlijke gegevens zoals patiëntendossiers worden opgeslagen, dan is dit geen goede hosting optie. Je kunt door de Patriot Act niet garanderen dat de data niet door derden bekeken worden.
 • Je kunt geen extra applicaties hosten naast je website. Je neemt de applicatie af, geen server waar je van alles op kan zetten.
 • De SaaS hosting providers opereren vrijwel allemaal internationaal. Hierdoor is hun afzetmarkt groter en kunnen ze goedkoper inkopen. Je hebt dus te maken met een Engelse supportdesk en de betaling gaat via PayPal of creditcard.

Dit zijn de meest voorkomende opties als het gaat om professionele hosting. Er is niet één optie die het beste is voor iedereen. Elke optie heeft zijn eigen budget en voor- en nadelen.

Gelukkig bieden de meeste hosting providers de optie aan om per maand op te zeggen. Hierdoor kun je als de snelheid of de support niet bevalt opzeggen en overstappen. Dit overstappen houdt wel in dat je website overgezet moet worden naar de nieuwe hosting provider. Er zijn vrijwel geen hosting providers die dit voor je uitvoeren waardoor je aangewezen bent op technische kennis die je zelf of binnen binnen jouw organisatie bezit.

Heb je goede of slechte ervaringen met hosting providers, vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, dan lees en beantwoord ik ze graag in het reactiegedeelte hieronder.

Reacties

beste Thomas,

Allereerst hartelijk voor de goede artikelen op uw website, ik lees ze regelmatig, ik heb een opmerking bij de paragraaf :
"Zoals de naam al doet vermoeden, deel je de webserver met andere websites. Je kunt daardoor bijvoorbeeld geen SSL-certificaat afnemen en je website in HTTPS-mode plaatsen."

Wij hebben laatst bij Strato Power Web Basic (5,50 per maand) gekocht met SSL certificaat, alles werkt, moet toch shared hosting gelet op de prijs , kan het niet goed vinden op de site van Strato.

Weet u zeker dat Shared hosting niet samengaat met SSL ?

met vriendelijk groet,
Joep Winters

Reactie van Joep Winters op 25 juli 2015

Beste Joep, normaliter gaat dit niet omdat een eigen SSL certificaat een eigen / uniek IP nummer vereist. Nu zou je wel een shared hosting pakket een eigen IP nummer kunnen geven maar de gemiddelde hosting provider zal je verwijzen naar een eigen ( virtual ) server. Nu komen er met de stijgende vraag naar HTTPS websites, steeds meer vormen in de manier waarop je een HTTPS omgeving kunt creëren. Cloudflare.com heeft bijvoorbeeld een Flexible SSL optie waarmee je elke website in HTTPS kunt laten werken en blijkbaar heeft Strato ook een manier gevonden om een SSL certficitaat te delen. Het zal me niet verbazen dat dit steeds goedkoper wordt en op een gegeven moment gezien zal worden als standaard.

Reactie van Thomas van Eldijk op 16 augustus 2015

Hoi Thomas,
Regelmatig ontvang ik telefoontjes van internet bedrijfjes die websites bouwen voor een x-bedrag.
Deze week ook weer door een tweetal bedrijven. Waaronder Libersy.com /websalons.nl

Nu vraag ik me af, hoe kun je het kaf van het koren scheiden?

Ik heb via website/google een site gebouwd. Betrouwbaar, alleen niet up to date. na een 6 jaar geleden te zijn gehackt op een gebouwde wordpress site, had google mijn site geblokkeerd als een spamsite (ero), terwijl ik van niks wist. Na veel bellen, door een bevriende ict, kon doordat ze dezelfde taal spraken, mijn site worden vrij gegeven en getransporteerd naar de google sites.

Kun je adviseren?

Reactie van Angela Kwakkel op 22 september 2015

Hi Angela, het updaten van de website is iets dat je expliciet moet vastleggen met een partij. Zij het de webbouwer, hosting partij of andere ict-dienstverlener. Wanneer dit niet het geval is, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van je website. Dit geldt ook voor het maken van een goede backup van je website. Veel mensen gaan er vanuit dat de hostingpartij een backup van de website maakt. Dat is niet het geval. Je moet dit zelf doen, behalve als je dit expliciet in een backup service level agreement hebt vastgelegd. Wil je hier geen omkijken naar hebben? Dan zijn er twee opties: Ga alleen in zee met een partij die een goed onderhoudscontract aanbied. Dat is niet goedkoop. Wij bieden een support & update abonnement aan voor een vast bedag van 75,- per maand. Of kies voor een website systeem dat voor je wordt ge-update. Zoals: www.squarespace.com

Reactie van Thomas van Eldijk op 7 oktober 2015

Door op een webserver gebruik te maken van Server Name Indication (SNI) is het mogelijk om meerdere SSL certificaten op 1 IP-adres te plaatsen. Door de schaarste in IPv4-adressen is dit een handige optie. Ook scheelt het in kosten omdat geen apart IP-adres aangevraagd hoeft te worden. Niet elke server is geschikt en ook niet elk hosting control panel. Verouderde browsers zoals Internet Explorer 6, ondersteunen het ook niet.

Reactie van Iwan Beijes op 2 oktober 2015

Hi Iwan, bedankt voor je toevoeging!

Reactie van Thomas van Eldijk op 7 oktober 2015

Hallo Thomas,

Maakt het voor de keuze van de Hosting omgeving iets uit voor het CMS, of het operating systeem Windows of Linux is? En zo ja, waar zit heb dan het voordeel in van het een t.o.v. het andere?

Met vriendelijke groet,

Harrie

Reactie van Harrie Roffel op 2 april 2016

Beste Harrie, jazeker dat maakt uit. Mijn advies en die van vele andere is om te kiezen voor linux. Nagenoeg alle webservers draaien op linux en de meeste cms-en worden ontwikkeld en getest voor linux. In de praktijk zie je dat het hosten van een cms wel lukt op Windows of Ios maar vaak gepaard gaat met kleine problemen. Een van de eerste dingen die bij mij te binnen schiet is het missen van een .htaccess bestand. Dit bestand geeft bepaalde condities aan die de webserver moet uitvoeren wanneer een bezoeker op de website komt. Dit .htaccess bestand wordt standaard meegeleverd bij cms-en als Drupal, Joomla en Wordpress. Sommige modules/plugins gaan ervan uit dat de website gehost wordt op linux, bijvoorbeeld SEF componenten voor Joomla, en werken niet wanneer dit bestand niet aanwezig is. Bij linux geeft een . voor de bestandnaam aan dat de file of map 'hidden' is. Bij windows werkt dit niet en is er dus ook geen .htaccess bestand.

Reactie van Thomas van Eldijk op 6 april 2016

Waarom zou GoDaddy geen goede hostingprovider (kunnen ) zijn.? Ik heb velen website,s en projecten dietesamen met domein namen het beste op 1 plaats zouden kunnen/moeten staan, om het makkelijker te maken vanuit 1 centraal punt en opslag dit te bekijken en/of te kunnen linken en bewerken. helaas is het vrij onduidelijk wie dan echt dat alles in 1 pakket aanbied waardoor je door de bomen het bos niet ziet als je niet met de techniek van dit computer tijdperk bent grootgebracht. het komt mij voor alsof iedereen iets kan en dangraag verdiend aan de klant, maar beperkt is met totale levering van alles wat er bij hoort en dan dat wat echt onderhoud en wat werk verlangt het liefst afschuift naar een ander! en daardoor je steeds weer met verschillende partijen, die zich allen voordien als specialisten,n groep krijgt van meerdereHaantjes in het IT kippenhok. wat zou daar een oplossing voor zijn als u mij advies zou kunnen geven of raad? bij voorbaat vr Dank

Reactie van Marcel Luske op 30 juli 2021

Beste Marcel, Godaddy kan best een goede hosting provider zijn. Onze opdrachtgevers werken met veel verschillende hosting providers maar Godaddy hebben we nog niet voorbij zien komen.

De kwaliteit van de hosting providers onderscheidt zich voornamelijk op het gebied van support. En over het algemeen zien dat we dat iets meer betalen daarin loont. De hosting providers kunnen dan investeren in een goede helpdesk.

Er zit een groot verschil in een ticket inschieten bij een provider die je als nummer ziet en het probleem afschuift, dan een provider die je kan bellen en waarbij je direct een probleem kan aankaarten waarbij ze iig hun best doen om het op te lossen.

Deze laatste categorie zie je steeds minder maar ze zijn er nog wel degelijk. Belangrijk is wel om niet teveel de focus op de prijs te leggen en vooral in contact te raken met de provider. Met name door ze te bellen en na te gaan of ze willen helpen met technische problemen en ook bereikbaar blijven. Dat laatste kun je natuurlijk pas echt testen door een van je websites te verhuizen.

Gr,Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 2 augustus 2021