Overslaan en naar de inhoud gaan

Standaard template vs een op maat gemaakte template

Thomas van Eldijk
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Wanneer je een nieuwe website gaat opzetten kun je kiezen voor een bestaande template die je kunt downloaden. Of je kunt een webdesign laten ontwerpen en dit ontwerp laten omzetten naar een op maat gemaakte template. Als webdesignbureau zijn we natuurlijk voorstander van op maat gemaakt design en template maar we moeten toegeven dat “standaard” templates de nodige voordelen bieden.

Een standaard template.

Voor de bekende CMS-en; Joomla, Wordpress en Drupal zijn letterlijk honderdduizenden templates te downloaden. Sommige zijn gratis, andere betaald. Deze templates bezitten een vaste vormgeving waarvan een logo of soms een kleur is aan te passen.

Vind je een standaard template die past bij jouw wensen dan is er geen snellere manier om een website online te krijgen. Bij zowel Joomla, Drupal als Wordpress kun je de template via het CMS uploaden, installeren en activeren. Er is geen enkele technische kennis voor nodig.

Je bent er dan nog niet helemaal want de voorbeeld websites die men laat zien met de standaard templates zijn gevuld met mooie demo content die de standaard template goed tot zijn recht laten komen. Maar bij jouw website is er geen demo content, laat staan content die precies past of in lijn is met de template.

Standaard templates zijn met name ideaal voor starters, bloggers of organisaties die snel sub-websites willen opzetten. Zo zetten we geregeld basis websites op met standaard templates voor klanten die een hardloop wedstrijd of golf evenement organiseren. Een voordeel voor bloggers en starters is dat ze meteen up and running zijn. De website staat online en niet onbelangrijk; Google kan meteen beginnen met het indexeren van de content. Voor Google draait het immers alleen maar om goede content.

Nadelen standaard templates:

 • Je kunt de template niet aanpassen. Het beperkt zich tot het aanpassen van een logo en misschien een kleur als de template bouwer hier de mogelijkheid voor ingebouwd heeft.
 • Je bent tijd kwijt met het aanpassen van je content zodat deze in de template goed uitkomt.
 • Je website is niet uniek. Dat hoeft niet erg te zijn maar hou er rekening mee dat er duizenden websites op het Internet staan met dezelfde vormgeving als jouw website.

Voordelen standaard templates:

 • Je bent snel online.
 • De kosten zijn minimaal. Sommige templates zijn gratis of kosten enkele tientjes.

Een op maat gemaakt webdesign en template

Een webdesigner ontwerpt hierbij een nieuwe op maat gemaakte look&feel voor jouw website, die daarna wordt omgezet naar een template. Je kunt het design helemaal naar wens maken en ervoor zorgen dat het perfect past bij de organisatie, de doelgroep, de content en het doel van de website.

Het ontwerpen van een goed webdesign vereist inlevingsvermogen en kennis van zaken als bezoekersgedrag, usability, vindbaarheid, conversie, internet marketing en natuurlijk het CMS dat uiteindelijk gebruikt wordt. De webdesigner kan bij al deze elementen rekening houden met de specifieke situatie. Zijn er call to actions? Zo ja welke? Wat is het ideale navigatiepad van de doelgroep? Hoe kunnen landingspagina’s worden geoptimaliseerd, voor nog meer bezoekers?

Een eigen op maat gemaakt webdesign en template zijn dan ook met name bestemd voor organisaties die van deze voordelen willen genieten en het geen probleem vinden experts in te huren voor het ontwerpen en ontwikkelen van een op maat gemaakt webdesign en template.

Nadelen van een op maat gemaakt webdesign en template:

 • Voor een op maat gemaakt ontwerp en template ben je in Nederland toch al snel duizenden euro’s kwijt.
 • Het proces kost tijd. Denk aan enkele weken tot maanden.

Voordelen van een op maat gemaakt webdesign en template:

 • Aansluiting bij de huisstijl, doelgroep en gewenste uitstraling van de organisatie.
 • De content komt beter tot zijn recht omdat het design zich aanpast aan de content en niet andersom.
 • Het design kan bezoeker sturen of begeleiden. Naar bijvoorbeeld call to actions zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, een account aanmaken of een whitepaper downloaden.
 • Zijn er fouten in de template dan kun je direct bij de bouwer van de template terecht voor hulp. ( Controleer of de ontwikkelaar garantie geeft. )

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van webtrends

Heb je zelf slechte of goede ervaringen met standaard of custom templates? Of heb je vragen over templates? Dan lees en beantwoord ik ze graag hieronder in het commentaar gedeelte.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.