Webinar - Starten met AI tools om je online commuicatie te verbeteren
Jurrien heeft onlangs een webinar gegeven over AI tools. Bekijk het hier terug en start makkelijk en snel met de kracht van AI toe te passen!
Zoals je weet probeert een zoekmachine als Google altijd de meest relevante resultaten te tonen. Voor die relevantie is locatie steeds belangrijker geworden. Een Google gebruiker in Nederland krijgt daardoor hele andere suggesties dan een gebruiker in Duitsland.
Om te bepalen of een website relevant is voor bijvoorbeeld die Duitse gebruiker, en dus geïndexeerd moet worden door Google.de, wordt gekeken naar de volgende zaken:
html xml:lang="nl>
of <html lang="nl">
, je kunt deze code ook aan een paragraaf meegeven. Al deze hints wegen pas zwaar mee in het bepalen van de doelgroep regio wanneer het hoofddomein neutraal is en er geen geotargeting is ingesteld. Wat je vaak ziet is dat een bedrijf begint met een *.nl domeinnaam en naar verloop van tijd over de grens gaat kijken naar nieuwe doelgroepen. Het CMS wordt vervolgens ingericht voor een meertalige website, waarbij de vertaalde content wordt ondergebracht op bijv. *.nl/de, /be of /uk. Het goedkope *.nl domein kan worden behouden, er hoeft geen verhuizing plaats te vinden naar een andere server en alles kan worden beheerst vanuit hetzelfde CMS systeem.
Maar dan blijkt dat Google en andere zoekmachines zich vooral blindstaren op het *.nl hoofdomein. Bijkomende probleem is dat met behulp van hints als de gebruikte taal moeilijk onderscheidt kan worden gemaakt tussen bijvoorbeeld een Nederlandse en Belgische doelgroep. De metatag taalcode kan helpen, maar met alleen deze taalcode blijft de website moeite houden om op te boksen tegen de zich al gevestigde 'lokale' websites.
Helaas is het niet mogelijk om voor een geografisch gebonden domein zoals *.nl meerdere geotargets op te geven. Ook kun je een *.nl/de website niet afzonderlijk verifiëren en geotargeten. Waarom dit niet kan weet ik niet.
Het heeft tevens geen zin om redirects aan te maken die vanaf een lokale url (bijv. *.de) verwijzen naar het fysieke domein (bijv. *nl/de). Want hoewel gebruiksvriendelijker voor op een visite kaartje, je kunt voor een redirect geen geotarget instellen en een omleiding wordt überhaupt niet geïndexeerd. Ze voegt dus als lokale link geen waarde toe aan het *.nl/de domein. Wat nu?
Op de hoogte blijven van SEO en webdevelopment trends? Schrijf je in op onze nieuwsbrief
De oplossing is om het domein te verhuizen naar *.com, *.org, *.net, *.org of *.museum. Omdat Google dit als een neutraal domein ziet, kun je voor *.com/nl, *.com/de, etc, wel een specifieke geotarget instellen.
Wanneer je zorgt voor een nette verhuizing van het *.nl naar het *.com domein, met goeie 301 verwijzingen, zal de ranking van het *.nl domein overgenomen worden door het *.com domein.
Op die manier behoud je het gemak van een centraal CMS. Dat gemakt valt weg wanneer je voor elk afzet gebied een aparte website zou hosten met een locatie gebonden domeinnaam. Dat laatste zal ook zorgen voor meer beheer- en hostingskosten en minder SEO voordelen.
Ja, want op het moment dat een website naar het *.com domein linkt, zal dit ook een positief effect hebben op alle *.com/nl en *.com/de, etc, domeinen.
Indien je een *.nl en *.de domein hebt, heb je hooguit het voordeel dat je deze domeinen naar elkaar kunt laten linken.
Kortom, een *.com of *.org domein is zo gek nog niet en kan de extra investering (ietsje duurder dan een *.nl domein) best waard zijn.
Wij delen graag de kennis die we in huis hebben
Ik heb voor website www.photonmagazine.eu de geotargeting instelling uitgeprobeerd.
.eu is geen algemeen hoofddomein maar een regionaal hoofddomein. Het lukt mij niet om meer dan één land als target in te stellen.
Helaas...
PS
Waarom kan uw module geen http:// voor een homepage zetten. Of zet dit als een requirement voor een correcte inzending. Zeer gebruikersonvriendelijk.
Beste PROMES, we zullen naar het URL invoer veld kijken, bedankt voor je feedback. Ik heb het artikel aangepast, want *.eu is inderdaad geen generic top-level domein zoals *.com, *.org, *.net, *.org of *.museum dat wel zijn.
Een *.eu domein is geografisch gekoppeld aan landen die lid zijn van de EU. Of Google in de praktijk een *.nl domeinnaam en een *.eu domeinnaam gelijkwaardig beoordeelt als het om locatie gebonden zoekresultaten weet ik niet, maar mij gevoel zegt dat een *.nl op dit moment nog een voordeel geniet.
Zeer interessante informatie. Grappig zeg, dat google geen geotargetting mogelijkheid geeft voor een .nl domein, wellicht zullen we dat in de toekomst nog tegenmoet komen. Bedankt voor deze handige oplossing!
Ik heb overigens nog een vraag, hoe zit het dan met hoe google de website laat zien in de zoekmachine met een .com/nl domein?
Ik heb gehoord dat .nl domeinen veel beter geindexeerd worden via google.nl, en dat een .nl domein voor lokale nederlandse klanten veel prettiger is (en dus een psychologische voordeel heeft).
Wat voor advies zou je geven als een bedrijf die eerst lokaal in bijv. NL wilt beginnen maar wel later internationaal wilt uitbreiden? Nu een .com of .nl domein nemen?
Alvast bedankt!
Ok, na wat nader onderzoek gedaan te hebben op de Google Webmasters tool zie ik nu hoe het precies werkt, mijn vraag is beantwoord haha
Gaaf dat google dit mogelijk maakt! Wat ook heel interessant is, is dat google binnenkort met hun eigen domein extensies gaat komen.. maar goed, dat is een heel ander verhaal.
Beste,
Erg interessant artikel over (de keuze voor) domeinnamen. In het verlengde daarvan zou ik graag je reactie/advies ontvangen op onderstaande:
Bedrijf A is voornamelijk actief in Nederland maar heeft toch voor een .eu domeinnaam gekozen. De .nl is wel geclaimd maar deze levert een wit scherm op (wordt ook niet geredirect).
Nu lijkt mij dat een onlogische keuze gezien de beperkingen voor de online vindbaarheid. Is het zo dat een optimale vindbaarheid met een .eu domeinnaam nooit behaald kan worden binnen Nederland??
Alvast bedankt voor je reactie.
Robin
Hi Robin, lastige maar goede vraag. Een .eu domein wordt als neutraal gezien maar je kunt wel aangeven dat je je alleen richt op NL. Of deze dan gelijkwaardig wordt binnen Google.nl als een .nl domein, durf ik niet te zeggen. Ik zou, als je veel tijd / geld investeert in SEO en je markt alleen Nederland is, overstappen op het .nl domein.
Zo. Heldere info! Ik heb de hele google-pagina met advies over SEO en internationale domeinen afgelopen, maar dit is de eerste pagina met een nuttige uitspraak. Hm.. Als je een website hebt die een redelijke domein autoriteit hebt, en je zet hem van .nl over naar .com, en je maakt een .com-versie (engels) en een .com/nl-versie, dan blijft die DA dus behouden. Mits je alles keurig doorlinkt.
Hi, mooi dat deze info je heeft geholpen. Gr, Thomas.
Hallo, betekent dat je met een.EU extensie wel of niet Geotargeting kunt gebruiken en instellen bij Google. We willen nmlk een product in de EU verkopen in meerdere talen.
Hi Harm, je doet er op dit moment denk ik beter aan om een aparte domeinen (.nl, .fr, .de, etc) te gebruiken per land/taal. Een .eu zou je aan één taal moeten koppelen, en is dus eigenlijk alleen kunnen inzetten voor Engels sprekende Europeanen. Gr, Thomas.