Overslaan en naar de inhoud gaan

SEO voor meertalige websites

Thomas Krooshof
 | Bijgewerkt op 4 februari 2022

Hoe een zoekmachine jouw website beoordeelt

Zoals je weet probeert een zoekmachine als Google altijd de meest relevante resultaten te tonen. Voor die relevantie is locatie steeds belangrijker geworden. Een Google gebruiker in Nederland krijgt daardoor hele andere suggesties dan een gebruiker in Duitsland.

Om te bepalen of een website relevant is voor bijvoorbeeld die Duitse gebruiker, en dus geïndexeerd moet worden door Google.de, wordt gekeken naar de volgende zaken:

  • De extensie van het hoofddomein - Als een Google bot een *.nl domein tegenkomt dan weet het al genoeg: een Nederlandse website bedoelt voor Nederlandse bezoekers. Pas als je hier Duitse teksten op gaat zetten zal er een herevaluatie plaatsvinden. Het is dan wel noodzakelijk dat alle content op die pagina ook in het Duits is, dus ook alle menu's.
  • De "Geotargeting" instelling - Indien je een geografisch gezien neutraal domein bezit, zoals *.com, *.org, *.net of *.museum, dan kun je een Geotargeting instellen, een geografische doelgroep. Hiervoor moet je een website eerst aanmelden en verifiëren (bewijzen dat jij de eigenaar bent) met Google Webmaster Tools. Voor een *.nl domein kun je dit niet doen, omdat Google de doelgroep al kan aflezen van de domeinnaam.
  • De server locatie - Zonder geotargeting kijkt een zoekmachine naar het unieke IP adres van de server waaruit kan worden afgeleid in welke regio deze zich bevindt. Dit is natuurlijk niet doorslaggevend want veel server aanbieders werken internationaal. Een Nederlandse website kan ook in het buitenland gehost zijn. Neem bijvoorbeeld vaneldijk.nl, deze website staat ergens verspreid op een CDN (een netwerk van servers) in de VS, en toch staan wij bovenaan in de Nederlandse Google als Drupal Specialist.
  • Overige hints - Tot slot zijn er nog hints zoals telefoonnumers, valuta, het taalgebruik, links van en naar lokale websites, etc. Verder speelt de taalcode een rol. Dit is een voor zoekmachine en andere applicaties bedoelde code om de taal van een pagina mee te kunnen identificeren, voor een Nederlandse pagina is dit bijvoorbeeld <html xml:lang="nl> of <html lang="nl">, je kunt deze code ook aan een paragraaf meegeven. Al deze hints wegen pas zwaar mee in het bepalen van de doelgroep regio wanneer het hoofddomein neutraal is en er geen geotargeting is ingesteld.

Problemen met locatie gebonden domeinnamen

Wat je vaak ziet is dat een bedrijf begint met een *.nl domeinnaam en naar verloop van tijd over de grens gaat kijken naar nieuwe doelgroepen. Het CMS wordt vervolgens ingericht voor een meertalige website, waarbij de vertaalde content wordt ondergebracht op bijv. *.nl/de, /be of /uk. Het goedkope *.nl domein kan worden behouden, er hoeft geen verhuizing plaats te vinden naar een andere server en alles kan worden beheerst vanuit hetzelfde CMS systeem.

Maar dan blijkt dat Google en andere zoekmachines zich vooral blindstaren op het *.nl hoofdomein. Bijkomende probleem is dat met behulp van hints als de gebruikte taal moeilijk onderscheidt kan worden gemaakt tussen bijvoorbeeld een Nederlandse en Belgische doelgroep. De metatag taalcode kan helpen, maar met alleen deze taalcode blijft de website moeite houden om op te boksen tegen de zich al gevestigde 'lokale' websites.

Geen geotargetting mogelijk?

Helaas is het niet mogelijk om voor een geografisch gebonden domein zoals *.nl meerdere geotargets op te geven. Ook kun je een *.nl/de website niet afzonderlijk verifiëren en geotargeten. Waarom dit niet kan weet ik niet.

Het heeft tevens geen zin om redirects aan te maken die vanaf een lokale url (bijv. *.de) verwijzen naar het fysieke domein (bijv. *nl/de). Want hoewel gebruiksvriendelijker voor op een visite kaartje, je kunt voor een redirect geen geotarget instellen en een omleiding wordt überhaupt niet geïndexeerd. Ze voegt dus als lokale link geen waarde toe aan het *.nl/de domein. Wat nu?

Op de hoogte blijven van SEO en webdevelopment trends? Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Overstappen naar een geografisch hoofddomein

De oplossing is om het domein te verhuizen naar *.com, *.org, *.net, *.org of *.museum. Omdat Google dit als een neutraal domein ziet, kun je voor *.com/nl, *.com/de, etc, wel een specifieke geotarget instellen.

Wanneer je zorgt voor een nette verhuizing van het *.nl naar het *.com domein, met goeie 301 verwijzingen, zal de ranking van het *.nl domein overgenomen worden door het *.com domein.

Op die manier behoud je het gemak van een centraal CMS. Dat gemakt valt weg wanneer je voor elk afzet gebied een aparte website zou hosten met een locatie gebonden domeinnaam. Dat laatste zal ook zorgen voor meer beheer- en hostingskosten en minder SEO voordelen.

Minder SEO voordelen?

Ja, want op het moment dat een website naar het *.com domein linkt, zal dit ook een positief effect hebben op alle *.com/nl en *.com/de, etc, domeinen.

Indien je een *.nl en *.de domein hebt, heb je hooguit het voordeel dat je deze domeinen naar elkaar kunt laten linken.

Kortom, een *.com of *.org domein is zo gek nog niet en kan de extra investering (ietsje duurder dan een *.nl domein) best waard zijn.

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Ik heb voor website www.photonmagazine.eu de geotargeting instelling uitgeprobeerd.
.eu is geen algemeen hoofddomein maar een regionaal hoofddomein. Het lukt mij niet om meer dan één land als target in te stellen.
Helaas...

PS
Waarom kan uw module geen http:// voor een homepage zetten. Of zet dit als een requirement voor een correcte inzending. Zeer gebruikersonvriendelijk.

Reactie van PROMES op 31 oktober 2013

Beste PROMES, we zullen naar het URL invoer veld kijken, bedankt voor je feedback. Ik heb het artikel aangepast, want *.eu is inderdaad geen generic top-level domein zoals *.com, *.org, *.net, *.org of *.museum dat wel zijn.

Een *.eu domein is geografisch gekoppeld aan landen die lid zijn van de EU. Of Google in de praktijk een *.nl domeinnaam en een *.eu domeinnaam gelijkwaardig beoordeelt als het om locatie gebonden zoekresultaten weet ik niet, maar mij gevoel zegt dat een *.nl op dit moment nog een voordeel geniet.

Reactie van Thomas Krooshof op 31 oktober 2013

Zeer interessante informatie. Grappig zeg, dat google geen geotargetting mogelijkheid geeft voor een .nl domein, wellicht zullen we dat in de toekomst nog tegenmoet komen. Bedankt voor deze handige oplossing!

Ik heb overigens nog een vraag, hoe zit het dan met hoe google de website laat zien in de zoekmachine met een .com/nl domein?

Ik heb gehoord dat .nl domeinen veel beter geindexeerd worden via google.nl, en dat een .nl domein voor lokale nederlandse klanten veel prettiger is (en dus een psychologische voordeel heeft).

Wat voor advies zou je geven als een bedrijf die eerst lokaal in bijv. NL wilt beginnen maar wel later internationaal wilt uitbreiden? Nu een .com of .nl domein nemen?

Alvast bedankt!

Reactie van T. Luminero op 14 juli 2014

Ok, na wat nader onderzoek gedaan te hebben op de Google Webmasters tool zie ik nu hoe het precies werkt, mijn vraag is beantwoord haha

Gaaf dat google dit mogelijk maakt! Wat ook heel interessant is, is dat google binnenkort met hun eigen domein extensies gaat komen.. maar goed, dat is een heel ander verhaal.

Reactie van T. Luminero op 14 juli 2014

Beste,
Erg interessant artikel over (de keuze voor) domeinnamen. In het verlengde daarvan zou ik graag je reactie/advies ontvangen op onderstaande:
Bedrijf A is voornamelijk actief in Nederland maar heeft toch voor een .eu domeinnaam gekozen. De .nl is wel geclaimd maar deze levert een wit scherm op (wordt ook niet geredirect).
Nu lijkt mij dat een onlogische keuze gezien de beperkingen voor de online vindbaarheid. Is het zo dat een optimale vindbaarheid met een .eu domeinnaam nooit behaald kan worden binnen Nederland??

Alvast bedankt voor je reactie.
Robin

Reactie van Robin op 17 februari 2016

Hi Robin, lastige maar goede vraag. Een .eu domein wordt als neutraal gezien maar je kunt wel aangeven dat je je alleen richt op NL. Of deze dan gelijkwaardig wordt binnen Google.nl als een .nl domein, durf ik niet te zeggen. Ik zou, als je veel tijd / geld investeert in SEO en je markt alleen Nederland is, overstappen op het .nl domein.

Reactie van Thomas van Eldijk op 17 februari 2016

Zo. Heldere info! Ik heb de hele google-pagina met advies over SEO en internationale domeinen afgelopen, maar dit is de eerste pagina met een nuttige uitspraak. Hm.. Als je een website hebt die een redelijke domein autoriteit hebt, en je zet hem van .nl over naar .com, en je maakt een .com-versie (engels) en een .com/nl-versie, dan blijft die DA dus behouden. Mits je alles keurig doorlinkt.

Reactie van Anoniem op 7 juni 2019

Hi, mooi dat deze info je heeft geholpen. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 13 juni 2019

Hallo, betekent dat je met een.EU extensie wel of niet Geotargeting kunt gebruiken en instellen bij Google. We willen nmlk een product in de EU verkopen in meerdere talen.

Reactie van Harm Woerdman op 20 oktober 2020

Hi Harm, je doet er op dit moment denk ik beter aan om een aparte domeinen (.nl, .fr, .de, etc) te gebruiken per land/taal. Een .eu zou je aan één taal moeten koppelen, en is dus eigenlijk alleen kunnen inzetten voor Engels sprekende Europeanen. Gr, Thomas.

Reactie van Thomas van Eldijk op 21 oktober 2020