Als laatste kun je ervoor zorgen dat je navigatie op orde is. Wanneer bezoekers niet via je een zoekopdracht uitkomen bij de content die ze zoeken, dan moeten ze deze vinden via de navigatie. (Als ze op dit punt niet al weg zijn)
Een veelvoorkomend probleem bij het maken van je navigatie is dat dit zeer persoonlijk is. Degene die de menulinks aanmaakt doet dit vanuit de beleving en ervaring van zichzelf.
Hierdoor lijkt een menustructuur vanuit de organisatie achter de website compleet logisch, maar is er voor de bezoeker geen touw aan vast te knopen. Dit is een probleem dat wij geregeld ondervinden bij ons werk en waarbij we onze opdrachtgevers moeten helpen en overtuigen te denken vanuit de bezoeker.
Dat betekent dat sommige content die voor de organisatie heel belangrijk is, misschien niet in je hoofdnavigatie opgenomen moeten worden, maar bijvoorbeeld een link moet krijgen in een footermenu. Door deze moeilijke keuzes te maken en de bezoeker op nr. 1 te plaatsen is de kans groter dat de bezoeker de juiste content vindt, langer op de website blijft en zich misschien aanmeld voor de nieuwsbrief of klant wordt.
2# Grote blokken met niet-scanbare tekst
Het opzetten van een website is meestal heel wat werk en het is daarom begrijpelijk dat sommige pagina’s wat minder aandacht krijgen dan andere.
Maar dat heeft wel als effect dat als bezoekers verder klikken dan de homepage waar zoveel tijd in is gestopt, ze snel afhaken of wegklikken wanneer ze vervolgens een groot blok tekst zien. Niet dat mensen niet graag lezen, er is alleen zo veel te lezen.
Om te ontdekken of een tekst, website of organisatie het waard is om verder te lezen, scannen bezoekers een pagina. Ze kijken naar elementen die iets kunnen vertellen over de waarde, het doel van de pagina en vooral het voordeel voor de bezoeker zelf.
Je kunt de bezoeker helpen bij het scannen door de volgende elementen door te voeren op al je pagina’s:
- Het toevoegen van duidelijke subkoppen. Denk goed na over de subkoppen, dit zijn de titels die je bezoeker overhalen om te gaan lezen.
- Opsommingstekens.
- Eén idee per paragraaf. Het vergroot de leesbaarheid, met name op smartphones waarbij een te grote paragraaf al snel het hele scherm vult.
- Starten met de conclusie. Je kan daardoor de bezoeker kwijtraken, maar aan het lijntje houden werkt online niet.
- De tekst bondig maken. Dat betekent echter niet dat de tekst kort moet zijn.
Wil mee hier meer over weten? Lees dan ook: Hoe zorg je ervoor dat bezoekers je teksten lezen?
3# Pop-ups of andere storende factoren
Pop-ups worden gebruikt voor tal van meldingen en call-to-actions. Vaak wordt je al gevraagd om je e-mailadres, like, rating of feedback voordat je ook maar een woord op een website hebt gelezen. Soms zijn pop-ups klein, soms paginavullend en soms lijken ze persoonlijk, zoals een chatbox met een foto van (altijd) een dame die je graag verder helpt.