Wat kost een Drupal website?

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 8 mei 2024 2 Reacties

Inmiddels werken we bij Emble al meer dan 16 jaar met Drupal en hebben we honderden compleet verschillende Drupal projecten opgeleverd. Vaak wordt ons de vraag gesteld. Wat kost een Drupal website? Dat is een lastige vraag die moeilijk te beantwoorden valt maar toch ga ik in dit artikel een poging doen.

In dit artikel maak ik inzichtelijk welke verschillende factoren invloed hebben op de prijs van een Drupal website. Welke kosten zijn eenmalig? En met welke terugkerende kosten moet je rekening houden? De bedragen die ik noem zijn exclusief btw en uiteraard indicatiebedragen. Het kan heel goed zijn dat ze in de praktijk afwijken.

Allereerst een Drupal-website is gratis, aangezien Drupal een Open Source-platform is. Hoewel het bouwen van de website weliswaar tijd vergt, brengt het geen terugkerende periodieke licentiekosten met zich mee.

Door wie laat je de website bouwen?

Een belangrijke bepalende factor voor de prijs is wie de website (voor je) bouwt. Er zijn een paar zeer uiteenlopende mogelijkheden voor, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Zelf bouwen

Het kan zijn dat je zelf websites kan ontwikkelen of dat je mensen in dienst hebt of wilt nemen die dit voor je kunnen doen. Een voordeel van intern je eigen website ontwikkelen is dat dit vaak goedkoper is, met name als je voorziet dat je veel wijzigingen of uitbreidingen gaat doen.

Een nadeel is wel dat je beperkt blijft tot de kennis die je in huis hebt en dat de bouw vaak lang duurt. Met name als er wel kennis is van webdesign en webdevelopment, maar nog geen ervaring met Drupal. De eerste maanden zul je moeten investeren in het leren omgaan met het Drupal ecosysteem en het opbouwen van de eerste testwebsites.

Freelancers inschakelen

Je kunt ook een freelancer inhuren die een deel van de website ontwikkelt, het ontwerp maakt of de gehele website voor zijn rekening neemt. Deze optie heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van de kennis die de freelancer al heeft. Een nadeel is dat je zelf de freelancer moet aansturen en controleren of alles goed gaat.

Freelancers zijn voornamelijk handig als je zelf goed weet wat je wilt, enige technische kennis hebt van websites bouwen en voor specifieke onderdelen een freelancer wilt inschakelen.

Kosten: Een Drupalfreelancer kost in Nederland tussen de € 45,- en € 125,- per uur, afhankelijk van de ervaring die een freelancer heeft.

Een klein tot middelgroot internetbureau inhuren

Een bureau ontzorgt je op veel vlakken. Ze kunnen vaak zowel ontwerpen, ontwikkelen als programmeren en kunnen je adviseren als het gaat om bijkomende zaken als hosting of de promotie van je website. 
Vergeleken met een freelancer is het inhuren van een bureau wel duurder want het bureau neemt meestal het hele project aan en is verantwoordelijk voor een complete oplevering. 

Een nadeel van een kleiner bureau is dat je niet op alle vlakken ontzorgt kan worden waardoor je nog wel betrokken moet blijven bij het ontwikkelen en bijvoorbeeld zelf de content moet plaatsen of zelf je Google Adwordscampagne moet beheren.

Kosten: Gemiddeld vanaf € 25.000 tot € 100.000. Je ziet dat het verschil nogal groot is. Dat komt deels omdat er verschillende tarieven worden gerekend, variërend van 75,- tot 150,- ex. btw., maar het grote verschil komt nog meer doordat je met Drupal een corporate website kunt laten ontwerpen en bouwen voor € 30.000 of een complexe klantenportal kan laten maken met diverse koppelingen naar externe ERP- en CRM-systemen wat € 150.000 kan kosten.

Aankloppen bij een een groot internetbureau

Deze bureaus hebben vaak tussen de 50 en 300 specialisten in dienst en kunnen daardoor op allerlei vlakken je organisatie ondersteunen. Van een huisstijlgids ontwerpen tot aan het creëren van je content. De onderdelen binnen de ontwikkeling van je website worden over het algemeen door grotere teams uitgevoerd en vergen meer tussentijdse stappen waardoor trajecten langer duren, maar ook meer doordacht zijn.

Kosten: Vanaf € 50.000 waarbij er eigenlijk geen bovengrens is. Vrijwel altijd wordt Agile gewerkt op basis van het Scrum framwork. Dit is een werkwijze waarbij het werk wordt opgedeeld in sprints van één of twee weken en teams van developers en designers steeds stap voor stap nieuwe onderdelen ontwerpen of ontwikkelen.

Bij Emble ontwerpen en bouwen we al meer dan 16 jaar Drupal websites

Wat voor Drupalwebsite wil je laten maken?

Dat heeft natuurlijk erg veel impact op de prijs. Drupal is over het algemeen niet het CMS om een kleine simpele website mee te maken, zoals de website voor ‘de bakker om de hoek’ als het ware. Voor zulke websites is Wordpress een betere keuze. Het is een simpeler CMS, je kunt er sneller een website mee ontwikkelen en er zijn veel meer webbouwers met Wordpresservaring. Wat de prijs drukt.

Drupal is in vergelijking met Wordpress een veelzijdiger CMS waarmee je vooral oplossingen kunt maken waarbij je gebruikers laat inloggen. Denk aan een klantenportal of intranet. Je kunt ook veel of complexe content laten zien en bezoekers hier op laten zoeken en filteren. Denk aan een producten- of locatiedatabase.

De basis van elke Drupalwebsite is grotendeels hetzelfde: verschillende contenttypes en overzichten om de content weer te geven in combinatie met een op maat gemaakt responsive webdesign dat die verschillende overzichten en content op een mooie en gebruiksvriendelijke manier toont. 

Het onderscheid in de soorten Drupalwebsites die je kunt maken zit vooral in de functionaliteit. Grofweg zijn er een aantal type websites: 


Combinaties en uitbreiden in stappen

Bij Drupal is het meer regelmaat dan uitzondering dat bovenstaande functionaliteiten met elkaar worden gecombineerd. Een magazinewebsite met een abonneegedeelte. Een corporate website met een klantenportal. Of een communitywebsite met een webshop. 

Deze combinaties maken het bepalen van de prijs er natuurlijk niet makkelijker op, maar het is zeker niet zo dat je bij combinaties van bovengenoemde soorten websites de projectprijzen bij elkaar op moet tellen. Veel van de onderdelen, instellingen en vormgeving zijn nodig voor alledrie soorten websites. Een magazinewebsite zelf zou bijvoorbeeld € 25.000 kunnen kosten. Door de abonneeportal komt hier bijvoorbeeld € 20.000 bij. 

Een voordeel van Drupal is dat je oneindig kunt uitbreiden en kan beslissen om een jaar later een webshop toe te voegen voor € 25.000, om bijvoorbeeld speciale edities te verkopen van het magazine of voor de verkoop van de abonnementen zelf.

Je Drupalwebsite voorzien van nog meer mogelijkheden

Het mooie aan Drupal is dat uitbreidingen elkaar nagenoeg nooit in de weg zitten waardoor je maar door kunt gaan met uitbreiden. Verschillende opties hebben elk hun eigen impact op de prijs en het is vaak lastig om als leek in te schatten hoeveel iets extra kost. 

Een koppeling met Mailchimp of Google Analytics kost bijna niets extra en zit bij ons standaard in al onze projectprijzen. Maar wil je bijvoorbeeld meertaligheid toevoegen aan je Drupalwebsite, dan neemt dit relatief veel configuratiewerk en kost het gemiddeld een paar duizend euro extra, afhankelijk van hoeveel talen er ingesteld moeten worden.

Onderstaande lijst bestaat uit opties die we vaak voorbij zien komen en die een relatief grote impact hebben op je budget. Het is daarom goed om deze uitbreidingen te bespreken met je webbouwer en te bepalen of je ze direct bij de eerste bouw van je website nodig hebt of dat je ze later nog wilt toevoegen. Op die manier kun je de kosten van je website verdelen over meerdere fases en ben je alvast voorbereid op toekomstige kosten. De genoemde prijzen zijn een gemiddelde, binnen de opties zijn natuurlijk allerlei variaties mogelijk die een extra optie duurder of goedkoper maken.

Bij elke API-koppeling moet er een API ontwikkeld zijn aan beide kanten. Het kan voorkomen dat die ook nog niet aanwezig is in het CRM-, Boekhoud-, ERP- of PIM-systeem. Dat houdt in dat een expert in, of leverancier van dat systeem ook nog een API moet ontwikkelen, wat de kosten op zijn minst verdubbelt. In de praktijk komt er een hoop extra communicatie en bugfixingtijd bij wanneer er aan beide kanten nog geen API beschikbaar is.

Neem bijvoorbeeld Hubspot, een populair CRM-systeem. Hiervoor ligt al een kant-en-klare API-koppeling klaar in de vorm van een gratis module. Het is letterlijk een kwestie van installeren en configureren. De kosten komen daardoor misschien uit op € 400. Maar stel dat je nu wilt koppelen met het CRM Pipedrive, dan is daar nog geen goede module voor beschikbaar en zul je die zelf moeten laten ontwikkelen wat vermoedelijk tussen de € 4.000 á € 8.000 gaat kosten. 

Terugkerende kosten

Naast het ontwerpen en ontwikkelen van je Drupalwebsite zijn er ook terugkerende kosten. Deze zijn grofweg op te delen in vijf soorten:

Tot slot

Ik hoop dat het je niet duizelt van al die kosten. Bedenk goed dat je de Drupalwebsite ook in verschillende fases kunt ontwikkelen en zo natuurlijk kunt laten groeien. Drupal is daar bij uitstek geschikt voor omdat je vrijwel zeker weet dat je niet tegen een beperking aan loopt.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Ik lees en beantwoord ze graag onder dit artikel in het reactiegedeelte.

Meer inzichten over Usability