Tijd besparen met je Drupal website

Door Robert Roose
Bijgewerkt op 15 oktober 2024
2

Drupal is een content management systeem waarmee je websites kunt bouwen. Een content management systeem zorgt ervoor dat je teksten kunt plaatsen, wijzigen en verwijderen via een interface die gebruiksvriendelijk is. De teksten worden opgeslagen in een database, zodat je deze op meerdere plekken in je website kunt tonen. Zo bespaar je veel tijd ten opzichte van andere methodes om websites mee te bouwen. Vroeger bestonden websites namelijk enkel uit HTML pagina's en moest je kennis hebben van deze taal om je eigen websites aan te kunnen passen.

Die tijden zijn voorbij. Iedereen kan nu snel en gemakkelijk content aanmaken op een website door een CMS te gebruiken. Maar met Drupal kun je nog meer tijd besparen. Hieronder bespreek ik een aantal van die tijdbesparende functies.

Automatisch zoekmachine vriendelijke URL's genereren

Wanneer je in Drupal nieuwe content aanmaakt (in Drupal heet dit een 'node'), maakt het systeem zelf een URL aan waar deze content te vinden is. Deze ziet er dan zo uit: domein.nl/node/77 waarbij het laatste cijfer het identificatienummer is van de node. In principe is hier niks mis mee, want Drupal weet hoe deze URL's werken. Wanneer je een menu item aanmaakt naar deze node weet Drupal dat deze URL gebruikt moet worden.

Zoekmachines zoals Google worden echter niet blij van deze URL. Het geeft namelijk helemaal geen informatie over wat er te vinden is op de pagina. Het liefst bevat de URL de titel van de pagina en de categorie waartoe de content behoort. Stel je voor: je schrijft nieuws over dieren en je hebt voor elke diersoort een eigen categorie. Je hebt een node aangemaakt met de titel 'Hoe kun je het beste hondenhaar opruimen?'. Dan moet de URL er als volgt uit zien voor een zoekmachine: nieuws/honden/hoe-kun-je-het-beste-hondenhaar-opruimen

Een dergelijke URL genereren is standaard niet mogelijk met Drupal, maar gelukkig zijn er gratis uitbreidingen (modules) beschikbaar. Deze modules geven je Drupal website extra functionaliteit. De module die deze URL's kan aanmaken heet Pathauto.

Links maken naar pagina's binnen je eigen Drupal website

Wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt, kan het voorkomen dat je in deze tekst een link wilt aanmaken naar een andere pagina op je website. Je kunt dit doen door te werken met een WYSIWYG editor. Door middel van de link optie kun je een linken naar de andere pagina. Je moet handmatig de URL opgeven van de pagina waar je naar wilt linken. Als je gebruik maakt van de Pathauto module kan dit echter problemen opleveren. Je wilt bijvoorbeeld naar het 'Hoe kun je het beste hondenhaar opruimen?'-nieuwtje linken. Je geeft dan de door Pathauto gegenereerde URL op. Niks aan de hand. Maar wat gebeurt er als je de titel van het hondenhaar nieuwtje aanpast? Je hebt bijvoorbeeld het nieuwtje uitgebreid, zodat het gaat over het haar van allerlei soorten dieren. Pathauto zal dan automatisch een nieuwe URL genereren namelijk: /nieuws/honden/hoe-kun-je-het-beste-haren-van-dieren-opruimen. Nu heb je een probleem, omdat de link die je zojuist hebt aangemaakt niet meer naar de juiste pagina verwijst en dus een 'dode' link is.

Met de Linkit module kun je dit voorkomen. Installeer de linkit module en de pathologic module en zet ze beide aan. Ga in het beheer gedeelte van Drupal naar 'Instellingen' en dan naar 'WYSIWYG-profielen'. Als het goed is heb je voor 'Full HTML' de CKeditor WYSIWYG editor aan staan. Klik op bewerken voor dit profiel.

Open nu het tabje 'Knoppen en Plug-ins'. Je ziet nu een overzicht met alle knoppen die aan staan in jouw WYSIWYG editor. Zoek de 'Linkit' knop, activeer deze en sla het profiel op.

Ga weer terug naar instellingen en klik op 'Linkit profiles'. Klik op 'Nieuw profiel toevoegen'. Voer een beheertitel in en een naam, bijvoorbeeld: 'algemeen'. Bij 'Profieltype' kies je voor 'Editors' en bij het tabje 'Search plugin' kies je de onderdelen waarnaar je wilt linken met linkit. In de meeste gevallen hoef je alleen 'inhoud' aan te vinken. Als je ook wil linken naar andere onderdelen zoals reacties of gebruikers dan kun je deze ook aanvinken. Sla het profiel op.

Voor de laatste stap ga je naar 'Instellingen' en dan naar 'Tekstopmaak'. Bij 'Full HTML' (of het tekstopmaak formaat waar jij de WYSIWYG editor voor hebt ingesteld) klik je op 'Instellen'. Zet het vinkje bij 'Correct URLs with Pathologic' aan en sla de instellingen op.

Wanneer je nu een nieuwe node aanmaakt, zie je bij de velden waar de WYSIWYG editor aan hebt staan (bijvoorbeeld het 'body' field) een extra knop verschijnen in de editor. Dit is de linkit knop (het kettinkje met het plus teken).

Typ de tekst die je wilt linken naar een andere pagina binnen jouw website en selecteer deze. Wanneer je nu op de linkit knop klikt verschijnt er een pop-up. Het 'search for content' veld werkt door middel van een systeem dat automatisch jouw tekst aanvult. Voer de eerste drie letters van de pagina die jij wilt linken in en linkit geeft automatisch suggesties van pagina's die deze tekens bevatten. Selecteer een pagina uit dit lijstje. Je ziet nu dat bij 'Link-URL' het standaard Drupal URL wordt ingevoerd en niet het zoekmachine vriendelijke URL dat door Pathauto is gegenereerd. Dit maakt op dit moment niet uit. Je kunt dus gerust op 'Link invoegen' klikken.

Zodra jij het artikel opslaat wordt deze Drupal URL automatisch omgezet naar het URL welke door Pathauto aangemaakt is. Dit is het werk van de Pathalogic module. Bij het opslaan van een node controleert Pathologic alle links en vervangt standaard Drupal URL's voor URL's die aangemaakt zijn door Pathatuo.

Een overzichtelijkere manier om je inhoud te beheren met Drupal

Als je veel content hebt kan het beheren van deze content onoverzichtelijk worden. De standaard pagina die een overzicht geeft van al je content binnen een Drupal website is wat beperkt. Zo kun je alleen items filteren op status (gepubliceerd of niet), type (het type content) en taal (wanneer de website meertalig is).

Door de Administration Views module te installeren en te activeren wordt deze overzichtspagina direct uitgebreider. Je kan nu filteren op titel, type, auteur, status en woordenlijst (taxonomy termen).

Het is zelfs mogelijk om deze overzichtspagina handmatig uit te breiden met velden die voor jou belangrijk zijn. Dit vereist echter wel enige kennis van de 'Views' module. Je kunt het overzicht aanpassen door naar 'Structuur > overzichten' te gaan en daar bij het 'Administration:nodes' overzicht rechts te klikken op bewerken. Alle knopjes en opties zijn in het begin misschien overweldigend, maar als je het eenmaal door hebt kan het instellen van je eigen overzichtspagina je heel veel tijd besparen.

Een beter menu in het beheer gedeelte

Als je een Drupal website beheert, ben je constant aan het navigeren tussen de verschillende pagina's in het beheer gedeelte van Drupal. Dit navigeren kan soms wat moeizaam gaan, omdat het menu in het beheer gedeelte erg simpel is.

Met de Administration Menu module kun je dit menu veel gebruiksvriendelijk maken. Installeer en activeer het menu. Let wel op dat je bij het activeren van de Administration Menu module ook de standaard 'Toolbar' module uitschakelt. Anders krijg je een dubbele menubalk in het beheer gedeelte van je Drupal website. Je ziet direct verschil tussen het Administration Menu en het menu dat standaard geïnstalleerd is. Door middel van het hoveren met je muis over menu items kun je sneller naar de onderliggende pagina's navigeren.

Uitklappen van menu's

Het uitklappen van menu's zou ik nooit aanraden voor de voorkant van je website. De zogenaamde drop down menu's werken namelijk niet goed op tablets en mobiele telefoons. Op deze apparaten kunnen bezoekers van je website namelijk niet 'hoveren' (met de muis aanwijzer boven een menu item zweven), omdat je op deze apparaten geen muis hebt. Het feit dat ik deze module wel adviseer voor het beheer gedeelte is omdat ik er vanuit ga dat je een Drupal website beheert vanachter een Desktop PC of een laptop. Mocht je je Drupal website ook willen beheren met je tablet of mobiel dan raad ik je aan de Administration Menu module niet te gebruiken. Hoewel het beheren van een Drupal 7 website niet erg gemakkelijk gaat met een mobiel of tablet, wordt er hard gewerkt om dit in Drupal 8 makkelijker te maken.

Hopelijk besparen bovenstaande tips je flink wat tijd. Tijd die je nu over houdt voor belangrijke dingen. Heb je zelf nog tips voor Drupal die tijd besparen of heb je vragen over bovenstaande tips? Laat een reactie achter en ik reageer zo snel mogelijk.

Meer lezen over Drupal?

Laat hieronder je e-mailadres achter en download onze gratis whitepaper over Drupal. In deze whitepaper geven we je een duidelijk en compleet beeld van wat Drupal kan betekenen voor jouw organisatie.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal