Overslaan en naar de inhoud gaan

Website laten maken of zelf maken?

Robert Roose
 | Bijgewerkt op 29 november 2021

Wanneer je zelf een website gaat bouwen kost dit minder geld maar meer tijd. Het is daarom belangrijk voor het juiste systeem kiezen waarmee je de website gaat bouwen. Met het juiste systeem kun je namelijk veel tijd besparen.

Wanneer je een website laat maken kost dat je minder tijd, maar meer geld. Ook ben je afhankelijk van een externe partij als je (grote) wijzigingen wil laten maken. Daarom is het verstandig een weloverwogen keuze te maken voor de juiste webdesigner.

Zelf een website bouwen

De voordelen van het zelf bouwen van een website

  1. Je leert nieuwe vaardigheden.
  2. Het kost minder geld. Je bent alleen geld kwijt aan externe diensten of producten die je gebruikt om de website mee te maken maar betaalt niet voor de manuren.
  3. Je hebt meer vrijheid. Je kan de website aanpassen hoe en wanneer jij het wil en je hebt direct toegang tot alle bestanden en de database.

De nadelen van het zelf bouwen van een website

Het enigste nadeel is dat het heel veel tijd kost. Ik ben nu al meer dan tien jaar webdesigner en leer nog elke dag nieuwe dingen. Het bijhouden van alle trends en ontwikkelingen is dan ook echt een dagtaak en erg lastig te behappen als het niet je fulltime job is.

Waar moet je op letten als je zelf een website gaat maken?

Ten eerste moet je heel veel vrije tijd hebben maar er zijn wel wat manieren om de weg naar een goede website te verkorten. Zo kan de keuze van het juiste Content Management Systeem (CMS) voor jouw website je een hoop tijd besparen. In de volgende scenario's geef ik aan welk CMS je het beste kan gaan gebruiken:

Je wilt een simpele website maken met een paar pagina’s voor een restaurant
In dit geval zal ik altijd adviseren om voor Squarespace te kiezen. Squarespace is makkelijk in het gebruik en je hebt er binnen een paar uur een volledige website mee opgezet. Alles is direct geregeld voor een vast bedrag per maand. Het nadeel is wel dat je ontwerp erg generiek is, maar je kan daardoor wel meer tijd besteden aan het schrijven van goede content.

Je wilt een website maken waar gebruikers restaurants een cijfer geven en voorzien van een referentie
Omdat het hier gaat om een wat complexere website waarbij gebruikers zelf handelingen moet verrichten in plaats van het alleen lezen van informatie raad ik je aan voor Drupal te kiezen. Met Drupal kun je zonder kennis van programmeren modules bij elkaar klikken die een functionaliteit zoals deze kunnen bewerkstelligen. Let echter wel op dat Drupal helemaal niet eenvoudig is en dat het heel veel tijd kost om uit te zoeken hoe je al deze modules moet configureren. Ook laat de documentatie van Drupal vaak te wensen over waardoor je voornamelijk aan jezelf overgelaten bent. Wil je aan de slag met Drupal? Volg dan onze cursus Drupal in 24 dagen.

Een eigen website maken kan erg gemakkelijk zijn maar zodra de functionaliteit verder gaat dan het plaatsen van een paar pagina’s is het uiteindelijk toch verstandiger op zoek te gaan naar een bedrijf of specialist die je kan helpen.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

Een website laten maken

De voordelen van het laten maken van een website

  1. Het kost je minder tijd waardoor je je meer kan focussen op de content van je website, wat uiteindelijk toch het allerbelangrijkste is.
  2. Je hebt meer controle over de functionaliteit en het uiterlijk van je website omdat je dit niet zelf hoeft uit te vogelen maar kan overlaten aan een expert.

De nadelen van het laten maken van een website

Het laten maken van een website is kostbaar. Ook ben je in eerste instantie afhankelijk van de partij waarmee je in zee gaat. Als je gebruik maakt van een open source project (zoals Drupal, Wordpress of Joomla) kun je, mits je dat goed afgesproken hebt met je webdesigner, altijd het hele boeltje oppakken en ergens anders verder laten ontwikkelen.

Waar moet je op letten als je een website laat maken

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten als je een website laat maken is de keuze van de webdesigner. Voordat je een webdesigner kiest moet je kijken naar de volgende dingen:

Hoe goed wordt de webdesigner gevonden in Google?
Zoek eens op een paar termen zoals ‘webdesigner’ in combinatie met het systeem dat je wil gebruiken zoals ‘Drupal’. Staat de webdesigner die je op het oog hebt wel op de eerste pagina van de zoekresultaten? Hou daarbij geen rekening met de betaalde advertenties, het is namelijk niet echt een kunst om daar goed mee te scoren (het kost de webdesigner alleen veel geld). Als de webdesigner goed gevonden wordt betekent het dat deze partij zijn zaakjes rondom zoekmachineoptimalisatie goed voor elkaar heeft en jou daarom ook op een juiste manier kan adviseren bij het ontwerpen en bouwen van jouw website.

Hoe ziet de website van de webdesigner eruit?
De eigen website is het allerbelangrijkst omdat de webdesigner de volledige controle heeft en alles kan perfectioneren. Er zijn geen klanten waar de webdesigner rekening mee hoeft te houden. Als je bijvoorbeeld uitgaat van het portfolio kan het heel goed zijn dat er ontwerpen bijstaan waar de webdesigner het niet volledig mee eens is. Je kan als webdesigner nog zo’n mooie website ontwerpen als de klant daar spuuglelijke foto’s in plaatst zal dat altijd een negatief effect hebben op de gehele look en feel van de website.

Wat kost het?
Een ander belangrijk punt is de prijs. Hoe staat deze in verhouding tot andere webdesigners? Wanneer je een offerteaanvraag doet probeer dan altijd zo specifiek mogelijk te zijn. Des te specifieker je bent des te scherper de offertes zullen zijn. Het is ook handig om een specificatie van de kosten per onderdeel te vragen zodat het makkelijker vergelijken is tussen de verschillende aanbieders.

Hoeveel vrijheid krijg je van de webdesigner?
Moet je alle content aanleveren of heb je de mogelijkheid om zelf content te plaatsen? In het eerste geval is het lekker makkelijk omdat de webdesigner dan alle content plaatst alleen betekent het wel dat er weer een extra laag tussen jou en de website zit. Als je snel een aanpassing wil doen moet je eerst wachten tot je webdesigner tijd heeft. Ik zou daarom kiezen voor een webdesigner die je de rechten geeft om zelf content te plaatsen. Daarnaast moet je ook de toegang hebben tot alle bestanden en de database zodat je niet vastzit aan wurgcontract wanneer je wil verhuizen naar een andere partij.

Hopelijk helpt bovenstaande informatie je met de keuze of je zelf een website gaat maken of dat laat doen. Mocht je hier nog vragen over hebben laat dan een reactie achter!

Gerelateerde artikelen

Wij delen graag de kennis die we in huis hebben

Reacties

Beste van Eldijk, weet je toevallig hoe ik beter gevonden kan worden in google? Ik werk met squarespace maar weet niet waar ik bepaalde zoekwoorden zo neer kan zetten dat google ze indexeert. Weet jij waar ik dit evt kan doen?

Reactie van nieky op 29 januari 2016

Beste meneer Roose,
Dank voor het overzichtelijke artikel.
Ik wil enkele websites (onder meer voor een conferentie) laten maken. Het is inderdaad een afweging tussen tijd en geld. Maar wat te doen als zowel de tijd als de begroting beperkt zijn.. Ik zat zelf te kijken naar Dtg https://www.dtg.nl/producten/websiteservices/website.aspx ; Jimdo http://nl.jimdo.com/designs/ ; of Wix http://nl.wix.com/website/templates. Wat is uw mening daarover? Squarespace kende ik nog niet - ga ik bekijken.

Mvg

Reactie van Nigel op 21 maart 2016

Hoi Nigel,

Ik heb alleen ervaring met Squarespace maar vermoed dat de door jouw genoemde diensten vergelijkbaar zijn dus dat het niet zo heel veel uitmaakt welke je kiest.

Reactie van Robert Roose op 24 maart 2016

Bij website laten maken vraag ik me af Squarespace seo makelijk is uit te voeren, zoals H1, titel omschrijving en zoekwoorden. Heb artikel van Squarespace gelezen zag niet veel over seo toepassing in Squarespace. Maar het is inderdaad een makkelijke CMS systeem om een website te maken.

Reactie van Wesley op 9 oktober 2019

Hi Wesley, technische SEO optimalisatie is in principe geen issue meer. Vrijwel alle systemen zijn de afgelopen jaren zo geoptimaliseerd dat ze op SEO gebied vergelijkbaar zijn geworden.

Je kunt als website eigenaar nog verder optimaliseren door kleine plaatjes te gebruiken, een SSL certificaat en natuurlijk je website zo mobiel vriendelijk te maken als maar kan.

Maar omdat er zoveel content wordt gepubliceerd op vergelijkbare systemen, zit er voor Google maar één ding op en dat is kijken naar de kwaliteit van je content. Wil je hier meer over weten, bekijk dan ook dit artikel: In 7 stappen de kwaliteit van je content verhogen.

Reactie van Thomas van Eldijk op 11 oktober 2019