Wat zet je in de footer van je website?

Door Thomas van Eldijk
Bijgewerkt op 15 oktober 2024
7

Fat Footer

De footer van een website hebben we jarenlang gezien als vergaarbak om pagina’s als disclaimer, privacyverklaring of copyrightregel te plaatsen.

Toen ontdekte men de kracht van links met betrekking tot zoekmachines en werden footers vooral gebruikt als SEO-tool. Vandaar de term ‘fat’ footers. De footers werden steeds groter en bevatten steeds meer links.

Usability experts zoals Jakob Nielsen waren fel tegenstander van deze fat en obese footers omdat ze geen voordeel hadden voor de bezoekers.

Google zelf zag dit ook in, en inmiddels is de invloed van deze footers afgenomen. Google kijkt bijvoorbeeld naar de hoeveelheid links op een pagina in relatie tot de hoeveelheid content. Dit zorgt er al snel voor dat websites met een fat of obese footer geen voordeel halen uit de vele links.

“It's likely that Google starts ignoring links after a certain point."

Dr. Peter J. Meyers - Moz

Bij deze footer krijgen de meest populaire onderwerpen een prominente plek.

Vangnet

De gedachte dat bezoekers niet scrollen en dat relatief weinig mensen de onderkant van een pagina bekijken, werd de afgelopen jaren door steeds meer onderzoeken ontkracht.

Dit zette ontwerpers en websitebouwers ertoe om de footer meer aandacht te geven en er ontstonden footers die een meerwaarde hadden voor de bezoekers.

“Fat footers can greatly increase usability for people who arrive at the end of a page without finding what they want.”

Jakob Nielsen - NN Group

Op de hoogte blijven van de laatste internet trends? Meld je aan op onze nieuwsbrief

De juiste elementen

Met de wetenschap in gedachten dat de footer zorgt voor een verbetering van de vindbaarheid en dient als vangnet voor je bezoeker, zou je haast de neiging krijgen om alle pagina’s van je website in de footer te plaatsen. Maar dan loop je het risico dat zowel Google als de bezoeker je footer negeren. Je moet een keuze maken en zorgen voor de juiste balans in je footer.

Mooie vormgeving maar zijn dit items waar mensen naar op zoek zijn?

Deel je footer op in verschillende onderdelen:

Een goede balans tussen praktische informatie en conversiedoelen.

Goede footer, slechte footer?

Het is helaas niet zo makkelijk om te meten of je footer het goed doet of niet. Je kunt in Google Analytics niet makkelijk zien of iemand op de contactlink klikt in je hoofdmenu of in je footermenu. Hiervoor zou je de functie event tracking van Google Analytics kunnen gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld alle links in je footer labelen, zodat je ze in Google Analytics terug kunt zien als events of gebeurtenissen. Dit is echter vrij technisch en niet voor iedereen weggelegd.

Makkelijker is het om bijvoorbeeld te kijken naar je meest gebruikte zoekwoorden. Er staat bijvoorbeeld ‘vacatures’ in de top tien. Dan is het de vraag of deze nog steeds in de top tien staat, wanneer je een duidelijke link in je footermenu plaatst. Vermindert het aantal zoekopdrachten met ‘vacatures’, dan heeft de link in het footermenu effect gehad. Zo niet, dan zou je kunnen kijken of de vormgeving van je footer duidelijk genoeg is.

Een volle boel maar de duidelijke vormgeving zorgt ervoor dat je het overzicht behoudt.

Nog een optie is om de periode te vergelijken met de tijd waarin je nog een niet-geoptimaliseerde footer had. Wanneer het bounce-percentage of uitstap-percentage lager uitvalt, kun je ervan uitgaan dat dit te maken heeft met de verbeterde footer. Lastig hierbij is wel dat als je nog meer elementen verandert binnen je design of content, dat deze invloed hebben op je statistieken. Probeer dus niet alleen de rest van je website gelijk te houden, kijk ook naar dezelfde periode en naar een zo groot mogelijk volume.

Meer lezen over moderne SEO?

Laat hieronder je e-mailadres achter en download onze gratis whitepaper over moderne SEO. In deze whitepaper duiken we dieper in op de moderne SEO-technieken die tegenwoordig een verschil maken.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Usability