Wat is de beste hosting voor je website?

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 3 mei 2024 10 Reacties

De hosting van je website zou eigenlijk bijzaak moeten zijn. Iets wat je één keer opzet, waarna je er bijna geen omkijken meer naar zou moeten hebben. Helaas is het kiezen van de juiste hosting voor je website niet gemakkelijk en kom je in de praktijk toch vaak voor verrassingen te staan. Daarom dat ik in dit artikel probeer alle opties op een rijtje te zetten.

In dit artikel ga ik uit van een budget van € 30,- tot en met € 3000,- per jaar. Uiteraard betalen succesvolle webshops of nieuwssites een veelvoud van dit budget, maar voor normale websites is er binnen dit budget een hoop keuze. Ook kun je je website hosten vanaf een computer die je thuis hebt staan, maar ik ga alleen uit van professionele opties.

Shared hosting, de goedkoopste optie.

Een vorm van hosting die we al jaren kennen en die alsmaar goedkoper wordt. De bodem qua prijs is enkele jaren geleden al bereikt. Je ziet dat veel aanbieders nu vooral concurreren met veel gigabytes aan dataverkeer of schrijfruimte.

Schrijfruimte = de ruimte die je website nodig heeft aan bestanden. Denk aan afbeeldingen, downloads, de files van je CMS, e-mails en je database. Als de hosting provider de optie biedt om back-ups te maken, dan gaan deze back-ups soms van je schrijfruimte af. Is je website bijvoorbeeld 245 MB groot en neem je een pakket af van 300 MB, dan kun je geen back-up maken.

Dataverkeer = de hoeveelheid data die nodig is om de website bij de bezoekers te krijgen. Hoe meer bezoekers, hoe hoger je dataverkeer. Hoe groter je website (denk aan grote afbeeldingen), hoe hoger je dataverkeer. Dataverkeer is tegenwoordig nauwelijks meer een beperking omdat de prijzen hiervan drastisch zijn gedaald en website eigenaren gestimuleerd worden snelle website aan te bieden.

De prijzen liggen gemiddeld tussen de 1 en 50 euro per maand. Sommige providers leggen de focus op veel voor weinig. Weer andere partijen richten zich op snelheid of support.

Onvergelijkbare pakketten

Het is lastig vergelijken omdat de factoren die het verschil maken niet of lastig te vergelijken zijn. We kijken als afnemer meestal naar megabytes of gigabytes. Terwijl de echte verschillen worden gemaakt door de keuze in harddisks, CPU kracht of infrastructuur van het datacentrum.

Tel hier goede technische beheerders en helpdesk en je zit een hoop factoren waarop een hosting provider kan besparen en toch een concurrerend pakket kan aanbieden. Zolang de megabytes en gigabytes maar overeenkomen met die van andere providers.

De voordelen van shared hosting

De nadelen van shared hosting

(Virtual) Dedicated webserver, de middenmoter.

Hierbij neem je een eigen webserver af bij de hosting provider. De laatste jaren heeft de virtual dedicated webserver de overhand genomen. Hierbij huur je geen fysieke webserver meer, maar krijg je een webserver binnen een cluster van meerdere webservers.

Jouw webserver wordt hieruit virtueel gecreëerd doordat je een stukje van de harddisks krijgt, een stukje van de processors, etc. De virtual webserver kun je daardoor makkelijker uitbreiden.

Gemiddeld kost een (Virtual) Dedicated webserver tussen de € 15,- en € 150,- per maand. Wat je hiervoor krijgt verschilt enorm. Om prijsvechter Strato maar weer eens aan te halen: voor € 9,- per maand krijg je een eigen webserver met 400 GB schrijfruimte en 4 GB intern werkgeheugen.

Dezelfde webserver met dezelfde specificaties kost bij een andere hosting provider zomaar het tienvoudige. Ook hier wordt verschil gemaakt in het serviceniveau of het achterliggende netwerk.

Werkgeheugen = elke computer heeft naast een harddisk en een processor ook werkgeheugen. Dit werkgeheugen wordt gebruikt om actieve processen uit te voeren. Een webserver is voornamelijk bezig met het doorgeven van de website aan bezoekers. Hoe meer bezoekers, hoe zwaarder de website, hoe meer werkgeheugen er nodig is. Je kunt op voorhand moeilijk zeggen hoeveel werkgeheugen er nodig is. Over het algemeen is een werkgeheugen tussen de 1 en 4 GB voldoende voor de gemiddelde webserver.

De voordelen van een (Virtual) Dedicated webserver

De nadelen van een (Virtual) Dedicated webserver

Managed (Virtual) Dedicated webserver. Duur maar goed geregeld.

De hosting provider wordt bij deze optie verantwoordelijk voor de webserver en vooraf wordt afgesproken hoe de webserver wordt ingericht en welke factoren belangrijk zijn.

De kosten van een Managed (Virtual) Dedicated webserver zijn vrij hoog in vergelijking met de voorgaande opties.

In veel gevallen is de dienst maatwerk en kan de prijs pas bepaald worden nadat je bij de hosting provider aangegeven hebt wat je van de webserver en hosting provider verwacht.

Bij Emble bieden we gespecialiseerde Drupal hosting aan en doet dat uitsluitend op managed servers. De voornaamste reden is dat we hierdoor volledige controle hebben over de server en de uptime en stabiliteit van Drupal kunnen garanderen.

De voordelen van een Managed (Virtual) Dedicated webserver

De nadelen van een Managed (Virtual) Dedicated webserver

SaaS hosting. De modernste optie.

Het grote verschil tussen SaaS hosting en de voorgaande opties is dat je niet meer de dienst afneemt in MB’s of GB’s, maar de hosting van een applicatie afneemt. SaaS staat voor Software as a Service.

De hosting provider moet ervoor zorgen dat de applicatie, zoals een CMS of CRM, goed werkt. Deze hosting providers werken over het algemeen op zeer grote clouds van Amazone (S3) of Rackspace. Daarom wordt deze vorm van hosting ook wel Cloud hosting genoemd.

Deze nieuwe SaaS-diensten concurreren niet meer met elkaar op resourcegebied, maar op het gebied van features, veiligheid en uptime. Een goede zaak dus voor ons als eindgebruikers.

Een bekende SaaS-aanbieder is bijvoorbeeld Pantheon.io, waar je Wordpress en Drupal websites als applicatie kunt hosten. Vanaf 50,- dollar per maand heb je een site die een uptime heeft van 99,94, voorzien is van een ontwikkel/test/live-omgeving en waar elke nacht automatisch een back-up van wordt gemaakt van alle drie je omgevingen.

De voordelen van SaaS hosting

De nadelen van SaaS hosting

Dit zijn de meest voorkomende opties als het gaat om professionele hosting. Er is niet één optie die het beste is voor iedereen. Elke optie heeft zijn eigen budget en voor- en nadelen.

Gelukkig bieden de meeste hosting providers de optie aan om per maand op te zeggen. Hierdoor kun je als de snelheid of de support niet bevalt opzeggen en overstappen. Dit overstappen houdt wel in dat je website overgezet moet worden naar de nieuwe hosting provider. Er zijn vrijwel geen hosting providers die dit voor je uitvoeren waardoor je aangewezen bent op technische kennis die je zelf of binnen binnen jouw organisatie bezit.

Heb je goede of slechte ervaringen met hosting providers, vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, dan lees en beantwoord ik ze graag in het reactiegedeelte hieronder.

Meer inzichten over Hosting