Hoe maak je een backup van je Drupal website

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 3 mei 2024 3 Reacties

Handmatig back-ups maken

Dit is een voor de hand liggende methode om je website veilig te stellen en voor ons is dit een vaste handeling voordat we werkzaamheden uitvoeren aan de website.

Zoals ik in de intro aangaf bestaat Drupal uit bestanden en een database, en om een goede back-up te hebben is het ‘t veiligst om deze lokaal op je computer te staan.

De bestanden zijn met een FTP-programma te downloaden naar je lokale computer. Filezilla is zo’n FTP-programma. Onze voorkeur gaat uit naar Winscp.

Om bij de website te kunnen moet je de FTP-inloggegevens hebben. Deze krijg je van je hostingprovider. Wanneer je eenmaal ingelogd bent is het een kwestie van alle mappen en bestanden selecteren en kopiëren naar een lokale map.

Bij grote websites met veel plaatjes of documenten kan het kopiëren enige tijd duren. Maak je vaker back-ups dan zou je de map /sites/default/files soms kunnen overslaan. In deze map worden alle afbeeldingen en documenten opgeslagen en over het algemeen is dit de map die de meeste schijfruimte in beslag neemt. Het is wel verstandig om er eens in de zoveel tijd een backup van te maken want naast afbeeldingen kunnen er ook belangrijkere bestanden in staan, zoals de uploads vanuit webformulieren.

De database is niet te benaderen via een FTP-programma en we moeten deze op een andere manier zien op te slaan. De meeste hostingproviders bieden een control panel waarbinnen het downloaden van de database vrij simpel uit te voeren is.


Het kan ook zijn dat hostingproviders je direct toegang bieden tot Phpmyadmin. Dit is een applicatie die op de webserver staat en je toegang geeft tot de database. Je kunt met Phpmyadmin een database importeren, data veranderen of een export maken.


Let op met het exporteren van de database vanuit Phpmyadmin dat je de database comprimeert. Heb je een vrij grote database ( veel contentitems of gebruikers ) dan loop je het risico dat de database te groot is om weer te importeren, wanneer je deze niet comprimeert.

Backup and Migrate-module

Een andere methode is de Backup and Migrate-module. Deze module installeer je binnen Drupal en beheer je vanuit je Drupal website. Een groot voordeel is dan ook dat je geen externe applicaties nodig hebt. Daarnaast biedt de Backup and Migratie-module ontzettend veel mogelijkheden.

Zo kun je verschillende soorten back-upprofielen aanmaken, verschillende doelen instellen en schema’s opzetten.

Praktisch gezien betekent dit dat je bijvoorbeeld:

Eens per week een complete back-up van je code, database en files kunt laten maken en deze naar een computer op kantoor of thuis kunt laten kopiëren via een FTP-verbinding.

Daarnaast kun je elke dag een losse back-up van alleen je database laten maken en deze op de webserver zelf opslaan. Dit scheelt veel opslagruimte en zorgt er toch voor dat je terug kunt grijpen naar een back-up.

Op de hoogte blijven van de laatste internetontwikkelingen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief

Hoe vaak moet je back-ups maken?

Dit is een duivels dilemma. Natuurlijk wil iedereen dat er elke dag een complete back-up van de website wordt gemaakt en dat deze back-ups voor maanden of zelfs jaren te raadplegen zijn. In de praktijk is dit, zeker wanneer de website enig volume inneemt, onmogelijk of zal in ieder geval erg kostbaar zijn.

Neem bijvoorbeeld onze eigen website. Een doorsnee corporate website met artikelen en plaatjes. Gecomprimeerd neemt de code 71,2 MB in, de database 20,1 MB en de files 1,8 GB. Elke nacht een complete back-up maken en deze 30 dagen bewaren zou uitkomen op een back-upbestand van 57 GB. Wanneer je nagaat dat veel van de websites van onze klanten aanzienlijk groter zijn (deze bezitten documenten, duizenden gebruikers, video’s e.d.), dan is de aanwezige opslagruimte een belangrijke factor bij het bedenken van een back-upplan.

De andere kant van de medaille is dat je niet veel hebt aan een complete back-up die elke nacht wordt gemaakt en telkens wordt overschreven. Dit kost de minste ruimte en voor je gevoel wordt er toch een back-up gemaakt. Maat gaat er een keer iets mis waarbij een back-up nodig is, dan gaat dit veelal om data die was verdwenen uit de database zonder dat de beheerders dit direct doorhadden. Bijvoorbeeld door een gebruiker te wissen en daarbij ook de content van deze gebruiker te verwijderen. Heb je dan alleen een back-up van enkele uren oud? Dan is de kans groot dat de content ook niet meer aanwezig is in die back-up.

Tips om de perfecte back-ups te maken

Vertrouw niet uitsluitend op de back-uptools van hostingproviders of control panels. Zeker niet als de back-up van de website wordt bewaard in een bestand dat alleen maar te openen is door het control panel zelf, zoals bij de back-upfunctie van Plesk het geval is.

Wil je zeker weten dat je back-ups ook echt te gebruiken zijn? Controleer ze dan. Niet door te kijken of een .sql-bestand op een locatie staat maar daadwerkelijk door op een andere webserver de website te herstellen op basis van de back-up die je hebt gemaakt. Op die manier weet je 100% zeker dat de back-ups die worden gemaakt je straks in het geval van nood uit de brand kunnen helpen.

In de praktijk zien we back-upschema’s vaak mis gaan doordat IP-nummers veranderen of een harddisk wordt ontkoppeld en daardoor maandenlang geen back-ups worden gemaakt. Stel daarom ook in dat Backup and Migrate je een mail stuurt als de back-up mislukt.

En als laatste: wanneer je handmatige back-ups opslaat en voor een langere tijd bewaart, geef ze dan een naam met daarin de datum verwerkt. Op die manier kun je de juiste back-up snel terugvinden.

Heb je zelf nog tips voor goede backups? Of heb je vragen over het maken van backups? Dan lees en beantwoord ik ze graag hieronder in het reactie gedeelte.

Meer inzichten over Drupal