Wat heeft de aankomende European Accessibility Act voor impact op jouw website?

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 15 mei 2024 2 Reacties

Op 28 juni 2025 zal volgens de planning van de Europese Commissie de nieuwste update van de European Accessibility Act (EAA) van kracht worden. De wetgeving moet nog concreet gemaakt worden, maar in het kort lijkt het erop dat veel digitale producten moeten gaan voldoen aan de WCAG 2.1 (AA) richtlijnen. Dat houdt in dat wanneer je een nieuwe website lanceert vanaf 28 juni 2025, deze moet voldoen aan dezelfde strenge toegankelijkheidseisen die op dit moment in Nederland alleen gelden voor (semi-)overheidsorganisaties, namelijk de WCAG 2.1 (AA) richtlijnen.

De Nederlandse overheid heeft al voorgesorteerd op deze nieuwe EU wetgeving. De eerste en tweede kamer hebben in april 2024 een wetvoorstel aangenomen waardoor mensen met een beperking producten en diensten vanaf 2025 makkelijker kunnen gebruiken. Naast overheidsorganisaties moeten ook commerciële bedrijven hierdoor ervoor gaan zorgen dat ze hun producten en diensten geschikt maken voor mensen met een beperking. Waarom zou je bijvoorbeeld omdat je slechtziend bent niet een abonnement kunnen afsluiten voor een telefoon? Dit zijn de belangrijkste producten en diensten die vanaf 28 juni 2025 moeten voldoen aan de WCAG 2.1:

Voor de complete lijst of het wetvoorstel zelf zie: Rijksoverheid.nl

Bij Emble ontwerpen en bouwen we sinds 2014 toegankelijke websites. Onze motivatie hiervoor ontstond tijdens een webdesignconferentie in Londen, waar we met eigen ogen zagen en hoorden hoe ontoegankelijk het internet is voor mensen met een beperking. Door ons te specialiseren in het toegankelijk maken van websites, hebben veel van onze opdrachtgevers (semi)overheidsorganisaties gekozen die moeten voldoen aan de WCAG 2.1-richtlijnen. Daarnaast werken we samen met Bartimeus en Visio, twee kennisorganisaties op het gebied van visuele beperkingen. Samen met hen hebben we het portaal kennisoverzien.nl ontwikkeld.

Ondanks de vooruitgang die geboekt is en de groeiende bewustwording, laten veel organisaties nog steeds kansen liggen. Statistieken van de Europese Commissie en de Verenigde Naties tonen aan dat ongeveer 20% van de wereldbevolking te maken heeft met een tijdelijke of permanente beperking. In Engeland is onderzoek gedaan naar het effect van slecht toegankelijke websites. Het British Click-Away Pound Survey laat zien dat 71% van de gebruikers met een beperking een website verlaat wanneer deze niet toegankelijk is.

Het doel van de nieuwe EAA is het gelijktrekken van de regels die gelden rondom toegankelijkheid en het breder verplicht stellen van eisen rondom toegankelijkheid. Helaas is op dit moment slechts een klein deel van het internet toegankelijk voor gebruikers met een beperking, en de vooruitgang die geboekt is op dit gebied is voornamelijk te danken aan strengere wetgeving.

Wat is WCAG 2.1?

Voor degenen die niet weten wat de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) richtlijnen zijn: deze richtlijnen zijn opgesteld om te bepalen hoe content op een website aangeboden moet worden, zodat deze gemakkelijk te consumeren is voor mensen met een beperking.

Denk bijvoorbeeld aan duidelijke lettertypen, een goede structuur en de mogelijkheid om je website te bedienen zonder het gebruik van een muis of trackpad.

Doe onze WCAG quickscan

Grofweg zijn er vier gebieden waar de WCAG naar kijkt:

Hoe zit het met handhaving en boetes wat betreft de European Accessibility Act?

Die verantwoordelijkheid ligt bij de lidstaten zelf. Zoals hierboven al beschreven is er dus al een wetvoorstel aangenomen door de eerste en tweede kamer waarmee deze nieuwe regelgeving vanaf 28 juni 2025 van kracht is op tal van organisaties en bedrijven.

Net zoals bij de AVG / GDPR zal het enige tijd vergen voordat er een organisatie is opgezet die hiervoor toegerust is. In Nederland is dit de Autoriteit Persoonsgegevens, en het duurde even voordat die de eerste boetes ging uitdelen, maar inmiddels kun je wekelijks lezen over boetes van tonnen voor het onveilig omgaan met persoonsgegevens. Het is te verwachten dat hetzelfde zal plaatsvinden rondom de European Accessibility Act.

Het constateren en beboeten zal stuk makkelijker gaan omdat men niet afhankelijk is van een lek of onderzoek naar een lek. Websites zijn publiekelijk toegankelijk en vrij makkelijk is vast te stellen of een website wel of niet voldoet aan de WCAG 2.1 richtlijnen.

Welke stappen kun je nemen om klaar te zijn voor de European Accessibility Act?

Ongeacht in welke situatie je je bevindt, je doet er goed aan om nu aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van je website. Als je dit uitstelt, zul je mogelijk in de komende tijd content blijven produceren die niet voldoet en daardoor zal het werk dat verzet moet worden alleen maar groter worden.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Dan lees en beantwoord ik ze graag in het reactiegedeelte onderaan dit artikel.

Heb je hulp nodig bij het onderzoeken of jouw website aan de nieuwe European Accessibility Act voldoet? Of wil je weten wat het kost om jouw website WCAG 2.1 proof te maken? Je kunt me bereiken via 06-24719845 of thomas.vaneldijk@emble.nl ik help je graag verder.

Meer inzichten over Toegankelijkheid