Brevo: Voor mail die altijd aankomt

Door Thomas van EldijkBijgewerkt op 2 mei 2024 13 Reacties

Als de mail van je website niet altijd aankomt en of gezien wordt als spam, dan raad ik je aan om Brevo te bekijken.

De externe e-mail dienst van Brevo kun je koppelen aan jd website maar ook aan andere applicaties. Denk aan je website en een boekhoudsysteem maar je kunt er ook nieuwsbrieven mee versturen of aan marketing automation doen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt dat iemand automatisch een specifieke mail ontvangt na het downloaden van een brochure.

Een groot voordeel van Brevo ten opzichte van andere e-mail diensten is dat Brevo gevestigd is in Frankrijk en zich daarom moet houden aan strengere EU wetgeving. Een voordeel van Brevo ten opzichte van je eigen Office 356 e-mailserver is dat Brevo je de mogelijkheid biedt om inzicht te krijgen in het gebruikersgedrag van degene die jouw emails ontvangen. Zo kun je zien wie waarop klikt en kun je bijvoorbeeld de kwaliteit van je nieuwsbrieven verbeteren en krijg je inzicht of de mails die je verstuurt wel gelezen worden.

Brevo kan ook helpen met de volgende problemen:

Waarom komt de mail niet goed aan?

De bron van dit probleem ligt voornamelijk in de toename van spam. Mailservers hebben hierdoor betere spamfilters ontwikkeld en laten mails die niet van andere ‘echte’ mailservers afkomen, niet zomaar door.

Daarnaast zien hostingproviders dat hun webservers steeds vaker misbruikt worden om grote hoeveelheden spam te versturen; daarom beperken ze de mogelijkheden om te mailen vanaf een website of zetten ze soms de gehele mailservice uit.

Brevo biedt een oplossing. Het is een externe maildienst die je kunt koppelen aan je website zodat deze niet meer mailt met de webserver zelf, maar met de mailserver van Brevo.

Blijf op de hoogte en meld je aan op onze nieuwsbrief ( Versturen we via ook Brevo. )

Alternatieven

Heb je helemaal geen zin in weer een externe dienst of kan jouw organisatie niet betalen via creditcard? Dan zijn er een paar oplossingen, maar deze zijn lang niet zo makkelijk als het aanmaken en aan je website koppelen van een Brevo. Veelvoorkomende alternatieven die gebruikt worden zijn:

Mailen via je eigen mailserver

De meeste organisaties mailen via een Office 356 server. Deze is technisch gezien te gebruiken als mailserver van de website. Een organisatie betaalt meestal veel geld voor het opzetten, huren en beheren van een Office 356 server, dus waarom zou je een externe dienst als Brevo inschakelen?

Echter, in de praktijk zitten de beheerders van een Office 356 server niet te wachten op het ‘open’ zetten van de mailserver voor de website, en in bijna alle gevallen waarbij onze klanten deze route probeerden te bewandelen, werd het idee afgeschoten.

Een SPF-record aanmaken en richten op de webserver

Je kunt je webserver een betere ‘status’ geven, waardoor mailservers deze niet meer als een spammer ziet maar als een ‘echte’ mailserver. Je doet dit door een SPF-record toe te voegen aan jullie domein. Hiermee maak je als het ware kenbaar aan andere mailservers dat er naast jullie Office 356 server nog een server ( namelijk de webserver ) is die legitieme mails verstuurt onder jullie naam.

Omdat deze route meestal te technisch is wordt deze oplossing meestal niet ingezet. Heb je een ICT-er binnen je team, dan zou hij of zij je kunnen helpen met aanmaken van het SPF-record. Meer info hierover: https://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework

De voordelen van Brevo

De e-mails van je website komen aan. Dat is uiteraard het belangrijkst. Maar een ander bijkomend voordeel is dat je ook inzicht heb in de statistieken van de e-mails die je website verstuurt. Wanneer een gebruiker toch nog zou aangeven dat een mail niet aankomt, dan kun je precies zien wanneer deze mail gestuurd is, en waar naartoe.

Hoe koppel je Brevo aan je website?


Eerst maak je een account aan bij Brevo. Dit spreekt voor zich en de Brevo website helpt je door dit proces.

Maak je gebruik van Wordpress of Drupal?

Dan kun je een speciale Brevo-module of plug-in installeren.

Voor wordpress: https://www.brevo.com/plugins/wordpress/

Voor Drupal kun je gebruik maken van de SMTP module. Hiermee kun je elke externe e-mail server koppelen aan je website: https://www.drupal.org/project/smtp

Heb je nog nooit een module of plug-in geïnstalleerd? Laat dit dan over aan een professional. Trek je toch de stoute schoenen aan? Maak dan altijd vooraf een goede back-up van je website!

Heb je geen Drupal, Joomla of Wordpress, maar een ander CMS?

Dan kun je kijken of je ergens de SMTP-instellingen kunt aanpassen en de gegevens die je krijgt van Brevo na het aanmaken van je account, kunt invoeren. Daarnaast zijn er al tal van plugins om Brevo te koppelen: https://www.brevo.com/plugins/

Heb je vragen over Brevo of wil je dat wij jouw Drupal website koppelen aan Brevo. Neem dan contact met ons op.

Meer inzichten over Drupal