Vergelijking Wordpress en Drupal

Door Thomas Krooshof
Bijgewerkt op 15 oktober 2024
0

Kom je hier via Google binnen in de hoop op grafieken en cijfertjes, dan moet ik je teleurstellen. In dit artikel leg ik namelijk uit waarom je deze CMS systemen niet op die manier moet vergelijken.

Waarom je Drupal en Wordpress niet kunt vergelijken

Vergelijkingen van Drupal met Wordpress komen op hetzelfde neer als het vergelijken van een keyboard met een muis. Hoewel je met beide apparaten jouw computer kunt besturen, zijn het twee wezenlijk verschillende gereedschappen die je dus ook op andere aspecten moet beoordelen. Wordpress heeft meer weg een CMS terwijl Drupal ernaar neigt een framework te zijn. Hoewel cijfers informatief kunnen zijn, wordt het ene hoger waarderen dan het andere pas betekenisvol in het licht van een specifieke taak. Voor simpel navigatie werk kun je beter uit je voeten met een muis (lees: Wordpress), voor complexe taken heb je meer aan een keyboard (lees: Drupal).

De mythe dat Wordpress gebruikersvriendelijker is

Wordpress staat erom bekend gebruikersvriendelijk te zijn, terwijl Drupal in het algemeen als lastig wordt beschouwd. Op het eerste gezicht heeft Wordpress inderdaad een aantal voordelen zoals automatische updates en een interface die erg herkenbaar is. Net zo goed zullen veel mensen in eerste instantie opmerken dat een muis intuïtiever en gebruiksvriendelijker werkt dan een keyboard. De leercurve van een keyboard is in elk geval hoger met al die knoppen.

Maar het voordeel van een keyboard is dat je er alles mee kunt wat je met een muis ook kan, terwijl dit omgekeerd niet het geval is (of je moet zeer kunstig te werk gaan met kopiëren en plakken). Daarbij, als je eenmaal gewend bent aan een keyboard en het gebruik van snelkoppelingen, dan kun je veel taken juist veel sneller uitvoeren dan met een muis.

Je zou dus kunnen zeggen dat voor veel taken een keyboard gebruikersvriendelijker is. Om die reden is het ook een mythe om te denken dat Wordpress per definitie gebruiksvriendelijker is als Drupal, zeker wanneer je ook nog eens rekening houdt met de verbeterde interface sinds Drupal 7.

Waar wij onze keuze op baseren als developers

De taken die wij uitvoeren voor onze klanten behoeven altijd een systeem dat weinig tot geen beperkingen biedt. Onze kennis van Drupal geeft ons het vertrouwen dat wij alle wensen uiteindelijk tot in detail kunnen inwilligen. Ook al wil een klant een relatief simpele website, dan nog bestaat er de kans dat er na verloop van tijd de behoefte ontstaat aan bijvoorbeeld een heel specifiek rechten systeem. Met Drupal kun je een website met een gerust hart laten laten groeien.

Mijn eigen ervaring met Wordpress is dat hoe specifieker de wensen van een klant werden, hoe minder vertrouwen ik had in een goede afloop. Vaak kom je uit bij een plugin (of een combinatie van) die ‘soort van’ doet wat jij wilt, waarna je de code nog wat verder moet aanpassen. Totdat de klant iets anders wil, en je opnieuw de code in moet duiken. Hoe meer aanpassingen je zo maakt, hoe kleiner de kans dat je een nieuwe versie van de plugin kunt installeren zonder dat jouw wijzigingen verloren gaan.

Modules versus plugins

In tegensteling tot de plugins van Wordpress zijn de modules van Drupal beter geïntegreerd in het systeem zelf, en met andere Drupal modules, waardoor je standaard veel meer mogelijkheden hebt. Waar je in Wordpress het gevoel hebt altijd op een compromis uit te komen tussen de functie van de plugin en jouw eigen wensen, heb je in Drupal al snel een flexibele en solide basis voor talloze verscheidene doeleinden.

Om de kracht van Drupal optimaal te benutten zul je eerst een aantal modules moeten installeren, maar daarna loopt dit aantal sterk terug. Bij Wordpress loopt het aantal plugins vaak cumulatief op wanneer je meer ingewikkelde doelen na gaat streven. Eindgebruikers dienen met veel van deze plugins om te leren gaan, en ook daar moet rekening mee gehouden worden bij het beoordelen van de gebruikersvriendelijkheid.

Conclusie

Wij kiezen voor Drupal omdat we vrij complexe websites ontwikkelen. In onze ogen is Drupal daar het meest geschikt voor vanwege de extra mogelijkheden. Er zijn nog steeds uitdagingen, maar wij zitten rustiger in onze stoel omdat wij weten dat Drupal is gebouwd met webontwikkelaars in gedachten, en webontwikkelaars ook het grootste deel van de actieve community uitmaken.

Niets ten nadele van Wordpress, maar hoewel het voor veel dingen uitstekend dienst doet, groeit dit CMS bij complexere opdrachten al snel uit zijn voegen. Het probleem bij oppervlakkige vergelijkingen is dat Wordpress gestart is als een blogsysteem en zich heeft doorontwikkeld tot een CMS, terwijl Drupal is opgezet als CMS en zich heeft doorontwikkeld tot een CMF (content management framwork). Oftewel: twee verschillende werelden. Appels en peren, muizen en keyboards.

Heb je vragen over Wordpress of Drupal? Plaats ze hieronder in het reactiegedeelte en ik beantwoord ze graag.

Meer lezen over CMS vergelijkingen?

Laat hieronder je e-mailadres achter en download onze gratis whitepaper over CMS vergelijkingen. In deze whitepaper nemen we je mee in het landschap van de grootste en meest gebruikte CMS’en. We delen onze uitgebreide ervaring en geven inzicht in de voor- en nadelen van verschillende systemen, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Deel dit artikel

Meer inzichten over Drupal