5 kant-en-klare comment systemen voor Wordpress

Door Thomas KrooshofBijgewerkt op 4 januari 2024 3 Reacties

Deze “all-in-one¨ plugins vervangen het standaard reactie systeem meestal volledig. Tot vorig jaar was het nadeel van deze plugins dat Google de reacties die er door binnenkwamen niet zag als toebehorend tot jouw website. Maar sinds een jaar worden deze comments gewoon door Google geïndexeerd. Mede hierdoor zijn deze reactie systemen tegenwoordig zeer populair, zeker ook onder grote Wordpress websites.

Populariteit en features

Van alle opties zijn Disqus (705,001 downloads), IntenseDebate (405,623) en Facebook comments (354,581) veruit het populairste. Maar ook Livefyre (37,275) en Social (32,150) zijn goede opties.

Disqus, IntenseDebate en Livefyre zijn de meest uitgebreide pakketten en ze vereisen alle drie dat je op de website van de maker eerst een account aanmaakt voordat je de gratis plugin kunt gebruiken. Deze gratis versies hebben de volgende mogelijkheden met elkaar gemeen:

Goed, daarin komen ze met elkaar overeen, maar wat zijn nu de verschillen? Een beknopt overzicht.

1. Disqus

Disqus is van de al deze plugins the one to beat en wordt gebruikt op veel bezochte websites zoals Wired.com en Readwriteweb.com. Disqus is een erg compleet pakket dat op elk gebied goed scoort en vooral uitblinkt in de goede moderatie mogelijkheden en de toegang via de mobiele telefoon. Verder bevat de plugin een widget die verschillende statistieken over gebruikers en reacties weer kan geven. Meer Disqus features vind je hier (let er wel op dat niet alle genoemde features toebehoren tot het gratis pakket).

2. IntenseDebate

De ontwikkeling van IntenseDebate is in handen van Automaticc, het bedrijf achter Wordpress. IntenseDebate integreerd dan ook erg goed met andere Wordpress comment plugins waardoor er veel uitbreidingsmogelijkheden voor beschikbaar zijn.

Net als Disqus bevat IntenseDebate een widget om bijvoorbeeld de gebruikers met de meeste reacties weer te geven. Er is ook een reputatie systeem aanwezig: gebruikers kunnen punten verdienen wanneer andere bezoekers hun reacties positief waarderen. IntenseDebate is echter beperkter als het aankomt op het aantal sociale netwerken dat ondersteunt wordt. Meer features vind je hier. Een goede vergelijking tussen IntenseDebate en Disqus vind je hier.

3. Livefyre

Livefyre doet weinig onder voor Disqus maar is net want minder gepolijst op sommige gebieden zoals de moderatie mogelijkheden en de toegankelijkheid via de mobiel. Daar staat tegenover dat Livefyre een paar unieke features bezit. Zo worden comments in real-time aangepast, iets waar Disqus ook mee adverteert maar dan zul je wel moeten betalen voor de premium versie.

Net als Social zorgt Livefyre ervoor dat wanneer er op Facebook of Twitter op jouw artikel wordt gereageerd, dat deze reacties naar jouw pagina toe worden gehaald en onder de comments worden geplaats, waarna jouw bezoekers hierop kunnen reageren. Een voorbeeld hiervan vind je hier (zie “conversations from twitter”, onderaan).

Een andere unieke aspect is de mogelijkheid om iemand te taggen. Ben je bijv. ingelogd via Twitter en je noemt in jouw reactie de gebruikersnaam van iemand die je volgt, voorafgaand aan een @, dan zal diegene via Twitter automatisch op de hoogte worden gebracht van jouw bericht, waarna zijn eventuele reactie vervolgens wordt toegevoegd aan de discussie.

Een overzicht van livefyre features vind je hier. Een uitgebreide vergelijking tussen Disqus en Livefyre vind je hier.

4. Facebook Comments

De naam zegt het al, met Facebook Comments haal je het Facebook reactie systeem naar jouw website. Dit is een goed alternatief voor als je het overzichtelijk wilt houden en je weet dat je doelgroep actieve Facebook gebruikers zijn. De plugin bevat alle basis functies, alleen zijn de inlog mogelijkheden dus beperkt tot Facebook. Wanneer een gebruiker niet ingelogd is in Facebook dan valt de plugin (optioneel) terug op het standaard Wordpress reactie systeem.

Facebook Comments biedt voldoende mogelijkheden om de plugin aan jouw eigen voorkeur aan te passen, waaronder een custom stylesheet. Aangezien mensen op Facebook over het algemeen hun echte naam hanteren hoef je met deze plugin minder bang te zijn dat bezoekers zich onbehoorlijk gaan gedragen. Techcrunch maakt bijvoorbeeld gebruik van Facebook Comment en ook op de website van de ontwikkelaar is een demo te vinden.

5. Social

Social is een product van de makers van MailChimp. Uniek is dat Social auteurs de mogelijkheid geeft om hun artikel via Facebook en Twitter te verspreiden op het moment van publicatie. De standaard opmaak van dit bericht kun je afzonderlijk instellen voor Facebook, Twitter en ook per bericht instellen. Wanneer mensen vervolgens op Twitter of Facebook op jouw artikel reageren, dan haalt Social deze reacties naar jouw website toe, net als Livefyre. Verschil is dat Social de reacties uit verschillende netwerken niet onder elkaar, maar naast elkaar plaats in verschillende tabbladen (zie screenshots).

Social richt zich puur op Facebook en Twitter. Dit zijn naast de standaard login ook de enige mogelijkheden om in te loggen. Het is een plugin met weinig extraatjes, maar wat het doet, doet het goed. Overige features vind je hier

De voordelen

De Nadelen

Slot

Welke plugin voor jouw het meest geschikt is hangt af van jouw eigen voorkeur en de doelgroep van jouw website. Om meer zicht te krijgen op de sociale netwerken waar jouw bezoekers gebruik van maken kun je de Social Network User Detection plugin installeren.

Vragen? Laat het ons weten!

Meer inzichten over Drupal