PBL - Een 100% open source intranet

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vroeg ons te helpen bij het moderniseren van hun intranet. Dit bestond uit veel op maat geprogrammeerde onderdelen, maar hierdoor waren de voordelen die open source biedt (denk aan onafhankelijkheid, flexibiliteit en kostenreductie) verloren gegaan.

Projectnaam
Intranet development op basis van Drupal
Klantnaam
PBL
Techniek
Drupal development

Een Drupal intranetwebsite maar dan wel 100% open source

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vroeg ons te helpen bij het moderniseren van hun intranet. Dit bestond uit veel op maat geprogrammeerde onderdelen, maar hierdoor waren de voordelen die open source biedt (denk aan onafhankelijkheid, flexibiliteit en kostenreductie) verloren gegaan.

Het Planbureau voor de Leefomgeving is een onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als onafhankelijk onderzoeksinstituut geven ze advies op het gebied van milieu, natuur en ruimte. De organisatie bestaat uit 200 medewerkers, voornamelijk academici zoals biologen, economen en natuurkundigen. Het nieuwe intranet moest hun een flexibel platform bieden. Een voorwaarde was dat alles 100% open source moest zijn. Wie ons kent, weet dat we daar graag in meegaan.

Emble heeft ons uitstekend geholpen met het opzetten van de nieuwe intranet omgeving inclusief het overzetten van alle content uit de oude intranet website. De verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. We hebben nu een 100% open source website, die door onze eigen mensen is te beheren en naar wens is aan te passen.

Planbureau van de leefomgeving
Bas van Esch

Notificaties en je eigen homepage

Bij het oude intranet van PBL kreeg de projectleiding door de gebruikers vooral als klacht te horen dat er te veel nieuws, meldingen en artikelen geplaatst werden die niet voor iedereen interessant waren. Om deze gebruikers tegemoet te komen hebben we een techniek ingebouwd om de homepage naar wens aan te passen. Wil je geen artikelen zien over het onderwerp ‘milieu’? Dan zet je die uit. 

Bepaalde blokken op de homepage zijn niet uit te zetten om ervoor te zorgen dat wanneer de redactie artikelen plaatst die iedereen moet zien, zij die ook daadwerkelijk te zien krijgen.

Omdat niet iedereen de hele dag op het intranet zit hebben we ook een techniek ingebouwd zodat gebruikers zich kunnen abonneren op updates van bepaalde categorieën. Hierbij kunnen de gebruikers aangeven of ze direct een melding willen ontvangen als er iets nieuws is geplaatst binnen deze categorie, of dat ze eens per week een verzameling willen ontvangen.

Vergadermodule en Apache Solr

Een van de meer specifieke onderdelen binnen het intranet is een vergadermodule. In feite is het een mix van verschillende open source Drupalmodules en de corefunctionaliteit van Drupal.Samen maken ze het mogelijk om aantekeningen te maken tijdens vergaderingen en deze te koppelen aan vergaderpunten waardoor direct actiepunten ontstaan.

Om het zoeken binnen Pebbles nog beter te maken hebben we Apache Solr geïnstalleerd en gekoppeld aan de Drupalwebsite. Apache Solr is een krachtige Java-applicatie gemaakt om te zoeken in databases. Als we een auto zoeken op Autotrack.nl of een huis op Funda.nl dan gebruiken we ook Apache Solr. Apache Solr voedt de website razendsnel met de juiste zoekresultaten en laat die binnen de website zien.

Meer cases zoals Intranet development op basis van Drupal